Koronalinkoon äänestämään?

0

Eduskunnassa ei ole tainnut olla tänä vuonna – eikä varsinkaan viime vuonna – päätettävänä montaakaan niin vähäpätöistä asiaa, jonka yhteydessä ei oltaisi melskattu kovaan ääneen perustuslaista. Joku väitti, että kansallispuvun hameenhelman lyhentämiseenkin vaaditaan nykyisin perustuslakivaliokunnan lausunto. No, ehkei sentään.

Yhtä kaikki, tuntuu oudolta, ettei valtaosa suomalaisista ole lainkaan huolestunut perutuslaillisten oikeuksien toteutumisesta siinä tapauksessa, että kuntavaalit joudutaan järjestämään vaikeissa koronaolosuhteissa.

Åbo Akademin professorit listaavat tässä Kunnallislehdessä koko joukon vankkoja perusteluja sille, miksi vaaleja ei pitäisi järjestää pandemiamyllerryksen keskellä. Ne löytyvät sivulta 10.

Ei tietenkään ole kirkossa kuulutettu, että korona riepottelee Suomea vielä huhtikuun alkupuolellakin. Tuskin kovin moni on kuitenkaan halukas lyömään rahasta vetoa sen puolesta, että korona on voitettu 7. huhtikuuta, jolloin ennakkoäänestys alkaa.

En tiedä, onko kunnissa jo lyöty lukkoon ennakkoäänestyspaikkojen ja varsinaisten äänestyspaikkojen sijainnit, mutta ellei ole, niin harkintaa kannattaa käyttää.

Mikäli korona jyllää vielä tuolloinkin voimakkaasti, niin halukkuutta äänestää – ja jonottaa – esimerkiksi marketien auloissa tai R-kioskeilla ei luultavasti liiemmälti ole.

Paikkojen valinnoissa sattuu epäonnistumisia. Otan lyhyen ajan sisään – ja aivan sattumalta – jo toisen Seinäjoki-esimerkin. Siellä päätettiin nimittäin antaa yli 80-vuotiaiden koronarokotukset raviradan katsomossa. Tiedättehän ne lasiseinäiset korkeat hallit?

Huono puoli oli, että vanhukset – siis ne jotka kykenivät – joutuivat kiipeämään rappuja pitkin hallin ylätasanteille saakka.

Varsinaisena äänestyspäivänä Paimiossa on joskus, ehkä useinkin, äänestetty kaupungintalon aulassa. Ei ole hyvä paikka sekään, jos ärhäkkää ja tarttuvaa virusta on liikkeellä.

Parempi vaihtoehto olisi iso liikuntahalli, mihin voidaan ohjata väkeä monista eri sisäänkäynneistä sukunimen etukirjaimen mukaan. Ehkä asiaa on jo Paimiossa pohdittukin.

Minulle on jäänyt epäselväksi, miksi kuntavaalien siirtäminen alkusyksyyn on niin monelle – puoluekannasta riippumatta – todella vaikeasti sulatettavissa oleva asia. Nykyiset valtuustot päättävät asioista joka tapauksessa kesään saakka. Ja kesällä kunnallispolitiikka on tauolla.

Ketä oikeasti kiinnostaa, onko uuden valtuuston järjestäytymiskokous kesäkuussa vai syys-lokakuussa. Siirrettiinhän kuntavaaleja edelliselläkin kerralla, eikä asiasta noussut minkäänlaista haloota, vaikkei yleisvaarallisesta tartuntataudista ollut tietoakaan.

PERTTU HEMMINKI