Paimiolainen sisustusarkkitehti vastaa seitsemään kysymykseen: Ekologisuus ja luonnollisuus ovat nyt pinnalla

0
Kylpyhuoneissa suositaan ajattomia materiaaleja ja neutraaleja värisävyjä.

Onko korona vaikuttanut ihmisten sisustusintoon?

Kyllä nyt kotiin ja vapaa-ajan kohteisiin satsataan, kertoo paimiolainen sisustusarkkitehti Katja Lahti.

Halutaan viihtyä perheen kesken, ehostaa ja remontoida tiloja mieleiseksi, koska aikaa vietetään kotona ja matkustetaan vähemmän. Lisäksi etätyöskentelyn kasvu on pakostakin muuttanut tilojen tarpeita, on pakko saada jokin tila tai paikka työskentelyyn.

Millaisia sisustustrendejä näkyy tänä keväänä?

Tällä hetkellä maailman tilanne vaikuttaa sisustamiseen vahvasti eli olemme kuluttajina vastuullisempia ja valitsemme ekologisia sekä kestäviä luonnollisia, luonnonmukaisia ja kierrätettyjä materiaaleja. Sisustuksessa arvostetaan kestävämpiä valintoja ja pitkäikäisiä ratkaisuja. Lisäksi yksilöllisyys, oman tyylin ilmaisu ja käsityön arvostus näkyvät.

Kerro sisustusmateriaaleista

Kalusteissa käytetään nyt luonnonmateriaaleja, kuten puuta, kiveä, rottinkia ja tekstiileissä pellavaa, puuvillaa, nahkaa. Näiden lisäksi myös paperia, bambua, korkkia, juuttia, villaa ja silkkiä. Myös kierrätysmateriaaleja käytetään.

Puun sävyt ovat edelleen vaaleat tai tummat, mutta nosteessa ovat lämpimät puun sävyt kuten teak ja pähkinä.

Väreissä suosittuja ovat maanläheiset sävyt, mukana pastellia, keltaista, sinistä ja vihreää. Kesää kohti mentäessä sisustajien värien kirkkaus mieltymys kasvaa. Lisäksi kaikki vihreä kasvillisuus on todella suosittua, jopa hyvin eksoottiset lajit näkyvät aitoina kasveina tai kangas- sekä tapettiprinttinä.

Pienenä mausteena sisustuksessa toimii metalli ja sen sävyt ovat edelleen lämpimät, mutta näkyy myös kylmempiä metallin sävyjä. Tämä on juuri se ajanilmiö, että se oma mieltymys saa näkyä eikä anneta muiden mielipiteiden vaikuttaa. Paljon myös kierretään ja kunnostetaan vanhoja kalusteita.

Millaisia keittiöt ovat nyt?

Puu on suosiossa myös keittiössä ja kaikenlaiset rimaovet sekä kehysovet tuovat kodikkuutta. Tasot ovat kiveä, puuta, kvartsia, keramiikkaa ja jopa arkana pidettyä marmoria tai sitten imitoidaan ulkonäöltä jotain luonnonmateriaalia. Energiansäästöä mietitään kodinkoneiden ja valaisimien valinnassa.

Tilaratkaisuiltaan edelleen ovat suosiossa avoimet keittiöt.

Vieläkin suositaan aamiaiskaappeja, jonne saadaan piilotettua ylimääräiset tavarat. Hanoissa, vetimissä ja yksityiskohdissa käytetään paljon eri metallinsävyjä kuten kultaa, kuparia, messinkiä ja kromia ja vetimissä myös nahkaa. Suosittua on, että liesituulettimet integroidaan liesitasoihin tai asennetaan kattoon, jotta tila näyttää kevyemmältä ja avarammalta.

Rohkeammat ja yksilöllisemmät sisustajat sävyttävät kaappien ovet herkullisilla sekä intensiivisellä värillä esimerkiksi metsän vihreällä tai tummansinisellä.

Entäs kylpytilat?

Suomalaiset sisustajat ovat maltillisia kylpyhuoneiden ja wc-tilojen sisustuksen kanssa eli niissä ei mennä niin trendien mukaan. Halutaan huomioida toiminnallisuus ja se, että materiaalit ovat kestäviä ja pestäviä. Monet haaveilevat isoista spa-tiloista, mutta suurimmalla osalla se kylpyhuone on kuitenkin kokoon sidottu.

Kylpyhuoneita remontoidaan harvemmin ja tämän vuoksi materiaaleja ja värejä mietitään tarkkaan. Osa pysyy siis ajattomissa ja neutraaleissa materiaaleissa.

Hyvä suuntaus on, että valaistusta mietitään tarkkaan. Ei haluta enää vain yhtä yleisvaloa, vaan mietitään eri valoja, värin lämpösävyjä sekä tarpeita eri tilanteisiin ja tunnelmaan.

Laattojen koossa on rohkeasti lähdetty isompaan kokoon.

Millaisia seinäpintoja nyt suositaan?

Käytetään sekä maalia että tapettia. Enää ei niinkään tehosteseiniä, vaan jokainen seinä maalataan tai tapetoidaan rohkeasti samalla materiaalilla. Suosiossa ovat erilaiset paneloinnit kuten sormipaneelit ja muut puiset paneelilistoitukset.

Suomalaiset ovat vielä aika arkoja värien suhteen varsinkin isoissa seinäpinnoissa, vaikka suuntaus on jo rohkeampaan värien suuntaa. Pehmeät ja maanläheiset sävyt ovat suosittuja kuten beige, hiekka, harmaa, greige ja betoni. Väreissä valitaan enemmän murrettuja ja pastellisävyjä. Tietysti rohkeimmat laittavat seiniinsä oman suosikkivärinsä ja paljon näkee voimakkaita sinisiä sekä vihreitä seinäpintoja.

Vieläkö konmaritetaan ja minimalismi on suosiossa vai onko runsaampaa tyyliä tulossa rinnalle?

Tällaista elämänfilosofiaa on liikenteessä, johtuneeko sitten tästä elämäntilanteesta vai aikaisempien vuosien kulutushysteriasta. Välillä tarvitaan toista puolta, jotta ”mieltä” saadaan siivottua ja karsiminen liittyy myös paljon vihreisiin arvoihin.

Näen tämän ja jopa runsaamman tyylin kulkevan rintarinnan, riippuen ihmisten mieltymyksistä. Toiset tykkäävät runsaammasta sisustuksesta ja tuntevat sen kodikkaaksi, toiset taas saavat mielihyvää, kun asioita on juuri sen verran, kun tarvitsee ja turha tavara ei sido. Jos on runsas tyylimieltymys niin ei se tarkoita silti sitä, että kulutetaan hurjasti. Tänä päivän kuluttaja kierrättää, muokkaa ja ostaa vanhoja käytettyä kalusteita.