Koiriin kohdistunut väkivalta nosti Paimion uutisotsikoihin: SPL-Varsinais-Suomi väliaikaiseen toimintakieltoon

0
Saksanpaimenkoirat eivät ole aggressiivisia - vaikka rodulla on paljon energiaa - jos ne koulutetaan oikeaoppisesti ja kunnolla.

PAIMIO

Paimio nousi keskiviikkona ikävällä tavalla valtakunnallisiin uutisotsikoihin. Useat tiedotusvälineet kertoivat, että Paimiossa sijaitsevalla harjoituskentällä on koulutettu koiria käyttämällä raakaa väkivaltaa. Asian vakuudeksi oli tarjolla Paimiossa ja Loviisassa salaa kuvattua videomateriaalia.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaiseman videomateriaalin kylkiäisenä oli yhdistyksen tiedote, jossa kerrottiin Oikeutta eläimille -yhdistyksen tehneen tutkintapyynnön viidestätoista videoilla esiintyvästä koiraohjaajasta ja koulutuksia vetävästä maalimiehestä sekä kolmesta yhdistyksestä.

Kyseiset yhdistykset ovat Saksanpaimenkoiraliitto ja sen Varsinais-Suomen ja Kotkan alaosastot. Varsinais-Suomen yhdistyksen kotipaikkakunta on Paimio.

Tutkintapyynnön kohteena olevat ihmiset asuvat Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Lisäksi tutkintapyyntö on tehty kolmesta ulkomaan kansalaisesta.

Oikeutta eläimille -yhdistys on pyytänyt Varsinais-Suomen ja Itä-Uudenmaan poliisia tutkimaan, onko koulutustavoissa syyllistytty eläinsuojelulain rikkomiseen. Eläinsuojelulainsäädäntö kieltää eläinten väkivaltaisen kohtelun ja tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamisen. Lisäksi kohtuuttoman ankara kurissa pitäminen ja kouluttaminen on erikseen kielletty.

Yhdistys vaatii, että suojelukoirien kokeet ja kilpailut keskeytetään, kunnes harrastajat ja kouluttajat pystyvät uskottavasti osoittamaan, että väkivaltainen koulutustapa on jätetty historiaan.

Oikeutta eläimille -yhdistys katsoo videomateriaalin laajuuden osoittavan, ettei kyseessä ole muutaman koiranomistajan tapa vaan että väkivaltaisen koulutuksen kulttuuri on levinnyt laajalle suojelukoiraharrastajien piirissä.

”Tätä ei paineta villaisella”

Paimiossa kotipaikkaansa pitävä Saksanpaimenkoiraliiton Varsinais-Suomen alaosasto SPL-Varsinais-Suomi ry kommentoi osaltaan asiaa Kunnallislehdelle torstaina puoliltapäivin. Saatujen ja vakaviksi koettujen uhkausten vuoksi alaosasto haluaa kertoa asiasta ilman henkilönimiä ja kasvoja.

Alaosasto kertoo aloittaneensa asiassa tutkinnan. Alaosasto kertoo, että tapahtuma, jossa koiriin kohdistuvaa väkivaltaa on videoitu, on toteutettu osaston kentällä Husontien varressa, mutta kyseessä ei ole ollut osaston järjestämä ja valvonnassa ollut tapahtuma, vaan ulkopuolisten tahojen järjestämä ”seminaari”.

Joitakin V-S osaston jäseniä on kuitenkin ollut ulkopuolisten ohella tapahtumassa mukana, ja heitä tullaan rankaisemaan. Eräs mahdollinen rankaisutoimenpide on yhdistyksestä erottaminen, mutta muitakin keinoja on käytettävissä. Henkilöitä on tunnistettu muun muassa videonauhoitusten perusteella.

Osasto myöntää laiminlyöneensä kentän käyttöä koskevan valvontavastuun ja kommentoi asiaa seuraavasti:

– Alaosasto ei hyväksy kyseistä toimintaa. Kentällä on säännöt painettuina ja kielletyt välineet mainittuina, mutta tämä on joka tapauksessa itsetutkiskelun paikka. Todella surullinen tilanne, mutta tätä ei paineta villaisella eikä pyritä unohtamaan. Nostamme käden pystyyn virheen merkiksi. Olisi vastuutonta ellemme reagoisi ja siivoaisi pesäämme.

Myös valtakunnallinen Saksanpaimenkoiraliitto ry on reagoinut asiaan. Liitto kertoo ryhtyvänsä välittömiin toimiin havaittujen epäkohtien poistamiseksi.

Suojelukoirakoulutus keskeytetään ja liitto kehottaa myös alaosastoja pidättäytymään suojelukoirakoulutus-toiminnasta toistaiseksi. Sanomalehtiuutisissa ja television A-studiossa mainitut alaosastot SPL-Varsinais-Suomi ry ja SPL-Kotka ry asetetaan väliaikaiseen toimintakieltoon.

– Asia on vakava ja selvitetään tarkkaan. Selvitystyö videoilla esiintyvien henkilöllisyydestä on käynnissä, liitosta kerrotaan.