Tuisku on töissä ekaluokassa – lemmikkisivuja lehdessä perjantaina

0
Lapsista on mukava tehdä tehtäviä, joissa Tuisku on mukana. Kuvassa Miro Niemi, Roosa Lindeqvist ja Eimi Pirhonen Tuiskun kanssa ja takana Aada Ahvenlampi, Morris Ekman ja Venla Keloniemi.

PAIMIO

Luokkahuoneen lattialla on lappusia, joita lapset käyvät yksi kerrallaan nostamassa. Tehtävänä on tavuttaa lapusta löytyvä sana – ja samalla saa käydä antamassa luokkahuoneen lattialla makaavalle koiralle yhtä monta silitystä kuin tavuja on sanassa.

7-vuotias kultainennoutaja Tuisku on käynyt ”töissä” Vistan koulun 1 A -luokassa viime syksystä saakka. Töihin se tulee omistajansa, luokanopettaja Tiina-Maija Kaarlelan kanssa 2–4 kertaa viikossa.

– Joka aamu se katsoo anovin silmin, että pääsenhän tänäänkin mukaan, Kaarlela nauraa.

 

Tiina-Maija Kaarlela kertoo, että koiran läsnäolo rauhoittaa luokan ilmapiiriä. Laulamassa Aada Ahvenlampi, Eimi Pirhonen, Roosa Lindeqvist ja Venla Keloniemi.

Lapsirakas ja kiltti

Idean koiran viemisestä kouluun Kaarlela sai lukiessaan aiheesta artikkeleja ja kuullessaan koulukoiratoiminnasta hyviä kokemuksia. Tuisku aloitti koulukoirauransa jo reilun vuoden ikäisenä Jäkärlän koulussa Turussa.

Kaarlela kertoo, että Tuisku on ollut aina lapsirakas ja kiltti, ja lapsiin se on tottunut jo kotonaan kolmilapsisessa perheessä.

Ekaluokan oppilaat ovat Tuiskusta innoissaan.

– Parasta on, kun sitä saa silittää, lapset kertovat.

– Jos on vaikka paha mieli, niin silittämisestä tulee hyvälle mielelle, he kuvaavat.

 

Tuisku on ollut Vistan koulun ekaluokassa ”töissä” syksystä saakka. Kuvassa Juho Kontio, Eimi Pirhonen (takana), Venla Keloniemi ja Miro Niemi.

Koiran läsnäolo rauhoittaa

Aamuisin Tuisku odottaa oppilaita luokassa lelu suussa, häntä heiluen. Välillä se nukkuu päiväunia opettajanpöydän alla ja välillä kiertelee luokassa.

– Jos lapsi on vaikka levoton tehdessään matikantehtäviä, koira saattaa mennä jalkoihin nukkumaan. Jotenkin se tuntuu usein löytävän lapsen, joka tarvitsee rauhoittelua, Kaarlela kertoo.

Välillä Tuisku on mukana motivoimassa tehtävien teossa, kuten tavutustehtävässä, jossa oppilaat pääsivät tavuttamaan sanoja silityksen tahdittamana. Jos oppilaat laulavat, Tuisku myös istuu mielellään kuuntelemassa. Koulun päättyessä jokainen lapsi saa käydä kuiskaamassa Tuiskun korvaan, mikä oli parasta koulupäivässä.

Kaarlela kertoo, että koiran läsnäolo rauhoittaa luokan ilmapiiriä selvästi.

– En olisi etukäteen edes osannut kuvitella, miten suuri vaikutus koiralla voi olla oppilaisiin. Tuiskusta on muodostunut oppilaille tärkeä ystävä, Kaarlea toteaa.

 

Tuisku on luokassa rauhallinen ja ottaa välillä päiväuniakin. Silittelemässä Max Ekman ja Aada Ahvenlampi.

 

Lue koko laaja lemmikki-teema perjantain lehdestä.