Muutoksen tuulia kirjastoissa(kin)

0

Viime maaliskuusta lähtien ollaan kirjastoissakin eletty melkoisen merkillisiä aikoja. Syy tästä kuuluu tietenkin tuolle pikkuriikkiselle virukselle, joka on ravisuttanut koko maailmaa viimeisen vuoden aikana.

Olemme joutuneet muuttamaan vanhoja ja toimivia normeja rajoituksien vuoksi ja siinä samalla sekä asiakkaat että henkilökunta ovat joutuneet opiskelemaan uudenlaisia toimintatapoja. Joissakin kirjastoissa ollaan jouduttu jopa estämään asiakkaiden pääsy hyllyjen väliin joko kokonaan tai osittain ja aineiston saaminen onkin mahdollistettu pitkälti vain varauksia tekemällä.

Useat asiakkaat ovat onneksi alkuhämmästyksen jälkeen huomanneet tilanteessa myös hyviäkin puolia. Yksi asiakkaiden kannalta kenties oleellisimmista asioista on varausten tekemisen oppiminen verkkokirjastossamme, jonka myötä itse löydettävän aineiston määrä kasvaa melkoisen paljon varsinkin pienempien kirjastojen asiakkailla. Varausten tekeminen itsenäisesti on melko helppoa ja se onnistuu vähäisemmälläkin digilaitetuntemuksella hyvin.

Kaarinan kirjastossa ollaan otettu myös sosiaalinen media tehokkaammin käyttöön. Instagramissa ja Facebookissa on jo jonkin aikaa annettu esimerkiksi uutuusvinkkejä, sekä joulukuussa julkaisimme henkilökunnan lukuvinkkejä joulukalenterina. Kannattaa myös tutustua aikuisten lukudiplomiin, josta lisää tietoa löytyy verkkosivuiltamme.

Tulevaisuudesta tuleekin kaikin puolin mielenkiintoinen, sillä näistä poikkeusoloista olemme tietenkin yrittäneet ottaa oppia. Näiden oppien myötä tavoitteena on luoda pohja tulevaisuuden toimivaa kirjastoa varten. Siis sellaista kirjastoa, jossa pystytään sujuvasti nopeallakin aikataululla tekemään toimivia muutoksia palveluihin ja toimintamalleihin sellaisella tavalla, että asiakkaiden olisi mahdollisimman helppo mukautua ja oppia tekemiämme muutoksia.

Toivottavasti lähitulevaisuudessa pääsisimme taas normaalimpaan elämään myös kirjastoissa.

Henri Linkinen

Kirjastovirkailija työskentelee sijaisena Kaarina-talon palvelupiste Fiskarissa.