Tervetuloa Immaisin hiihdon laduille!

0
Sukselan koululla on eteisessä itsepalvelupiste, jossa Perttu Immaisin kädessä pitelemät mitalit ovat lunastettavissa.

PAIMIO

Tällä viikolla ehdittiin jo uumoilla, että vuosien tauon jälkeen pystytään Sukselassa järjestämään Immaisin hiihto. Tiistaina selvisi, ettei aluehallintovirasto anna lupaa tämänkaltaisten tapahtumien järjestämiseen. Keskiviikkona Paimion kaupunki kehotti paimiolaisia pysyttelemään tartuntatilanteen vuoksi seuraavat pari viikkoa pitkälti kotosalla tai ylipäätään omissa oloissaan sikäli kuin se on mahdollista.

Sukselan kyläyhdistyksessä oli aikomus toteuttaa laturetki 21. päivä, ja puheenjohtaja Perttu Immaisi ja kyläyhdistyksen aktiivit latumestari Markku Marttila ja Sauli Immaisi kertovat, että ladut on jo tehty.

– Ladut ovat nyt sitten perjantaista lähtien vapaasti käytössä. Immaisin hiihtoa varten on ajettu latuhöylällä reilun 6,5 kilometrin perinteisen hiihtotavan lenkki ja sitten on myös pidempi 10-11 kilometrin lenkki kierrettävänä. Lapsille on kilometrin peltolatu, kertoo Marttila, joka lupasi vielä torstain kuluessa käydä viemässä ladulle muutaman ohjekyltin.

Immaisin hiihtoa varten tehty pidempi latu kiertää Sukselan koulult Pennaisiin, Kruuvaisiin lähelle Liedon rajaa ja kääntyy sitten takaisin Kailaan ja Askalaan. Metsäosuudella latupohjaa on hiukan lumetettu, ja pohja on pakkasilla muotoutunut kovaksi, eli hyväksi hiihtäjän hiihdellä.

– Se täytyy myöntää, että latua voi paikoin luonnehtia haastavaksi. Kailassa on mäki, jonka voi halutessaan kiertää, tuumii Sauli Immaisi.

Immaisin hiihtotapahtumaa ei siis erikseen tule, joten kyläyhdistys ei saa latujen laitosta vaivanpalkakseen edes hiihtoretken osallistumismaksuja. Siksi halukkaat hiihtäjät voivat Sukselan koulun eteisen itsepalvelupisteestä lunastaa kyläyhdistyksen teettämän hiihtomitalin, ja siten kiittää kyläyhdistystä latujen teosta.

Oi niitä aikojaEnsimmäisen Immaisin hiihdon järjestämisestä olisi tänä talvena tullut kuluneeksi 50 vuotta. Siitäkin on kulunut peräti kahdeksan vuotta, kun hiihtoretki edellisen kerran voitiin järjestää, ja silloinkin hiihtäjiä oli reilut kolmesataa.

Ensimmäinen Immaisin hiihtoretki hiihdeltiin Sukselan ja Kalevan maastoissa 1971, ja sen ideoi Kalevalla kerho-opistossa opettajana toiminut Ilmari Niskanen yhdessä liikuntasihteeri Raimo Karsikkaan kanssa. Matkaa kertyi kolmisenkymmentä kilometriä. Seuraavana vuonna retki kiersi ”koko” Paimion ja latu kulki Sukselasta Kalevalle, sitten Huson suuntaan takaisin Vistalle ja Sukselaan. Matkaa kertyi nelisenkymmentä kilometriä ja hiihtäjiä oli nelisensataa, tosin osa hiihti vain osan reitistä. Silloin latujakin tehtiin kylittäin.

Immaisin hiihdon kultaiset vuodet sijoittuvat 80-luvun alkuun ja kolmeen peräkkäiseen talveen, jolloin hiihtäjien määrä nousi selvästi toiselle tuhannelle. Lähtöpisteitä oli myös silloisen Lounais-Suomen Sähköyhtiön paikkeilla Vistalla, Kalevalla Kerho-opistolla ja Sukselassa. Martat pitivät taukopistettä ja hoitivat tarjoiluja.