Koronakotoilu kasvattikoiranpentujen kysyntää

0
Katja Hietasen aamuisella koiralenkillä corgit Ellu, Peppi ja Martta ja suomenlapinkoira Mimmi. Kenneltoiminnan lisäksi Katjalla on Paimiossa lemmikkiliike Katjan Lemmikkipalvelu.

PAIMIO

Koronapandemia lisäsi viime vuonna koiranpentujen kysyntää: Kennelliitto rekisteröi viime vuonna lähes 49 000 koiraa, mikä oli yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Kysyntä ei myöskään näytä olevan pienenemään päin.

Koiran hankkiminen nousi monissa perheissä esiin, kun ihmisillä oli enemmän aikaa olla kotona. Varmasti osa toteutti tai on toteuttamassa pitkäaikaisen haaveen ja osa on varmasti myös miettinyt asian perusteellisesti. Isoon joukkoon mahtuu kuitenkin myös heitä, joille pidempi harkinta-aika olisi tarpeen.

Niinpä kerrotaan, että pentuja on vaikea saada ja pentukyselyihin ei välttämättä tule kasvattajilta edes vastauksia. Pentutehtailu, eli pentujen teettäminen nartuilla liian tiheään tahtiin on myös lisääntynyt.

Paimiolainen kokenut koirankasvattaja ja Katjan Lemmikkipalvelun yrittäjä Katja Hietanen vahvistaa, että koirabuumi on totta.

– En ihmettele, ettei välttämättä kasvattajat ehdi vastailemaan kaikkiin kyselyihin, sillä niitä tulee niin paljon.

Hietanen kasvattaa Lapinpeikon Kennel-nimellä suomenlapinkoiria ja welsh corgi pembroke -rodun koiria. Hän on toiminut kasvattajana 20 vuotta ja saanut myös Kennelliiton myöntämän arvostetun Vuolasvirta-palkinnon kasvatustyöstä.

– Kun televisiosarjassa nousi kolme vuotta sitten esiin Äijä-niminen lapinkoira, niin siitä seurasi meille kasvattajille aika hullunmylly. Surullista on, että siinä ohjelmassa tulee rodusta ihan väärä kuva, ja itsekin olen heti laittanut pois pentukyselyt, joissa viitataan Äijään.

Käytännössä Katjan osalta tilanne on se, että hänen ei kymmeneen vuoteen ole tarvinnut pentuja markkinoida, vaan pitkälti pennut menevät sitä kautta, että rodusta on kokemusta tai perheeseen halutaan uusi tai toinen koira samalta kasvattajalta.

Innostutaan, ei oteta selville– Innostutaan, eikä mietitä riittävästi mikä rotu ja miten se itselle tai perheeseen sopii, kiteyttää Katja Hietanen koirahankintaa edeltävän kuumeen oireet.

Tärkeintä kuitenkin olisi miettiä, miten koira soveltuu omaan elämään, mitä sen kanssa ollaan valmiita tekemään, miten toimimaan. Valitettavan usein pentujen käytösongelmien taustalla on se, että koiran käsittelyssä ja ohjaamisessa on omistajalla puutteita ja taitamattomuutta.

– Itse odotin ensimmäistä corgia kolme vuotta. Odotusaika rotuun kuin rotuun on helposti ainakin vuosi ja kun on näin isosta sitoutumisesta kyse, se on ihan hyvä.

Jos on hankkimassa koiraa, on hyvä pitää pää kylmänä ja hankkia mahdollisimman paljon tietoa kyseisestä rodusta ja kysellä kasvattajalta pentueesta ja pentujen vanhemmista mahdollisimman tarkasti. Jos kasvattajalta ei tietoa tihku, se on epäilyttävää.

– Ensimmäinen iso asia on, että rekisteröimätöntä puhdasrotuisena myytävää koiraa ei pidä ostaa koskaan. Rekisteröimättömyyteen ei ole ikinä olemassa hyvää syytä, sanoo Katja tiukasti.

Jos taas olet miettimässä sekarotuista pentua tai vaikkapa rescuekoiraa, kannattaa olla todella tarkka mm. rokotuksista ja selvittää taustoja sitkeästi. Näiden kauppaajat vetoavat herkästi tunteisiin, mutta todellisuus on jotain muuta. Valitettavasti on ilmennyt tapauksia, joissa rokotukset ovatkin hoitamatta. Esimerkiksi Evira on varoitellut tästä jo pitkään.

– Olen työskennellyt 15 vuotta eläinlääkäriklinikalla, ja nähnyt monenlaista. Ulkomailta tuoduissa koirissa on paitsi rokottamattomuuden vaara, myös se, että ne voivat kantaa antibioottiresistenssejä bakteereja kuten ESBL ja MRSA, koska ulkomailla monet antibiootit ovat käsikauppatavaraa.

Ja sitten on tämä koirabuumin kääntöpuolen rumin ilmiö eli pentutehtailu, joka tarkoittaa, että nartulla teetetään pentueita solkenaan. Katja toteaa, että julkisuuteen nousevat tapaukset ovat tavallaan jäävuoren huippu. Yhdelläkin koiralla voi tehtailla, jos pentuja teetetään liian tiheään. 10 kuukautta on säädösten mukaan virallinen minimi pentueväli, mutta valitettavasti jotkut kasvattajat voivat teettää puhdasrotuisia pentueita tiheämmälläkin välillä, käyttäen hyväksi poikkeuslupaa jonka kennelliitto myöntää.

Pentua ei koskaan pidä hankkia näkemättä, ja emänkin pitäisi olla nähtävillä. Hyvä on, jos voi nähdä muitakin saman pentueen pentuja. Mikäli kasvattaja ei päästä sisälle niihin tiloihin, missä pennut kasvaa pitää hälytyskellojen soida. Mikäli taas paikka on epäsiisti, pennut likaisia tai aikuiset koirat hoitamattoman näköisiä on parempi jättää pentu ottamatta tällaisesta paikasta. Säälistä ei saa ostaa, koska sillä tukee vain kyseistä toimintaa.

– Älä hae pentua tori.fi:stä, hän vetoaa.

– Yksikään itseään kunnioittava kasvattaja ei ilmoita pentuja siellä.

Kasvattaja

valitseeKasvattaja valitsee pennun ostajalle. Siksi vuorovaikutuksen pitää kasvattajan ja ostajan välillä olla mahdollisimman hyvä.

– Kysy ja selvitä, kerro kasvattajalle selkeästi ja rehellisesti mitä koiralta haet, mitä toivot, mitä aiot sen kanssa puuhata. Pitää rehellisesti kertoa millaisen perheenjäsenen perhe haluaa. Siten kasvattaja pystyy valitsemaan juuri sen parhaiten toiveita vastaavan pennun.

Katja Hietanen kertoo itse suunnittelevansa tälle vuodelle kahta-kolmea pentuetta.

– Kasvatan pääsääntöisesti sijoitusnartuilla eli emät tulevat tekemään pentueen luokseni, mutta asuvat normaalisti perhekoirina muualla. Olen kokenut tämän tavan hyväksi jolloin oma koiramäärä pysyy pienempänä, mutta mahdollistaa kuitenkin säännöllisen kasvatuksen. Pennut hän luovuttaa eteenpäin aikaisintaan kahdeksanviikkoisena, vaikka sallittua se olisi jo seitsemänviikkoisena.

Lapinpeikon kennelissä pennut kasvavat kodin yhteydessä, jossa ne tottuvat luontevasti perheympäristöön. Sosiaalistaminen on Katjan mielestä tärkeää.

Sitä hän korostaakin, että eläinsuojelulaissa pitäisi määrittää minkä verran yksi henkilö voi pitää koiria ilman, että hankkii lisäapua. Hänen mielestään raja voisi kulkea kymmenessä, minkä jälkeen pitäisi pystyä osoittamaan, että koiria hoitaa useampi kuin yksi ihminen. Eläimille on annettava aikaa.

– Sellainen tärkeä huomio vielä, että jos hankit nyt pennun ja olet etätöissä, niin silti pitää opettaa pentu olemaan myös yksin.

Sosiaalista ja

muista rokotuksetEvidensian eläinlääkäriasema Jokirannan Eläinlääkärit -klinikalla tehtiin toimitilojen remontti ja nimenmuutos, molemmat lanseerattiin alkuvuodesta. Remontin myötä klinikalla työskentelee kolmena arkipäivänä neljä eläinlääkäriä, mikä joustavoittaa potilaskäyntejä. Kahtena päivänä lemmikkejä ottaa vastaan kolme eläinlääkäriä.

Remontissa otettiin käyttöön hukkaneliöt, ja sen myötä myös hygieniaolot parantuivat. Tiloihin järjestyi yksi tutkimushuone lisää. Kissojen ja koirien odotustiloihin sekä myös kaikkiin tutkimushuoneisiin on asennettu uudet liukuestelattiat, mikä on erityisen tärkeää isoille koirille.

– Haluamme olla helposti lähestyttävä eläinlääkäriasema, jonne on helppo tulla, kertoo paimiolainen klinikkamanageri Pauliina Kotamäki.

1.Näkyykö koirabuumi klinikalla ja miten? Onko havaintoja siitä, että koiranomistaja ei aivan olekaan perillä siitä, mitä on ”saanut” ja mihin ryhtynyt?

– Lemmikkien peruskäyntejä on ollut pitkälti saman verran kuin aiemmin, ainakin meidän klinikalla. Pentujen rokotukset ovat olleet hienoisessa nousussa. Kennelliiton mukaan koirien rekisteröintimäärät ovat nousseet, mutta kasvu näkyy todennäköisesti vasta myöhemmin. Emme ole suoraan huomanneet kasvua niissä asiakkaissa, joille tulisi yllätyksenä mitä ovat hankkineet. Vaikka lemmikkejä on otettu ehkä aiempaa herkemmin, niiden kanssa ollaan oltu nyt paljon kotona jolloin huomataan poikkeavuudet niiden voinnissa, vastaa klinikkamanageri Kotamäki.

2.Epäilettekö, että ongelmia saattaa ilmetä ja millaisia? Sairauksia, käyttäytymisongelmia tai vastaavaa?

– Kyllä mahdollisesti, mutta tilanteet todennäköisesti näkyvät vasta myöhemmin, mahdollisesti sitten kun itse koronatilanne alkaa olla ohi. Yksi iso haaste korona-aikaan liittyen on mm. koiranpentujen sosiaalistaminen eli totuttaminen vieraisiin ihmisiin, toisiin koiriin, tilanteisiin ja julkisiin paikkoihin. Kokoontumis-ja liikkumisrajoitukset vaikeuttavat tätä tärkeää tehtävää suuresti. Toinen haaste on koirien eroahdistus. Koronan vuoksi lisääntyneiden etätöiden vuoksi omistajat ovat lemmikkiensä kanssa paljon kotona, jolloin lemmikit eivät totu olemaan yksin. Kun arki (ehkä) joskus palautuu ja työpaikoille palataan, lemmikille voi olla iso juttu jäädä aivan yksin kotiin. Olisi siis tärkeää, että etenkin pennuille opetetaan yksinoloa, muistuttaa klinikkaeläinhoitaja Jenni Lindqvist .

3. Onko teillä törmätty pentutehtailun seurauksiin, eli sairaisiin ja elinkelvottomiin pentuihin. Jos niin millaisia tapauksia? Entä onko kokemuksia rokottamattomuudesta, antibioottiresistenssistä?

– Emme ole havainneet pentutehtailun lisääntymistä koronan myötä. Meillä ei tosin aina ole tietoa potilaan alkuperästä vaan vain se tieto minkä omistaja lemmikistään kertoo. Rajojen sulkeutumisen myötä ulkomailla tapahtuva pentutehtailu ja sieltä saapuvat lemmikit ovat luonnollisesti vähentyneet. Antibioottiresistentit bakteerit ovat todellinen maailmanlaajuinen ongelma, eikä tähän suoranaisesti korona vaikuta, arvioi eläinlääkäri Vivi Airas

4. Mitä haluatte viestiä koirahankintaa miettiville?

– Lemmikin, on se sitten koira, kissa tai kani, hankinta pitää aina tehdä harkiten. Päätöksen lemmikin hankinnasta tekee aina aikuinen ihminen ja pitää muistaa että koira elää helposti 14 vuotta, kissa jopa 20 vuotta. Lemmikin omistaminen vaatii siis pitkäaikaista sitoutumista. Koirien kohdalla rotukirjo on valtava, ja rotua kannattaa harkita kunnolla. Monilla roduilla on vahvat toisistaan poikkeavat ominaisuudet kuten haukkuherkkyys, metsästysvietti, vahtivietti jne. Tutustu siis sinua kiinnostavaan rotuun ja ole yhteydessä kasvattajiin, neuvoo Vivi Airas.

Koiralle kannattaa opettaa perusasiatVinkkejä koiranpennun kouluttamiseen ja muuta hyödyllistä tietoa löytyy muun muassa Iloinen pentu -oppaasta Kennelliiton verkkosivuilla sekä hankikoira.fi-sivustolta.

Koiran rokotuksista huolehtiminen on jokaisen koiranomistajan velvollisuus ja ehdottoman tärkeää on perushoidon lisäksi peruskoulutus.

Koiranomistajien on hyvä sosiaalistaa koiransa hyvin, ja opettaa niille perustottelevaisuutta. Uuden koiranomistajan on myös hyvä varautua siihen, että koira osaa viettää pidempiä aikoja yksin, kun tilanne kotona mahdollisesti muuttuu tulevaisuudessa.