”Hyvä valtuutettu on itsenäinen päättäjä, joka sopua hakien ajaa koko kunnan ja äänestäjiensä etuja.”
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön helmikuussa julkistama tutkimus luotasi millainen on kansalaisten mielestä hyvä kunnanvaltuutettu. Kyselyvastausten perusteella hyvä kunnanvaltuutettu käyttää omia aivojaan, eli on päätöksissään itsenäinen, ajaa koko kunnan etua ja hakee sopua ja kompromisseja. Hiukan tutkimustulosta tietenkin rapauttaa se, että todella monen vastaajan mielestä hyvä valtuutettu ajaa myös määrätietoisesti äänestäjiensä etuja. Helpommin sanottu kuin tehty, kun jokainen äänestäjä on ainakin periaatteessa salainen ja jokaisella toki vielä omat salaiset ajatuksensa.
Valtuutetun olisi myös hyvä ”pitää aktiivisesti yhteyttä omiin äänestäjiinsä vaalien välillä”. Hänen olisi suotavaa olla hyvin koulutettu, ja olla äänestäjän näkökulmasta oikean ikäinen. Edelleen monien kuntalaisten mielestä valtuutetun olisi hyvä olla myös ”räväkkä, aloitteellinen ja esiintymiskykyinen”.
Kehittämissäätiön tutkimuksessa pureuduttiin hiukan myös siihen, miten eri puolueiden kannattajat arvottavat ehdokkaita. Kokoomuksen ja vasemmistoliiton kannattajat korostavat keskimääräistä enemmän oikeaa puoluetaustaa. Vihreillä korotuu korkeampi koulutus. SDP:n kannattajien kannat edustavat suurelta osin valtuutettujen keskimääräisiä kantoja. Perussuomalaisten kannattajien mielestä valtuutetun tulisi olla ”räväkkä, aloitteellinen ja esiintymiskykyinen”. Keskustan tukijat suosivat kompromissihalukasta päättäjää, joka on joko henkilökohtaisesti tuttu tai muuten kunnassa tunnettu.
Kun olen työuran aikana seurannut jo muutamat kuntavaalit, niin tutkimuksen tulokset ovat pitkälti sen suuntaisia, mitä vaalit ovat näyttäneet. Kestäviä kuntapäättäjiä ovat he, jotka kuuntelevat ja hakevat yhteisiä ratkaisuja. Heitäkin on nähty, jotka nousevat raketin lailla ”kuumaan ryhmään”, tai heitä, jotka nousevat jonkun itselle ja jollekin ryhmälle tärkeän aiheen myötä. Joskus lento saattaa jäädäkin lyhyeksi. Metelin pitäjilläkin on varmasti tärkeä osa ja herättäjän rooli, mutta jossain vaiheessa on jokaisen kuntapäättäjän löydettävä sisältään taito ymmärtää myös toisin ajattelevien ajatuksia.
Jos haluat vaikuttaa lähiympäristöön, kotikunnan kehitykseen ja hyvinvointiin, nyt on viikko aikaa miettiä, millainen päättäjä sinä olisit.
Olen aika varma, että mikä tahansa ryhmä ottaa vielä innolla vastaan ehdokkaaksi hakeutuvia.
Taina Tukia
Kiitos. Kunnallinen päätöksenteko on hidasta, mutta vaikuttaa meidän jokaisen arkipäiväämme. On hyvä, että ihmisiä on erilaisilla taustoilla ja aatteilla, jolloin voimme pohtia asioita eri suunnista. Tärkeintä on toimia yhdessä kuntalaisten eduksi.
Kunnallisessa päätöksenteossa enemmistö päättää, joten yksin asioita ei saa eteenpäin.
Turhautumista voi siis aiheuttaa päätöksenteon hitaus ja oikeassa oleminen, mutta äänestyksessä häviäminen. Siksi kannattaa neuvotella ja keskustella etukäteen, useimmiten asioista löytyy kompromissi.
Kommenttien lisääminen on estetty.