Isovanhemmat ja lapset metsään!

0
Saija-Riikka Louhelainen, Markus Mattsson ja Pirjo Kosonen testasivat uuden kotateltan pystyttämistä Paimion sairaalan metsikössä torstaina.

PAIMIO

Paimion sairaalassa toimiva Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö on järjestänyt viime maaliskuusta saakka Isovanhemmat ja lapset metsään! -toimintaa erityistä tukea tarvitseville lapsille ja heidän isovanhemmilleen.

Isovanhemmat ja lapset metsään! -kehittämishanke on tarkoitettu vahvistamaan erityistä tukea tarvitsevan lapsenlapsen ja isovanhemman suhdetta.

– Aikaisemmin ei ole juurikaan ollut tarjolla isovanhemmille suunnattua toimintaa, mutta sellaiselle selvästi on kysyntää, hankepäällikkö, FT, psykologi ja eräopas Markus Mattsson sanoo.

Luonnossa toimiminen valittiin hankkeen toimintatavaksi jo ennen kuin koronasta edes tiedettiin, mutta erityisesti näinä aikoina metsässä tapahtuva toiminta on osoittautunut hyväksi.

– Luonnossa voi toimia kokonaisvaltaisesti ja tänne mahtuu ääntä, hanketyöntekijä, varhaiskasvatuksen erityisopettaja Pirjo Kosonen kuvaa.

Mattsson korostaa myös, että luonnolla on sekä psykologisia että sosiaalisia hyvinvointivaikutuksia.

– Luonnossa ollessa ei isovanhempien tarvitse miettiä, että mitähän muut meistä ajattelevat. Erityislasten kanssa kun joissain tilanteissa, esimerkiksi kauppareissuilla tilanteet voivat olla välillä haastavia, Mattsson kuvaa.

– Luonnossa toimiminen on ADHD- ja autismikirjon lapsille hyvä työtapa, sillä nepsylapset [lapset, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä] voivat luonnossa saada sellaisia onnistumisen kokemuksia, joita neurotyypillisten ihmisten ehdoilla toimivassa ympäristössä ei heille aina tarjoudu, Mattsson jatkaa.

Kolme ryhmää käynnistyyIsovanhemmat ja lapset metsään! -toiminta on avoinna kaikille erityistä tukea tarvitseville lapsille isovanhempineen. Lapset voivat olla 5–14-vuotiaita.

– Lähetettä tai suositusta ei tarvita – luotamme siihen, että isovanhemmat osaavat arvioida, onko tämä toiminta lapsenlapsille hyödyllistä, Mattsson sanoo.

Pääasiassa toiminta on suunnattu Varsinais-Suomessa asuville. Yksi ryhmäprosessi koostuu viidestä tapaamisesta, joista osassa lapset ja isovanhemmat ovat yhdessä, osa on suunnattu pelkille isovanhemmille.

Viime vuoden aikana järjestettiin jo kolme ryhmäprosessia, tänä keväänä on tarkoitus järjestää kolme lisää ja syksyllä neljä ryhmäprosessia.

Vertaistukea ja metsäseikkailuaJokaisessa Isovanhemmat ja lapset metsään! -ryhmässä on mukana 4–6 lasta joko yhden tai kahden isovanhemman kanssa. Ryhmien kokoa voidaan muuttaa koronarajoitukset huomioiden.

Ryhmäprosessit koostuvat viidestä kokoontumiskerrasta, joista ensimmäisellä kerralla mukana ovat kaikki osallistujat, joiden kanssa järjestetään yhteinen metsäretki.

– Siellä tutustutaan ja samalla kun nähdään, millaisia ihmisiä mukana on, voidaan suunnitella seuraavat kokoontumiset sen mukaan. Esimerkiksi isovanhempien kunto otetaan huomioon toiminnan järjestämisessä, Mattsson sanoo.

Isovanhemmille järjestetään kaksi kokoontumista ilman lapsenlapsia. Näissä isovanhemmat pääsevät itse ääneen, saavat tietoa esimerkiksi ADHD:stä ja autismikirjosta sekä kuulevat kokemusasiantuntijan puheenvuoron.

Mattsson kertoo, että isovanhemmat eivät välttämättä tunne ADHD:ta tai autismikirjon piirteitä ilmiöinä.

– Ja tieto lisää ymmärtämystä ja ymmärtämys taas empatiaa. Tieto saattaa auttaa ymmärtämään, etteivät lapset tarkoituksella ole hankalia, Mattsson sanoo.

Yksi kokoontumiskerroista on metsäseikkailu, jonne osallistujille on tehty erilaisia tehtäviä metsään, vaikkapa matalaköysiratoja. Viimeisenä järjestetään jokaiselle perheelle oma metsäretki heidän valitsemaansa kodin lähikohteeseen.

Ryhmiin mahtuu mukaanIsovanhemmat ja lapset metsään! -hanke kestää vuoden 2022 loppuun saakka.

– Mutta jollain tavalla toiminnasta olisi tarkoitus saada ihan pysyvää, Kosonen sanoo.

Jo järjestetyistä ryhmistä on tullut paljon hyvää palautetta, kertoo hanketyöntekijä, yhteisöpedagogi, kulttuurituottaja Saija-Riikka Louhelainen.

– Ryhmistä on tykätty tosi paljon ja olen saanut palautetta ihan kasvotusten ja moni on myös soittanut. Luonnossa liikkumisesta on pidetty ja isovanhemmat kiittelevät vertaistuesta, Louhelainen kertoo.

Seuraava ryhmä järjestetään maaliskuussa ja järjestäjät kertovat, että mukaan mahtuu vielä. Toiminta on osallistujille maksutonta. Tarkemmat tiedot ryhmistä ja ohjeet ilmoittautumiseen löytyvät osoitteessa: lastenkuntoutus.net/isovanhemmat