PÄÄKIRJOITUS Usko ohjeita, älä huhuja

0

Toimitukseen on tullut useampia paikallisesta koronatilanteesta kumpuavia yhteydenottoja. Niitä yhdistää hämmennys ja epäilys. Ja jonkinmoinen ristiriitaisuuskin.

Enää ei ole niin, että kun riittävän korkean tahon ihminen jotain sanoo, niin suomalainen – ja paimiolainen tai sauvolainen – tottelee. Yllättävän moni alkaa kyseenalaistaa, kytätä muiden tekemisiä ja kuvitella, että jotain salataan. Jokainen elää tätäkin koronavaihetta oman tilanteensa kautta.

Minulta onkin tivattu, miksi lehti ei kerro, missä tartunnat ovat? Miksi lehti ei kirjoita siitä, missä on altistuttu? Että voisi välttää oikeita paikkoja ja pitää itsensä ja läheisensä turvassa.

Eräs yhteydenottaja soitti ja kertoi, että hänen tuttaviensa mukaan “kaupoissa on ollut altistumista ja miksi siitä ei kerrota”. Että voitko kertoa ja kertooko lehti? Mitä meiltä salataan?

Kun vastaan, että kerromme sen mitä tilanteesta tiedämme, vastataan että puskaradio tietää enemmän. Siitäkin on jo tullut palautetta, että toimituksessa ei ymmärretä kuinka kireälle paikalliset yrittäjät on korona-ajassa ajettu, kun välitämme eteenpäin suositusta, joka kehottaa ihmisiä pysymään kotona.

Maskeja ei käytetä riittävästi, siellä tai tuolla. Joku on päivystänyt käsidesin kupeessa katsomassa, kuinka moni kulkee ohi.

Noin puolet kaikista Paimion noin sadasta tartunnasta on tullut ihan parin viikon aikana. Se kertoo, että tämä pahainen koronavirus vaeltaa nyt keskellämme ja jokainen joka sitä vähättelee eikä välitä suosituksista, voi olla osallinen viruksen leviämiseen. Ja vaikka moni sairastaa viruksen ja toipuu, niin aina jollekin tämä tauti voi olla kohtalokas. Se on seikka, joka ei saa unohtua.

Siksi koronatartuntojen torjunta vaatii nyt sitkeyttä, ja sitä, että toimitaan kuten tartuntatautiviranomainen paikallisesti määrää. On uskottava ohjeita ja uskottava, että terveydenhuollossa on paras ja viimeisin tieto, jonka pohjalta meidän toimiamme ohjataan. On ymmärretävä, että taistelu on yhteinen, vaikka se harmittaisi, tuntuisi liioittelulta tai haittaisi omaa työtä ja ehkä jopa toimeentuloa. Pitää toimia niin, että mahdollisuus saada ja myös välittää koronatartunta jollekin toiselle, on niin pieni kuin suinkin.

Joten vaikka se tarkoittaa, että pienyrittäjä on ahtaalla, ja ystäviä ei voi tavata, niin nyt ei ole se hetki, että lähdetään shoppailemaan ja kyläilemään. Vaikka oma sairastuminen ei niin pelottaisikaan, niin riski siihen että tietämättään voi välittää tautia muille, on kasvanut.

Kuten keväälläkin sanoin, kyllä tästä selvitään.

Taina Tukia