Paimion valtuuston puheenjohtaja Reijo Hallisto ei lähde enää ehdolle

0
– Hyvillä mielin luovun. Läheisimmät työkaverit viranhaltijoista, kuten kaupunginjohtaja, toimialajohtajat, hallituksen puheenjohtajat Jukka Hongisto, Jarkko Kallio ja Timo Ilola, sekä valtuutetut yli puoluerajojen ovat omilla teoillaan ja sanoillaan auttaneet minua hoitamaan tätä vaativaa tehtävää.

PAIMIO

Paimion valtuuston puheenjohtaja Reijo Hallisto (kesk) ei asetu enää ehdolle kevään vaaleissa. Taakse jää yli 30 vuotta jatkunut paikallispolitiikan taival, yli 20 vuotta valtuustossa, siitä yli puolet, eli 12,5 vuotta, valtuuston puheenjohtajana.

– Aikansa kutakin, nyt on toisten vuoro ottaa vetovastuuta. Tehtävät ovat olleet kiinnostavia ja vaihtelevia. Valtuuston puheenjohtajana olet ihan piikkipaikalla kunnan hallinnossa, kehityksessä ja päätöksenteossa.

Hallisto katsoo, että pääosin kehitys kaupungissa on ollut parempaan päin. Hän antaa reilusti kiitosta ”työtovereilleen”: hallitusten puheenjohtajille ja kaupungin johdolle.

– Myös ylikunnalliset tilaisuudet ja toimet, sekä valtionhallinnon päättäjien tapaamiset ovat luoneet merkittävän suhdeverkoston, joista on ollut hyvä ammentaa tietoa ja näkemystä.

Hän arvioi käyttäneensä arviolta 10-14 tuntia viikko luottamustehtävien hoitamiseen ja allekirjoittaa sen, että ajankäyttö on täysin riippuvainen siitä, mitä ja miten tehtäviä hoitaa.

– Kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat käyvät taustakeskusteluja ja valmisteluja säännöllisesti viikoittain kaupunginjohtajan ja johtavien viranhaltijoiden kanssa. Lisäksi ulkoiset kunnalliset ja yritysmaailman, yhteisöjen ja kolmannen sektorin tilaisuudet, puheet ja tapaamiset vievät runsaasti aikaa, joten en lähde edes arvailemaan niihin kulutettuja tunteja. Korona-aika on siirtänyt paljon toimintaa digiaikaan, hän muistuttaa.

Välit eri puolueiden välillä Paimiossa ovat Halliston mielestä mutkattomat, vaikka jännitteet toki lisääntyvät aina vaalien lähestyessä tai kun tehdään toimintatapamuutoksia. Myös useimmissa puolueissa on yksi tai useampi ”värikäs edustaja”, jotka voivat kipunoida yksin tai keskenään kokouksissa. Pääosaltaan kokoukset Paimiossa ovat melko siistejä.

– Joskus keskustelu voi äityä kiivaaksi, mutta henkilökohtaisuuksiin ei yleensä mennä.

Hallisto arvioi, että monet päättäjät ovat olleet valtuustossa tai lautakunnissa jo pitkään, ja ihan ystävyyssuhteitakin on syntynyt.

– Lisää vapaamuotoisia tilaisuuksia pitää järjestää, että voidaan tutustua ilman päälleliimattuja rooleja. Monesti joku on ihan erilainen vapaalla kuin kokouksessa – positiivisessa mielessä, hän testamenttaa.

– En ole kokenut oloani niin sanotusti miksikään kusitolpaksi, päinvastoin. Olen kokenut paljon positiivisia asioita ja tyytyväisyyttä saadessani päätöksiä aikaan. Mutta eihän näihin tehtäviin kannata hakeutua, jos on kovin herkkähipiäinen. Asiallista palautetta ja arvostelua pitää kestää. Asioista voidaan olla niin montaa eri mieltä ja pitää osata kuunnella ja arvostaa myös toisen perusteluja.

Hallisto on tieten pysynyt loitolla sosiaalisesta mediasta.