Kahvinkeitin on toiminut!

0

Vuosi sitten hankkeemme, Vahtisten koulun kunnostus, oli juuri käynnistynyt. Telineitä oli pystytetty ja ensimmäiset skrapan vedot vedetty ja toki keitetty muutamat talkookahvit. Vuodessa työ on edistynyt siten, että koulun pihanpuolen julkisivu on valmis, lukuun ottamatta katosten peltikattoja.

Talkootyötä on kertynyt yli 650 tuntia ja kun osuutemme hankkeen kustannuksista oli 330 tuntia, on tuo määrä ylitetty reilusti. Kevään ja kesän aikana jatkuva rakennuksen päädyn kunnostus kerryttää talkootunteja vielä huomattavasti.

Tekijäryhmä ei ole ollut järin suuri, mutta asia on kuitenkin edennyt suunnitellusti. Hyvä työjärjestys on tärkeä ja vaikka tehtävä on mittava, on se jaettavissa pieniin hallittaviin osiin, kuten vaikkapa oveen, ikkunanpieleen jne. Näin työ on edennyt pienistä tavoitteista isompaan kokonaisuuteen.

No, mitä tämä kaikki on tarkoittanut. Tarvitaan hyvää yhteishenkeä, halua kunnostaa vanhaa ja kehittää ympäristöä. Tahtoa kehittää ja ylläpitää toimintamahdollisuuksia, mahdollisuutta harrastaa ja löytää elämään uutta sisältöä. Ja sitten ne kohtaamiset tehtävän äärellä. Ensin keitetään kahvit ja suunnitellaan ja voi siinä aamun ensikohtaamisessa pistää kuntoon muutakin mieleen tulevaa, vaikkapa uusimmat hallituksen asettamat ja asettamatta jättämät rajoitukset koskien tätä yhteistä, tunnettua puheenaihettamme.

Kiitos hankerahoitusten, maaseutua on mahdollista kehittää ja ylläpitää sekä synnyttää uutta yhteisöllisyyttä ja yhdessä yhteisen hyvän vaalimista. Hankkeeseen liittyvä byrokratia on sitten lisämauste, jota leveäranteinen kokki onkin annostellut vähän suuremmalla kauhalla. Summat ovat EU:n ja valtion budjeteissa häviävän pieniä, mutta liitenippu, joka näiden muutamien tuhatlappusten eteen tarvitaan, on melkoinen. Ensimmäiseen maksuhakemukseen skannasin kymmeniä liitteitä ja mietin, olemmeko me yhdistysten aktiivit niin ketkuja, että esim. kolminkertainen kirjanpito on välttämätön.

Nyt vuodenvaihteessa käyttöön tulleet Suomi.fi (kai joillain on tullut käyttöönkin) tunnukset ovatkin jo sitten luku erikseen. En voi käsittää, miten selvästä asiasta on saatu niin hankala, että sen hoitaminen ei voisi sujua parilla klikkauksella. Joulukuun alussa aloittamani tunnusten hankinta on edelleen Kansalaisneuvonnan myllyssä! Näin kaiken keskellä seuramme jatkaa työtään kulttuurin parissa, saappaat jalassa tehden, niin kuin eräs tunnettu ohjaajamme kerran totesi. Eespäin!

Matti Moilanen

Kirjoittaja on Sauvon Elävän Kulttuurin seuran eli Selku ry:n puheenjohtaja, joka tarkastelee vapaa-ajallaan mm. arkkitehtuuria.

Ps. Erityiskiitos kuuluu seuran superaktiiveille ja jossain tiedetään, keitä tarkoitan!