Peimari palkkasi kaksi uutta valmentajaa

0
Milene Ramos ja Luis Araujo toivovat, että saavat houkuteltua lisää pelaajia Peimarin väreihin. 29-vuotiaat Luis Araujo ja Milene Ramos ovat kumpikin pelanneet Portugalissa puoliammattilaistasolla jalkapalloa. Tammikuusta alkaen kaksikko on valmentanut junioreita Peimari Unitedissa.

SAUVO

Jalkapalloseura Peimari United uudistaa ja kasvattaa ammattivalmentajaryhmäänsä tulevaksi kaudeksi. Kuusi vuotta seurassa junioreita valmentaneen ja Espoon Palloseuraan viime kauden päätteeksi siirtyneen André Mirandan tilalle Peimari on palkannut Luis Araujon . Araujon vastuulla on kahden juniorijoukkueen valmentaminen, miesten Vitosessa pelaavan akatemiajoukkueen luotsaaminen ja päävalmentaja Tiago Santosin avustaminen Kolmosessa pelaavassa edustusjoukkueessa.

Araujon lisäksi seura on palkannut portugalilaisen Milene Ramosin , josta tuli samalla seuran historian ensimmäinen päätoiminen naisvalmentaja. Ramosin vastuulla ovat naisten edustusjoukkueen lisäksi seuran tyttöjuniorit.

– Totta kai ensimmäinen ja tärkein tavoite on innostaa alueen nais- ja tyttöpelaajia jalkapallon pariin. Näkisin, että meillä on parannettavaa ainakin siitä, miten kerromme toiminnastamme. Sosiaalisen median hyödyntäminen on yksi asia, jossa täytyy parantaa. Olosuhteet ovatkin jo huippuluokkaa, Ramos miettii.

– Idea neljännen ammattivalmentajan palkkaamisesta syntyi jo vuosi sitten, mutta sitten koronavirus muutti suunnitelmia, seuran puheenjohtaja Olli Dahl tarkentaa.

Kanadasta Suomeen


Ramos on valmentanut viimeiset kaksi vuotta Kanadassa, jota ennen hän hankki valmennusoppinsa sekä koulun penkillä että valmennushommissa kotimaassaan Portugalissa. Pelaajana Ramos esiintyi parhaimmillaan maan toiseksi korkeimmalla tasolla. Hän on malliesimerkki siitä, että harrastusta ei tarvitse aloittaa päiväkoti-ikäisenä.

– Aloitin itse pelaamaan 15-vuotiaana ja pelasin 27-vuotiaaksi asti. Haluan kannustaa myös täällä lapsia ja nuoria harrastuksen pariin, vaikkei aiempaa taustaa olisikaan, nyt 29-vuotias Ramos hymyilee.

Hän toivoo, että Suomessa naisjalkapalloilua tuettaisiin enemmän valtion tasolta. Hän on seurannut suomalaisten kehitystä lajissa ja vertailee tilannetta kotimaahansa Portugaliin.

– Suomi on ollut naisissa aivan Euroopan huippua, mutta nykyisin taso ei ole enää niin vahva kuin 10–15 vuotta sitten. Portugalissa jalkapalloliitto teki viitisen vuotta sitten päätöksen tukea naisten jalkapalloilua aivan eri tavalla kuin aiemmin, ja sen panostuksen hedelmiä voidaan nähdä jo nyt. Pelaajia on enemmän ja kiinnostus naisten jalkapalloa kohtaan on kasvanut, Ramos kertoo.

Erilaiset ajatukset kehittävät


30 vuotta tänä vuonna täyttävä Araujo on valmentanut toistaiseksi vain Portugalissa. Hän toivoo ensimmäisen ulkomaan kokemuksensa antavan hänelle uusia työkaluja valmentajana.

– Olen kasvanut, pelannut ja opiskellut Porton kaupungissa, joten näkökulmani jalkapalloon on jo siinä mielessä vähän erilainen kuin Peimarin valmentajilla tähän asti. He ovat käytännössä kaikki olleet Lissabonin seudulta ja opiskelleet sikäläisessä korkeakoulussa. Uskon, että siitä on vain etua, että ajatuksemme jalkapallosta eivät ole aina aivan samanlaisia. Keskustelu eri tavalla ajattelevien valmentajien kanssa vie kaikkia eteenpäin, Araujo miettii.

Araujo on pelannut parhaimmillaan Portugalin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, ja toiminut apuvalmentajana joukkueessa yhtä sarjaporrasta alempana. Hän uskoo saaneensa sekä pelaaja- että valmentajauralta hyvät eväät kehittää jalkapalloa myös Suomessa.

– Olen valmentanut 20-vuotiaasta asti ja nähnyt jo monenlaista. Peimarissa puitteet ovat kohdallaan, nyt vain tarvitaan enemmän harrastajia jalkapallon pariin ihan kaikissa ikäluokissa, Araujo päättää.