Henkilöautojen kierrätys ennätystahdissa, silti autokannan keski-ikä kasvaa

0
Tällä hetkellä romutetaan pääsääntöisesti runsaat parikymmentä vuotta vanhaa autokantaa.

PAIMIO-SAUVO-KAARINA Viimeiset kolme kuukautta ovat olleet autojen kierrätyksessä ennenkuulumattoman poikkeukselliset. Murskaksi ovat menneet autojen ohella myös ennätykset. Koskaan autoilevan Suomen historiassa ei ole autoja romutettu talvikuukausina vastaavalla tahdilla.

Romutusmäärää seurataan romutustodistuksilla. Joulukuun 2020 ja helmikuun 2021 välisenä aikana romutettiin noin 24 000 autoa. Se on noin 10 000 autoa enemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana. Tämä tarkoittaa lähes 70 prosentin kasvua

Suomen Autokierrätyksen ennusteen mukaan päätyy kiertoon tänä vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Alkuvuoden lukujen perusteella – jos markkinatilanne pysyy samana – autoja päätyisi tällä tahdilla tänä vuonna kiertoon vähintään 90 000–100 000 kappaletta. Tilanne kuitenkin elää voimakkaasti. Kasvu todennäköisesti tasoittuu alun purkauksen jälkeen.

Viime joulukuussa käynnistynyt romutuspalkkio on osaltaan vauhdittanut kiertoon menevien autojen määrää. Toinen merkittävä seikka on, että metallien maailmanmarkkinahinnat ovat nousussa ja korkealla juuri samaan aikaan.

Autokannan uudistumisen näkökulmasta suunta on oikea.

Autokannan uudistumisessa on kaksi tärkeää asiaa. Kantaa pitää uudistaa kahdesta suunnasta. Uusia autoja pitää saada markkinoille ja kuluttajien käyttöön enemmän ja vanhoja käyttöikänsä loppupäässä olevia täytyy saada kierrätykseen entistä varhemmin.

Autojen keskimääräinen romutusikä on Suomessa tällä hetkellä yli 21 vuotta.

Tällä hetkellä Suomen autokannan keski-ikä kasvaa joka ikinen päivä. Vuosittain se tarkoittaa lisäystä 2–3 kuukautta, mikä on voimakkaasti ristiriidassa erityisesti päästötavoitteiden kanssa.

Suomen Autokierrätyksen kierrätysverkosto muodostaa aidon kiertotalous-ekosysteemin, jossa 95 prosenttia autosta päätyy eri tavoin hyödynnettäväksi. Tämä on vahvasti yleisten ympäristötavoitteiden mukaista ja konkreettinen esimerkki kiertotaloudesta.