PÄÄKIRJOITUS Ei draamaa tyhjästä

0

Eilisissä valtakunnallisissa sanomalehdissä ei pikaisen selailun perusteella ollut juurikaan kiehuntaa kuntavaalien siirtämisen johdosta. Ja hyvä niin. Miksi rakentaa draamaa tyhjästä. Kesä tulee pian, ja sitten pidetään vaalit. Ja jos pandemia on vakavassa vaiheessa vielä kesälläkin – mikä ei tuoreiden rokoteuutisten valossa ole kovin todennäköistä – niin sitten vaalit siirretään syksyyn.

Ei kunnallispolitiikka – sen paremmin kuin jalkapallokaan – ole elämää suurempi juttu.

Vain perussuomalaiset ovat olleet vaalien peruuntumisesta nyreissään. Aivan suotta. Tuskin heidän kannatuksensa parissa kuukaudessa sulaa. Mutta kyse ei kuulemma olekaan kannatuksesta, vaan siitä, ettei korona heidän mielestään haittaa menoa.

– Ei ole esitetty mitään järkevää syytä kuntavaalien siirtämiseen, sanoi perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos äskettäin.

Kaikki on suhteellista. Onhan korona aika pieni haittatekijä esimerkiksi ydinsotaan verrattuna, mutta henkilökohtaisesti uskon, että aika moni olisi pahan koronatilanteen vallitessa joko jättänyt tai joutunut jättämään äänestämisen väliin. Itsekin olisin lähtenyt äänestämään erittäin vastentahtoisesti, jos lainkaan.

Tunnen henkilöitä, jotka eivät käy edes ruokakaupassa, vaan tilaavat ruokatarpeet Internetin kautta kotiovelle. Joku voi tietysti nauraa kaikelle tällaiselle, mutta valitettavan monessa kodissa hymy on viimeisten 12 kuukauden aikana hyytynyt. Varsinkin maailmalla, mutta myös täällä Suomessa. Helsingissä. Turussa. Paimiossakin.

Perussuomalaisten Grönroos totesi myös, että viranomaisilla on ollut vuosi aikaa valmistautua poikkeustilanteessa pidettäviin vaaleihin. Tässä kritiikissään Grönroos on oikeassa. On miltei käsittämätöntä, että unesta herätään vasta silloin, kun pitäisi jo ryhtyä antamaan ehdokkaille numeroita.

Koivut kaatuvat

Asiasta toiseen. Tässä Kunnallislehdessä kerrotaan, että Paimiontien eteläpuolinen koivurivistö kaadetaan kevytväylän rakentamisen ja nykypäivän liikenneturvallisuuskäytäntöjen johdosta.

Saa nähdä, miten paimiolaiset reagoivat asiaan. Koivut ovat reunustaneet Paimiontietä monen paikkakuntalaisen koko eliniän.

Kaatamisen perustelut käyvät järkeen, mutta kiistaton tosiasia on, että Paimio menettää sisääntuloväylänsä omaleimaisuuden ja kesäisen vehreyden.

Moni saattaisi hyväksyä nopeuden alentamisen tiellä viiteenkymppiin, jos koivut säilyisivät. Mutta olisiko paimiolaisten enemmistö valmis sellaiseen ratkaisuun? Nykyihminen on kiireinen.

PERTTU HEMMINKI