Vapaa-ajan asukkaan mietteitä Sauvossa

0

Vuosi sitten alkanut koronakriisi laittoi arkemme uuteen malliin. Yhteiskunnan toiminnot sulkeutuivat ja talousnäkymät muuttuivat hetkessä pessimistisiksi.

Kesällä näytti siltä, että epidemia voitetaan ja elämänmeno palaa mallilleen. Vaan toisin kävi. Syksyn edetessä kävi ilmeiseksi, ettei tätä kriisiä pystytä selättämään niin nopeasti kuin kesällä vielä toivottiin, mutta toivon valo jo kuitenkin pilkotti horisontissa, nimittäin rokotteet.

Nyt kuitenkin pessimismi on valtaamassa ihmisten mielet. Rokotteet viivästyvät, niiden tehoa epäillään uusiutuvien viruskantojen vuoksi, ja vielä pitäisi jaksaa pitää etäisyyttä ja muistaa suojatoimet.

Eläkeläisenä ja ympärivuotiseen asumiseen sopivan vapaa-ajan asunnon omistajana on kuitenkin tarjolla monia mahdollisuuksia. Eristäytymismahdollisuudet ovat huippuluokkaa eli mahdollisuus saada tartunta voidaan minimoida omalla toiminnalla. Ympäristö tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet ulkoiluun ja erilaiseen puuhasteluun. Sauna lämpiää 2-3 kertaa viikossa ja meri tarjoaa pulahtamismahdollisuuden myös pieneen avantoon. Kaupassa käynti mahdollisimman harvoin ja sellaisena aikana, jolloin muita asiakkaista on vähän.

Lääkärikäynnit voidaan minimoida varaamalla puhelinaika ja ”pakolliset” käynnit hoidetaan minimiriskin toimenpitein. Sosiaaliset suhteet hoidetaan puhelimitse, tekstiviestein tai sähköpostilla.

Olen ollut vapaa-ajan ”mökkiläinen” vuodesta 1948 alkaen. Silloin rakennettiin Sarapistoon mökki, jonka pohjamitat olivat 3×5 metriä. Tämä mökki tarjosi sateensuojan ja pieni hella sopi kahvinkeittoon ja pienimuotoiseen ruoanlaittoon. Tuolloin lauantaisin tehtiin ansiotöitä ja kesäloma oli vain kaksi viikkoa, joten mökillä ei pitempään oleiltu. Juhannukset kuitenkin vietettiin mökillä ystävien kanssa ja parhaimmillaan yöpyjiä oli toistakymmentä, jolloin vinttiin säkeistä tehtyjen olkipatjojen päälle menivät nukkumaan lapset ja aikuiset majoittuivat makuualkovin kerrossänkyihin sekä ”olohuoneen” lattialle nukkumaan. Vesi noudettiin läheisestä lähteestä ja kompostiin toimitettiin ”ylijäämät”. Silloin rannalla ei ollut kuin pienellä alueella oikeata kaislaa, ei siis sitä mahtavaa ruovikkoa mitä siellä nykyään on. Maan nouseman myötä vesi on ”laskenut” arviolta 40 senttiä, jonka kyllä huomaa vesirajan vetäytymisenä. Mökki laajennettuna on edelleen perikunnan käytössä.

Iso muutos tapahtui siirtyessäni osa-aikaeläkkeelle vuonna 2002, ja hankimme oman vapaa-ajan asunnon Sauvon Korsniemestä. Melko mittavan muutosremontin jälkeen vietimme seuraavana vuonna joulun talviasuttavassa talossa. Muutos sisälsi lisäeristeet, uudet 3-lasiset ikkunat, sähköistyksen uusinnan sekä vesijohdot ja viemärit. Varsinainen kotimme on Naantalissa, mutta olemme olleet Sauvon täysipainoisia vapaa-ajan asukkaita viisitoista vuotta.

Naantali tarjoaa meille terveys- ja muut kuntapalvelut, mutta Sauvo, syntymäkuntani, tarjoaa elämiseen runsaasti sisältöä ja laatua. Toivotaan tässä koronasirkuksessa onnea ja menestystä.

Pekka Vesola

Kirjoittaja on vapaa-ajan asukas

Sauvon Korsniemessä.