”Koronatilanne on nyt Paimiossa vaikea”

0
Nora Hagelberg ja Jari Jussinmäki kehottavat paimiolaisia nyt noudattamaan koronasuosituksia.

PAIMIO

Paimiossa koronatilanne on viimeisen kahden viikon aikana huonontunut huomattavasti.

– Kaikista Paimion tartunnoista yli puolet on ollut viimeisen kahden viikon aikana, eli yli 40 tapausta. Tilanne on vaikea ja tähän pitää suhtautua kaikella vakavuudella, kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki sanoo.

Suurin osa lähipäivien koronatapauksista liittyy kahteen eri tartuntaryppääseen, joista toinen tapahtui työpaikalla ja toinen aikuisten ryhmäharrastustoiminnassa.

Viikonlopun aikana Paimiossa todettiin seitsemän uutta tartuntatapausta.

– Seitsemästä tartunnasta viisi liittyi näihin kahteen edelliseen tartuntaryppääseen ja kaksi on tullut muualta, Paimion-Sauvon Kansanterveys kuntayhtymän johtava lääkäri Nora Hagelberg sanoo.

Maanantaina Paimioon kirjattiin vielä kaksi uutta tartuntatapausta.

Hagelberg kertoo, että tartuntaryppäisiin liittyviä testituloksia on lähetetty Helsinkiin, jotta niistä sekvensoidaan mahdollisia brittivirusmuunnoksia, mutta tuloksia ei vielä ole saatu.

Tilanne ei ole helpottunut

Sekä Jussinmäki että Hagelberg korostavat, että annettuja suosituksia on nyt noudatettava. Paimiossa on suositeltu rajoittamaan kaikki kodin ulkopuoliset kontaktit minimiin 11.–24.2. väliseksi ajaksi ja suorittamaan vain välttämätön asiointi kodin ulkopuolella.

– Tilanne ei ole vielä helpottunut. Edelleen rajoituksia ja suosituksia on syytä noudattaa. Seuraamme tilannetta koko ajan, ja sen mukaan sitten annamme mahdollisesti uusia suosituksia ja rajoituksia. Onneksi tilanteen vastapainona on nyt kaunis talvinen ulkoilusää, Jussinmäki sanoo.

Paimion kaupungin ja kuntayhtymän yhteinen pandemiatyöryhmä kokoontuu joka tiistai-iltapäivä keskustelemaan koronatilanteesta.

– Tiistaiaamuisin on ensin maakunnallinen pandemiatyöryhmä, jossa Nora on mukana ja iltapäivisin hän kertoo meille sitten sen annin. Paimiossa sitten pohdimme, miten tilanteisiin reagoidaan. Tarvittaessa kokoonnumme useamminkin, Jussinmäki kertoo.

He kertovat, että suosituksia ja rajoituksia annettaessa tasapainoillaan aina hyöty- ja haittavaikutusten välimaastossa. Rajoituksiin kun liittyy aina myös haittavaikutuksia. Esimerkiksi koulujen etäopetukseen siirtymistä ei tällä hetkellä Paimiossa katsota tarpeelliseksi.

Syyttely tarpeetonta

Jussinmäki sanoo, että Paimiossa viesti pandemiatilanteen pahenemisesta on otettu vastaan hyvin, ja tilanne on ymmärretty. Sekä hänen että Hagelbergin mukaan maskejakin on käytetty kiitettävästi.

– Esimerkiksi kouluissa maskeja on käytetty yli 95 prosenttisesti. Kaupungintalolla on puolestaan annettu ohjeistus, että kahvitunnilla ei kokoonnuta yhteen, vaan jokainen hakee kahvin omaan huoneeseensa, Jussinmäki sanoo.

Somessakin yltyvään syyttelymielialaan ei heidän mielestä kannata nyt lähteä.

– Syyttely on tarpeetonta. Koronatilanne on nyt ollut päällä vuoden ja näitä tartuntaryppäitä on ollut eri pakoissa. Se ei johdu paikkakunnista tai tietystä työpaikasta, Jussinmäki huomauttaa.

Maskit suojaavat jatkotartunnoilta

Vistan yläkoulussa todettiin viime viikon lopulla laaja korona-altistuminen. Maskisuositus koskee yläkoululaisia ja maskit ovatkin olleet hyvin käytössä. Hagelberg kertoo, että jos maskeja käytetään, ei altistumista katsota tapahtuneen edes samalla luokalla olevien henkilöiden kesken.

– Mutta kouluissa ja työpaikoilla haasteena ovat ruokailutilanteet, joissa maskeja ei voi käyttää, hän sanoo.

Mutta onko hyötyä käyttää maskia koulupäivän aikana jos samat henkilöt ovat kuitenkin ruokailemassa maskeitta?

– Tällöin altistuminen kyllä tapahtuu, mutta jatkotartuntoja todetaan huomattavasti vähemmän, kuin jos maskeja ei olisi käytetty ollenkaan, Hagelberg huomauttaa.

Jäljitys toimii hyvin

Hagelberg kertoo, että Paimiossa koronatilanne on hallinnassa sikäli, että altistumiset ja tartuntaketjut saadaan hyvin jäljitettyä.

– Jäljitys toimii hyvin ja lähes kaikki tapaukset on voitu jäljittää. Näin kaikki toimetkin on helppo suunnata, hän kertoo.

Tämän vuoksi esimerkiksi kouluissa ei ole katsottu tarpeelliseksi siirtyä etäopiskeluun.

Paimiossa koronatestejä on otettu koko ajan entistä enemmän. Viime viikolla niitä otettiin yli kolmesataa, mikä on pandemian aikana korkein viikkoluku.

– Tämä on todella hyvä asia. Kaikki, jotka ottavat yhteyttä, pääsevät kyllä testiin ja tuloksetkin saadaan usein jo yhdessä päivässä, Hagelberg sanoo.

Hän kehottaa seuraamaan kuntayhtymän nettisivuja, joille päivitetään ajankohtaista tietoa koronapandemiaan sekä esimerkiksi rokotteisiin liittyen.

– Yli 80-vuotiaiden rokottaminen alkaa nyt tiistaina ja ensi viikolla pääsemme rokottamaan alle 70-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Ajanvaraus heille avautuu tällä viikolla, Hagelberg sanoo.

Eli alle 70-vuotiaita siksi, että Astra Zenecanin rokote ei sovellu yli 70-vuotiaille. ( täydennys tiistaina 16.2. klo 13.40)