PÄÄKIRJOITUS Syyttely ja viisastelu ei muuten auta

0

Tartunnan saaneita ja altistuneita on paikallisesti satamäärin. Vielä tammikuun puolella moni mietti, ettei edes tiedä ketään koronaan sairastunutta tai ketään, kuka olisi ollut altustunut. Nyt vähän jokaisella on jo ympärillään tartunnan tai altistuksen vuoksi karanteeniin asetettuja, ja myös sairastuneita.

Tilanne muuttui nopeasti. Ja paljon kului tällä viikolla energiaa syyttelyyn ja viisasteluun. Toki se on inhimillistä, vaikkei kovin järkevää. Ihmisiä hermostuttaa ja pelottaakin. Vaikealle tilanteelle haetaan selitystä ja tietenkin ratkaisuakin.

Monien mielestä näin kävi ihan vaan siksi, että koronauhkaa ei oteta riittävän vakavasti. Että monissa tilanteissa oma tekeminen ja tekemisen halu on ohittanut järjen ja varautumisen äänen, josta meille kyllä on toitotettu. Osoitellaan miten ei ole käytetty käsidesiä eikä maskeja, ja itsekkäästi on pyöritty siellä ja täällä. Kylillä myllersi pitkin viikkoa marmatus siitä, että koronatartuntojen torjumiseksi ei tehty kaikkea voitavaa, eikä ainakaan ajoissa. Kaupungin ja tartuntatautiviranomaisten olisi pitänyt ymmärtää tehdä se, tämä ja tuo, ja mielellään vielä vähän enemmän ja nopeammin.

Olen nyt hiukan pessimisti ja epäilen niiden, jotka arvostelevat tehtyjä ratkaisuja, olevan myös usein asialla kun perätään yksilön oikeuksia.

Mutta niin tai näin, aina on jonkun tehtävä tehdä päätökset ja laittaa ne toimeen. Joskus pitää valita kahdesta pahasta, vaikka tuntuu ettei tiedetä riittävästi kumpi parempi. En väitä tietäväni mitä tartuntatautiviranmaisten mielessä on paikallisesti pyörinyt, mutta se ymmärrys on kyllä kasvanut, että teet niin tai näin, aina se on jonkun mielestä väärin. Pätee muuten tänne toimitukseenkin.

Mutta kun mennään eteenpäin, niin yksi ihan kehittelemisen arvoinen ajatus on tullut naseviinkin. Entä jos meillä kaupoissa olisikin paikallisesti maskipakko? Maski tarjolla kaikille niille, joilla sitä ei mukana ole. Paikallinen ryhtiliike, viikon tai kaksi? Voisiko olla? Olisiko se sellainen yhteinen ele tässä yhteisessä taistelussa?

Uskon nimittäin, että jos pystymme nyt noudattamaan ohjeita ja toimimaan kukin mahdollisimman turvallisin tavoin, tartuntalukujen kasvu kääntyy laskuun viikon-kahden sisällä. Torstaina tunne vahvistui.

Tähän jokainen voi vaikuttaa ja siihen pitää nyt keskittyä.

Syyttelystä ja palautteesta sen verran, että ihan varmasti siinä, missä kaikkialla muuallakin maailmassa, myös täällä Paimiossa korona opettaa. Varmasti ratkaisuja tarkastellaan myös myöhemmin, ja opitaan. Samoin käy muuallakin kuin nyt vain Paimiossa ja Sauvossa. Ei tästä kulkutaudista ja sen hallinnasta mitenkään ole hyvin selvitty missään, ei Suomessa, ei EU.ssa, eikä kauempanakaan.

Taina Tukia