0

PÄÄKIRJOITUS

Lue ohjeet ja noudata niitä


Tähän saakka verkkolehtien artikkeleissa on räjähtänyt vain some, mutta eilen torstaina Iltalehti kertoi, että myös suomalaisten ostoskori on räjähtänyt.

En jaksanut lukea juttua – ei siitä sen enempää – mutta eilen kuulin kaupan kassajonossa erään rouvan sanovan, että ”mulla räjähtää pian pää”.

Tunteikkaan ilmaisun kimmokkeena oli 5–6 nuoren miehen kovaääninen joukko, joka asettui kaljoineen ja sipseineen heti rouvan perään kassajonoon. Tietenkin ilman maskeja.

Kannattaneeko enää toistella, että jokohan olisi aika ottaa suositukset tosissaan. Se on sanottu jo niin monta kertaa. Ja yhä vain joukko egosentrikkoja viittaa kintaalla paitsi virukselle myös läheistensä hyvinvoinnille.

Paimiossa luultavasti kuitenkin aikaisempaa harvemmat. Paikkakunta oli eilen kuudennella sijalla Suomen koronatartuntatilastossa. Järvenpäätä lukuun ottamatta edellä oli vain suuria, vähintään parinsadan tuhannen asukkaan kaupunkeja.

Paimion korona-ilmaantuvuusluku oli eilen torstaina maan korkein. 14 päivän jaksolla Paimio oli sijalla neljä. Kyse on väkilukuun suhteutetusta tartuntojen määrästä.

Pitäisikö nyt ryhtyä syyttelemään ja osoittelemaan sormella?

Ei pitäisi.

Isohkoja tartuntaryppäitä on epidemian edetessä ilmennyt useilla paikkakunnilla kautta maan. Ja niitä muodostuu jatkossakin, koska ollaan töissä, opiskellaan, käydään ruokaostoksilla ja yritetään vähän harrastaakin.

Huonolla tuurilla kuka tahansa saattaa sairastua – ellei ole linnoittautunut säilykepurkkeineen kotisohvalle.

Kannattaa siis yrittää pidätellä some-raivoaan.

Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymä tekee varmuudella kaikkensa pitääkseen tilanteen hallinnassa. Mutta isoja haasteita on voitettavana.

Ne voidaan voittaa kaupunkilaisten tuella. Yksinkertaisin tapa tukea on noudattaa ohjeita piiruntarkasti.

Niihin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla.

Myös Kunnallislehti tekee parhaansa välittääkseen oikeaa ja sisällöltään merkityksellistä tietoa. Juorulehdeksi meistä ei tässäkään tilanteessa ole.

Paimiossa on todettu kaksi tautirypästä viikolla viisi. Toinen työpaikalla ja toinen ryhmäharrastustoiminnassa. Sen suurempaa dramatiikkaa asiasta on vaikea repiä.

Eteläpohjalaisten sanotaan olevan uppiniskaista kansaa. Niinpä yllätyin iloisesti viime viikonloppuna Seinäjoella, kun havaitsin maskien käytön olevan miltei sataprosenttista.

Turun seutu ja pääkaupunkiseutu ovat tässä suhteessa muuta maata jäljessä. Ja se näkyy – viittaamatta erityisesti Paimioon – myös tilastoissa.

PERTTU HEMMINKI