Koronan kieltäviä lehtisiä on jaettu Paimiossakin – “Erittäin valitettavaa”

0
Paimiossa on jaettu ainakin tällaisia lehtisiä. Vastaavia huijauslehtisiä on levinnyt aikaisemmin esimerkiksi Turussa.

Eri puolilla Suomea on raportoitu pandemian aikana levitetyistä lehtisistä, joissa väitetään koronan olevan huijausta ja kehotetaan kieltäytymään rokotuksesta. Nyt myös Paimiossa on levitetty koronan kieltäviä lehtisiä.

Paimion-Sauvon terveyskeskuksen johtava lääkäri Nora Hagelberg kuuli asiasta maanantaina.

– On tietysti erittäin valitettavaa, että näitä levitetään. Rokotusten ottaminen on suotavaa. Ja asiallista, oikeaa tietoa on onneksi tarjolla, Hagelberg muistuttaa.

Paimiossa levitetyn esitteen mukaan esimerkiksi liikkumisrajoitusten ja infektion etenemisen välillä ei ole yhteyttä. Sen mukaan kyse ei ole terveydestä vaan paniikin lietsomisesta, jotta hyväksyisimme perusoikeuksiemme rajoittamisen vapaaehtoisesti. Lehtisen mukaan aiheesta ei saisi puhua vapaasti mediassa, joten tietolehtinen on tapa tavoittaa ihmisiä.

Esitteessä on myös joitakin nettiosoitteita, joista asiaa voi tutkia lisää.

LÄÄKETIETEEN tohtori, professori Juhani Knuuti sanoo lehtisen olevan valetta ja hän on kehottanut heittämään sen silppuriin tai saunan pesään. Knuuti on profiloitunut väärän terveystiedon kumoajana.

– Mutta näillä väitteillä saadaan aikaan lisää epävarmuutta väestössä, joka taas voi johtaa siihen, ettei rokotetta oteta, Knuuti sanoi Turun Sanomien haastatelussa viime vuonna.

Knuuti huomauttaa, että rokotevastaisuus on vielä toistaiseksi marginaalinen ilmiö Suomessa.

– Jos jokin rokote hyväksytään EU:n tasolla käyttöön, niin silloin on kyllä näyttöä, että hyödyt ovat suuremmat kuin haitat, Knuuti totesi lehdelle.

 

MAAILMALLA liikkuu useita huijausviestejä, joissa hyödynnetään koronaviruksen aiheuttamaa pelkoa ja epätietoisuutta, muistuttaa Kuluttajaliitto. Tietoturvayhtiö F-Secure raportoi huijausviestien levinneen vuoden 2020 alussa samaa tahtia viruksen leviämisen kanssa.

Kuluttajaliitto suosittelee:

1. Älä lataa outoja ja yllättäviä tiedostoja, jos et ole aivan varma lähettäjästä (koronaviruksesta saa ajankohtaista tietoa mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta).

2. Älä avaa outoja linkkejä ja syötä tietojasi, jos et ole varma sivun aitoudesta. Ennen linkin avaamista varmista linkin oikea osoite viemällä hiiri linkin päälle.

3. Jos olet antanut henkilötietosi huijarille, ilmoita asiasta poliisille. Jos annoit luottokortti- tai pankkitietosi, ilmoita asiasta omalle pankillesi ja luottokorttiyhtiöllesi. Vaihda ohjelmien ja sivustojen salasanat, jos luovutit ne huijauksen myötä.