Suomen Kulttuurirahasto myönsi kolme suurpalkintoa, yksi niistä akateemikko Kaisa Häkkiselle Paimioon

0
Paimiolainen akateemikko Kaisa Häkkinen rinnallaan kaustislainen viulupedagogi Mauno Järvelä ja helsinkiläinen kuvataiteilija Kuutti Lavonen.

PAIMIO

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt kolme suurpalkintoa merkittävistä kulttuuriteoista.

Palkinnon saivat Kalevalanpäivän aattona 27. helmikuuta paimiolainen akateemikko Kaisa Häkkinen , kaustislainen viulupedagogi Mauno Järvelä ja helsinkiläinen kuvataiteilija Kuutti Lavonen . Kukin palkinto on suuruudeltaan 35 000 euroa.

Häkkiselle palkinto myönnettiin “kielen kerrosten kuorinnasta, sanojen selityksistä”.

Järvelän saama palkinto on osoitettu “perinteen pelastajalle, iloisen soiton opettajalle”. Kuutti Lavonen sai palkinnon “pyhyyden taiteesta, ihmisyyden kuvaamisesta”.

Kielemme sanojen sinnikäs selvittäjä

Kaisa Häkkisen osalta Suomen Kulttuurirahasto toteaa, että “emeritaprofessori, akateemikko Kaisa Häkkinen on kertonut suomalaisille, mitä kieltä käytämme ja mistä kielemme sanat tulevat”.

Samalla todetaan, että Kaisa Häkkisen akateeminen ura kielitieteen, fennistiikan ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen alalla on huikea.

– Uralilaisen vogulin kielen murteen äännerakenteen Häkkinen selvitti jo pro gradu -työssään 1973. Sen jälkeisinä vuosikymmeninä hän oli monissa eri tehtävissä Turun yliopistossa, Åbo Akademissa ja Suomen Akatemiassa, palkinnon perusteluissa kerrotaan.

Yliopistomaailmaa ja tiedeyhteisöä Häkkinen on palvellut assistenttina, dosenttina, oppikirjojen tekijänä, professorina, dekaanina, instituuttien ja tieteellisten seurojen johdossa sekä tutkimuslaitosten johtoryhmien jäsenenä.

– Jokaiselle suomen arkikielen käyttäjälle Kaisa Häkkisen Nykysuomen etymologinen sanakirja on aarreaitta. Se kertoo, mistä perussanamme tulevat, minkälaisia kerrostumia kielessämme on, mitä sanojen äänneasusta ja levikistä voidaan päätellä ja mikä kirjakielessämme on lainaa, mikä vanhaa. Hänen teoksensa Kielitieteen perusteet on toiminut pääsykoekirjana lähes kaikissa yliopistoissa.

Kaisa Häkkinen sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2005 kirjasta Linnun nimi .

Professoriliitto valitsi hänet Vuoden professoriksi 2007. Akateemikoksi hänet nimitettiin marraskuussa 2020.

Kauneutta viululla ja pensselillä

Viulisti ja pedagogi Mauno Järvelä tunnetaan sekä perinnemusiikin että klassisen musiikin suvereenina taitaja, joka työskentelee kaikenikäisten parissa välittämättä musiikillista raja-aidoista. Järvelä saattaa soittaa päivällä pieteetillä Bachia ja svengailla illalla viuluineen vauhdikkaan rennosti kansanmusiikin tai jazzin parissa.

Kuutti Lavonen on laajalti arvostettu ja pidetty taidemaalari, taidegraafikko, valokuvataiteilija, professori ja runoilija. Lavosen 2000-luvun tunnetuimpia töitä ovat hänen kymmenet kirkkomaalauksensa Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon yhdessä Osmo Rauhalan kanssa. Hieman yli vuosi sitten Kuutti Lavonen täytti 60 vuotta. Helsingin Sanomat siteerasi Lavosta niissä merkeissä:

“Ei taidetta tarvitse ymmärtää, se täytyy kokea. Esteettinen elämys merkitsee henkistä voimaa. Kauneutta, joka liittyy aina hyvyyteen, oikeuteen ja totuuteen.”

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö. Se tukee maamme kulttuurielämää myöntämällä apurahoja keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta.

Apurahoja myönnetään tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille ja yhteisöille.

Kulttuurirahastolla on myös omaa kulttuuritoimintaa.