PÄÄKIRJOITUS Tämä on kaikille raskasta

1

Näin totesi THL:n pääjohtaja Mika Salminen toistamiseen torstaina kun hallitus informoi koronatilanteesta ja liikkumista rajoittavasta lakiesityksestä. Kieltämättä Salmisen olemus ja sanavalinnat tämän koronapandemian aikana ovat useinkin osuneet ehkä parhaiten ymmärrettäviksi ja kohdilleen senkin puolesta, että hänestä on huokunut tietynlainen ymmärrys ja ymmärtäväisyys kansalaisia kohtaan. Kaikille tämä alkaa olla raskasta, ja sen ymmärtäminen on avainasia.

Sanoi Salminen muitakin, ainakin minun mielestäni osuvia asioita. Osui myös monien hermoon toteamalla, että nyt ei ”pidä etsiä keinoja, millä kiertää tätä.”

Kevään kaltainen Uudenmaan sulku oli jo melkoinen isku ja nyt valmistellut liikkumisrajoitukset ravistelevat varmaan monien mielestä turvallisuudentunnetta vähintään siinä, missä covid-19 viruskin. Ymmärrän, että tuntuu oudolta, että poliisi voi piankin kysyä mihin oikein olet menossa.

Meille on useimmille selvää, että lakia noudatetaan, mutta useimmille liikkumisen rajoittaminen on kova paikka. Tämä vielä, kun muutenkin jo ollaan koronaan kyllästyneitä ja väsyneitä.

Nuorilla erityisesti on kasvavaa näköalattomuutta. Kyllä vähintään yhtä huolissaan siitä, miten korona leviää, on syytä olla siitä, miten koronan torjuntatoimet vaikuttavat koululaisiin ja nuoriin, heihin, joilla on elämä vasta lähtökuopissa. Mitä voidaan tehdä sille, että Turussa nuorisopsykiatrian osastolla ei ole petipaikkaa niille nuorille, joiden hätä koettelee jo halua elää.

Jos koronatauti leviää ja erikoishoidon tarve kasvaa yli kapasiteetin, kaikille ei ehkä riitä hengityskoneita. Ihan yhä kamalaa on ajatella, että jo nyt meillä on heitä, jotka eivät saa apua. Korona käveli yli.

Hyvinvointiyhteiskunta on totisesti polvillaan tämän kulkutaudin edessä. Ja se mikä ainakin minua harmittaa tällä hetkellä eniten, koskee viestintää. Viranomaisten kyky selittää tekemiään linjauksia ja esityksiä selkokielisesti on yllättävän paljon hukassa. Sitten piiloudutaan pykälien, esitysten, asetusten ja suositusten taakse.

Epämääräisiä ohjeita, niiden poikkeuksia ja selvennyksiä on jo liikaa.

Koronataisteluun väsyneinä olemmekin koko ajan herkemmin napit vastakkain, vaikka selviytyminen kysyy yhtenäisyyttä. Toiset ovat niin säntillisiä kuin mahdollista, ja arvostelevat niitä jotka eivät heidän mielestään ole. Ja toiset puolustautuvat. Jokainen toimii parhaan ymmärryksensä mukaan.

Samassa veneessä ollaan. Törmätään tartuntariskeihin ja sairastumisiin. Pitää vaan yrittää tehdä parhaansa ja pärjäillä pienellä ja pienessä piirissä. Mitään muuta keinoa ei ole, kuin uskoa siihen, että tilanne hellittää.

Taina Tukia

1 KOMMENTTI

  1. Niin oikeassa olet Taina! Meillä on ollut pitkään kaikki niin hyvää ja suuria mullistuksia ei ole ollut. Uskon kovasti, että tästä selviämme käyttämällä sitä kuuluisaa maalaisjärkeä, uskomalla asiantuntijoiden neuvoja ja tukien toinen toistamme. Tämä on maailmanlaajuinen ongelma, emme ole yksin.

Kommenttien lisääminen on estetty.