Raskaan liikenteen valvonta paljasti liikaa puutteita

0
Lounais-Suomen poliisin toteuttama raskaan liikenteen valvontaisku kattoi lähes 550 ajoneuvoa.

POLIISI Viime viikolla toteutetussa raskaan liikenteen tehovalvonnassa Lounais-Suomen teillä tarkastettiin yhteensä 547 ajoneuvoa. Seuraamuksia aiheutui 93 tapauksessa eli joka kuudennessa tarkastetussa ajoneuvossa oli jonkinlaisia puutteita. Yleisimmät rikkomukset koskivat ajo- ja lepoaikoja.

Lounais-Suomen poliisilaitos osallistui valtakunnalliseen raskaan liikenteen valvontateemaan 8.–14. helmikuuta. Valvonnan aikana kiinnitettiin erityistä huomiota ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, kuorman varmistamiseen ja ajoneuvojen kuntoon.

Lounais-Suomen alueella tarkastettiin yhteensä 547 ajoneuvoa, joista kotimaisia oli 421 ja ulkomaisia 126. Kokonaismäärä on lähes kaksinkertainen viime vuoden helmikuussa toteutettuun raskaan liikenteen tehovalvontaan verrattuna.

Viime viikolla toteutetulla valvontajaksolla poliisi kirjoitti sakon tai antoi huomautuksen yhteensä 93 kuljettajalle. Keskimäärin siis joka kuudennessa tarkastetussa kuljetuksessa oli jonkinasteisia puutteita.

– Vaikka osuus on huomattava, suurin osa, 75 prosenttia (70 kpl), seuraamuksista oli kuitenkin huomautuksia. Vakavia puutteita havaittiin todella vähän. Tulokset kuitenkin kertovat, että erityisesti ajopiirturin käyttöön sekä ajo- ja lepoaikoihin on jatkossa panostettava entistä paremmin niin kuljettajien kuin valvonnankin osalta, arvioi komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisin tiedotteessa.

Seuraamuksista 85 kohdistui kotimaisiin ja 8 ulkomaisiin ajoneuvoihin. Käytännössä siis joka viidennessä kotimaisessa ajoneuvossa oli huomautettavaa, kun taas ulkomaisten raskaan liikenteen ajoneuvojen osalta puutteita havaittiin vain joka 16. tapauksessa.

Kuormat pääosin kunnossa


Yleisimmät valvonnassa ilmenneet rikkomukset koskivat kuljettajan ajo- ja lepoaikoja (59 tapausta) sekä ajopiirturin käyttöä (11 tapausta).

– Hyvä asia on se, että kuormat ja niiden kiinnitykset olivat pääosin kunnossa. Puutteelliseen kuorman varmistukseen kuitenkin puututtiin seitsemässä tapauksessa ja ylikuormaan neljässä tapauksessa, Katajisto kertoo.

Vaarallisten aineiden kuljetuksesta löytyi puutteita seitsemässä tapauksessa. Ajoneuvojen asiakirjapuutteisiin jouduttiin puuttumaan yhdeksässä ja ajoneuvon epäkuntoisuuteen 11 tapauksessa, joista yhdessä vikojen vakavuus pysäytti auton kokonaan. Kolmessa tapauksessa havaittiin riittämätön ajo-oikeus, ja rattijuoppoja seuloutui esille yksi.