Paimion lukio suosittelee kirjoittajille omaehtoista karanteenia

0
Paimion lukiossa suunnitellaan eristettyä tilaa, jossa oireeton, karanteenissa oleva voisi osallistua ylioppilaskirjoituksiin.

PAIMIO

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat maaliskuun puolivälissä. Paimiossa koronatilanne on pahentunut ja nyt moni miettii, miten käy jos on kipeänä tai karanteenissa kirjoitusten aikana.

Lukion rehtori Olli-Pekka Lehtonen kertoo, että jos koronan takia joutuu olemaan kirjoituksista poissa, ei menetä tällöin yhtä kirjoituskertaa. Ylioppilaskirjoituskerrat on rajattu normaalisti kolmeen peräkkäiseen lukuvuoteen.

–  Jos kokelaalla on koronavirustartunta, silloin tartuntatautilääkäri määrää kokelaan eristykseen, eikä kirjoituksiin voi osallistua, ettei tartuta kaikkia muita. Tässä tapauksessa ylioppilastutkintolautakunnalle tehdään hakemus ilmoittautumisen mitätöinnistä, eikä sitä lasketa yhdeksi kirjoituskerraksi. Ilmoittautumisen mitätöintiin vaaditaan normaalisti erityisen painava syy, mutta nyt koronan johdosta menettelyä on kevennetty, Lehtonen kertoo.

Tilanteessa, jossa on altistunut koronavirukselle, mutta ei itse ole sairastunut, voi tartuntatautilääkäri määrätä karanteeniin. Tällä hetkellä Paimion lukiossa pohditaan tällaisille henkilöille eristettyä tilaa, jossa oireeton, karanteenissa oleva voisi osallistua kirjoituksiin.

– Näille karanteeniin määrätyille, mutta oireettomille, tehdään tällä hetkellä Varsinais-Suomessa yhteistä toimintamallia ylioppilaskirjoituksiin osallistumisen mahdollistamiseksi, ja se valmistunee ensi viikolla. Karanteeniin määrättyjen osallistuminen kirjoituksiin toteutetaan todennäköisesti tartuntatautilääkärin sekä kirjoituksista vastaavan rehtorin yhteistyössä. Paimion lukiossa suunnittelemme tällä hetkellä jo tilaa, joka mahdollistaisi muutaman kokelaan osallistumisen karanteenissa kirjoituksiin, Lehtonen kertoo.

Lukiosta suositellaan kaikille kirjoituksiin osallistuville omaehtoista karanteenia ennen kirjoituksia.

– Nyt kun paikallinen epidemiatilanne on huono, suosittelemme vahvasti kevään ylioppilaskokeisiin osallistuville kahden viikon omaehtoista karanteenia ennen kirjoituksia. Tämä tarkoittaa siis kodin ulkopuolisten kontaktien välttämistä, kahden metrin turvavälien noudattamista, maskien käyttöä ja hyvää hygieniaa. Myös kirjoituksia edeltävät tentit ovat pääasiassa etänä. Lukiolaiset ovat kyllä noudattaneet upeasti esimerkiksi maskisuositusta: vuodenvaihteen jälkeen noin 98 prosenttia piti koulussa maskeja, mutta parin viimeisen viikon aikana määrä on ollut sata prosenttia! Yhtään altistusta ei lukiossa ole vielä ollut koko epidemian aikana, Lehtonen kiittelee.

Ylioppilaskirjoitukset tältä keväältä alkavat 16.3.