Diakoniassa näkyy kasvanut avuntarve

0
Diakonit Marika Hietanen ja Saara Kerola ovat koonneet diakonian asiakkaille ruokakasseja seurakunnan omista varastoista.

PAIMIO,SAUVO

Siinä missä monen muunkin toimijan, myös Paimion seurakunnan toiminta on siirtynyt korona-ajan vuoksi etäilyyn ja verkkotoimintaan. Jumalanpalvelukset toteutetaan ilman seurakuntalaisia ja lähetetään vain videoituina, ja kaikissa kirkollisissa toimituksissa noudatetaan tiukkoja läsnäolorajoituksia. Tällä erää toimituksissa läsnä voi olla vain kuusi henkilöä niitä toimittavien henkilöiden lisäksi.

Kirkkoherra Vesa Tuominen sanoo, että epidemiatilanteen vuoksi on kehitetty vaihtoehtoisia tapoja toimia ja lähentyä, ja muutosten ja uusien suositusten myötä tekemistä on myös jouduttu muuttamaan moneen kertaan. Seurakunnan rooli paitsi henkisen tuen, myös konkreettisen avun tarjoajana on kasvanut. Diakoniatyössä kohdataan yhä enemmän heitä, jotka tarvitsevat nopeaa ja konkreettista apua elämässä pärjäämiseen.

– Lomautukset ja työttömyys, ja niiden myötä taloudellinen ahdinko ovat olleet asioita, joita olemme kohdanneet eniten tämän kuluneen vuoden aikana. Uusia asiakkaita on tullut useita kymmeniä. On tarvittu sekä ruoka-apua että apua laskuista selviämiseen, kertoo diakonian työalavastaava Saara Kerola .

Diakoniatyössä kohdattujen seurakuntalaisten määrä kasvoi viime vuonna tilastolukujen valossa noin 250 henkilöllä edellisestä vuodesta. Se on noin viidenneksen lisäys aiempaan.

Kerola kertoo, että diakoniatiimissä katsotaan kunkin avuntarvitsijan yksilöllistä tilannetta ja huolehditaan siitä, että ihmiset saavat muualtakin niitä tukia, joihin ovat oikeutettuja. Yhteistyö kuntien sosiaalitoimen kanssa on tiivistynyt.

Viime vuonna Paimion diakoniatyön avustussumma kasvoi edellisestä vuodestä lähes 30 000 eurolla, ollen noin 130 000 euroa. Valtiolta saatu korona-avustus meni sekin diakonian kautta jakoon asiakkaille.

Ruoka-apua suoraan diakoneilta


Paimiossa aloitettiin ruokakassijako lokakuussa, Sauvossa se oli toiminut jo aiemmin. Tätä kautta jaettiin noin 140 ruokakassia viikottain aina siihen asti, kun ruokakassijako laitettiin viranomaisohjeisiin nojaten kokonaan tauolle. Kerola sanoo, että ratkaisun taustalla oli päätös turvata niin kassien noutajien kuin niiden jakajienkin, joista osa on vapaaehtoisia, turvallisuus.

– Viimeisimmässä yleisessä jaossa osoittautui, ettemme pysty turvallisuutta takaamaan. Vaikka yleinen ruokakassien jako on nyt tauolla, ruoka-apua saa ottamalla suoraan meihin yhteyttä, hän korostaa.

Piikkiössä Adventtikirkko jakaa ruokakasseja edelleen. Kerola toteaa rauhallisesti, että Paimiossa tämä linjaus tehtiin turvallisuussyistä, ja Kaarinan puolella asia on sikäläisten viranomaisten vastuulla.

– Meillä on tehty Paimion seurakunnan oma ruokakassi ja varastoja, joista pystymme ruoka-apua edelleen antamaan, mutta toimimme yhteydenottojen perusteella ja kassin nouto voidaan näin järjestää turvallisesti. Sauvossa Paimion seurakunnan diakonian ruoka-apuun ja muuhun liittyen yhteyttä voi ottaa diakoni Hannele Airolaan .

Mikäli ruokajako aiempaan tapaan pääsee jatkumaan huhtikuussa, se todennäköisesti järjestetään kuten rokotukset, eli ajanvarauksia hyödyntäen. Näin vältetään se, että pihalla jonottaa kymmeniä ihmisiä.

Kerola myöntää, että korona-ajan piteneminen ja heijastusvaikutukset työllisyyteen mietityttävät.

– Miten esimerkiksi Arkean työntekijöiden tilanne heijastuu alueelle. Etäopetus tietää sitä, että monessa perheessä kasvavat teini-ikäiset ovat kodin ruokahuollon piirissä tavanomaista enemmän. Tämä korona-aika tulee näkymään vielä pitkään diakonian puolella.

Henkisen avun tarve on oma lukunsa.

– Olemme miettineet puhelinystävätoiminnan käynnistämistä, mikä tarkoittaisi että meille voisivat ilmoittautua he, jotka toivovat jonkun kyselevän säännöllisemmin kuulumisia.

Somessa uusia toimintatapoja


Seurakunnan sometiimi on pohtinut miten tavoittaa seurakuntalaiset sosiaalisessa mediassa, lähinnä Facebookissa ja Instagramissa. Siellä on toteutettu pieniä konserttejä, tervehdyksiä monien peruuntuneiden tapahtumien tilalla.

– Mitä ja keitä on Paimion seurakunnan someyhteisö tai mikä on jumalanpalvelusyhteisö nyt, kun jumalanpalveluksiin osallistutaan striimausten kautta? Huolta ja surua koen heidän puolestaan, joita syystä tai toisesta, nämä käyttämämme kanavat eivät tavoita. Yritämme olla mahdollisuuksien mukaan yhteyksissä myös puheluin ja sähköpostein, korttien ja tervehdysten lähettämisen myötä, kuvailee toimintaa omalta osaltaan kanttori, työnohjaaja Armi Laakso .

– Itseäni on ilahduttanut se, että monet seurakuntalaiset ovat löytäneet striimatut jumalanpalvelukset Youtubesta, hartauskirjoitukset ja päivitykset Facebookissa ja Instassa.

Netissä toteutetaan toivevirsihetkiä ja muskareita facebookliveinä tai teamsin kautta, ja niihin osallistuminen ja palaute on ilahduttanut. Eräs käytännön esimerkki yhteydenpidosta on Paimion seurakunnan työikäisten naisten facebookryhmä, jossa jaetaan kirja- ja musiikkivinkkejä, ruokaohjeita, kannustusta ja kysytään kuulumisia.

– Siinä missä vuosi sitten digiloikkien aloittaminen tuskastutti ja haastoi opettelemaan uutta, tällä hetkellä tekniikka auttaa säilyttämään ja ylläpitämään luotuja yhteyksiä, ja jopa luomaan uusia, sanoo Laakso.