Suositteleminen on kilttiä ja harmitonta

0

”Kaipa se on vaan niin, että korona tulee, jos on tullakseen…”

Tällaista pirtinpöytä-filosofointia kuulee nykyisin siellä ja täällä.

Ihme kyllä, edellä mainittua toteamusta ei puheissa seuraa se looginen johtopäätös, että korona ”on tullakseen” sitä suuremmalla todennäköisyydellä, mitä vähemmän sitä vastaan suojautuu.

Fatalismin ohella Suomen helmikuista koronakeskustelua on leimannut synkkä pessimismi. Viime viikonlopun apokalyptisimmän korona-kannanoton toi julki keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen.

Lauantaisessa mediatiedotteessaan Honkonen näkee Suomen olevan ”järkälemäisissä ja koko ajan vakavammiksi käyvissä talous-, työttömyys- ja velkaongelmissa”. Honkonen katsoo, että niiden varjoissa kytee köyhyyden, eriarvoisuuden, osattomuuden ja alueellisen kahtiajakautumisen vaara.

– Sen päästäminen täyteen roihuun olisi tälle maalle lopun alkua, hän toteaa pahaenteisesti.

Vaikka huolestumiseen on aihetta, niin suosittelen kaikille myös suhteellisuudentajua.

Vielä saa kaupasta leipää ja pistorasiasta sähköä. Eivätkä pommikoneet jyrise taivaalla. Toisin kuin vanhempiemme ja isovanhempiemme elinaikana.

Eräänlainen ”tanssikielto” on toki nytkin voimassa, mutta haitarit ja sähkökitarat soivat kodeissa, ja sauna lämpiää lauantai-iltana.

Eilen maanantaina Paimiossa raportoitiin neljä koronavirustartuntaa. Luku ei ole ilahduttava, mutta ei myöskään kovin murheellinen. Pientä huojentuneisuutta lienee jo lupa tuntea, vaikka mitään ei vielä ole voitettukaan.

Viime aikoina on käyty paljon keskustelua siitä, riittävätkö koronan torjunnassa pelkät suositukset, vai pitäisikö oikeastikin rajoittaa tai kieltää jotain. Hallitukselta tulee suosituksia kuin sinappia tuubista – tavallisina, vahvoina ja erittäin vahvoina versiona. Mutta potkua puuttuu.

Jostain syystä noin 40 prosenttia kansasta on suosituksille kuuro. Siitä saattaa seurata vielä isoja ongelmia, koska rokotustahti on harmillisen hidas.

Monen muun kansalaisen tavoin katson, että koronan kohdalla suositus on liian lievä ja ympäripyöreä toimenpide. Suositteleminen on kilttiä ja harmitonta.

Aikoinaan televisiossa Sophia Loren ynnä muut tähtinäyttelijät suosittelivat shampoita. Kalanmaksaöljyä on suositeltu lapsille sata vuotta. Hellas valmisti aikoinaan Tanskan kuninkaan suosittelemia rintapastilleja. Työtodistuksessa saatetaan suositella henkilöä uutteruutta, joskus jopa harkintakykyäkin vaativiin tehtäviin.

Suosittelu ei kuulosta maailmanlaajuisen tartuntataudin torjunnassa kovin järeältä toimenpiteeltä.

PERTTU HEMMINKI