PÄÄKIRJOITUS Koronakirjoitukset

0

Tänään tiistaina satojen suomalaisten koulujen liikuntasaleissa jännitetään ja ahkeroidaan, kun kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat äidinkielen lukutaidon kokeella.

Vaikka omista kirjoituksistani on kulunut jo lähes parikymmentä vuotta aikaa, muistan selkeästi kokeita edeltävän jännityksen, joka liittyi paitsi itse kokeisiin, myös koejärjestelyihin: onko suklaapatukoiden etiketit nyt kunnolla teipattu, ettei kukaan voi syyttää lunttaamisesta, onko eväitä varmasti tarpeeksi, ja mitä sitten jos kokeen aikana iskee vessahätä.

Tänä vuonna ylioppilaskokelailla on vastassa vielä ylimääräinen jännitysmomentti koronan vuoksi.

Paimiossa ylioppilaskokelaita kehotettiin olemaan kahden viikon omaehtoisessa karanteenissa ennen kirjoitusten alkamista, minkä varmasti moni on pitänytkin, koska aika on mennyt joka tapauksessa kirjoituksiin lukiessa. Saleissa noudatetaan turvavälejä ja kokeet tehdään maskit naamalla, mutta silti saattaa jännittää, miten käy jos sairastuu koronaan tai altistuu kirjoitusten aikana.

Paimion lukiossa on otettu käyttöön erityinen karanteenitila, joka mahdollistaa myös oireettoman, mutta karanteeniin asetetun kokelaan ylioppilaskirjoituksiin osallistumisen. Karanteenitilassa on kuitenkin tilaa vain muutamalle ihmiselle, joten laajemman altistumisen sattuessa monen kirjoitukset siirtyisivät syksyksi.

Suomessa äidinkielen lukutaidon kokeeseen osallistuu ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tänään yli 28 000 kirjoittajaa ja näin ollen siihen osallistuu kaikista 11 koepäivästä eniten kirjoittajia. Koska lukioita on Suomessa reilut 300, tarkoittaa se, että keskimääräisessä jumppasalissa rehkii yhtä aikaa noin 90 kokelasta.

Suomen tämänhetkisen koronan ilmaantuvuusluvun perusteella olisi epätodennäköistä jos lähes 30 000 ihmisen joukossa ei kukaan sairastuisi koronaan kirjoitusten aikana. Niinpä meneillään on myös ihmiskoe siitä, miten hyvin turvavälit ja maskit oikeasti suojaavatkaan mahdollisilta jatkotartunnoilta.

Silti kirjoittajien kannattaa nyt ainakin yrittää keskittyä koronan sijaan ainoastaan omaan koesuoritukseensa ja muistaa, että ei ole tilanteessa yksin, vaan tuhansien muiden kevään kirjoittajien kanssa. – Ja jos jokin menee mönkään, aina tulee uusia koepäiviä ja mahdollisuuksia.

JAANA PAKARINEN