ISS Palvelut voitti Paimion ruokahuolto- ja siivouspalvelukilpailutuksen. Arkea on jo ilmoittanut laajoista irtisanomisista.

0
Paimion Vistalla on kolme laadukasta ja varustukseltaan melko nykyaikaista valmistuskeittiötä. Ateriat valmistettaneen Paimiossa jatkossakin. Kuvituskuva.

PAIMIO

Paimion kaupungin ja Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän ruokahuolto- ja siivouspalvelut ulkoistettiin liikkeenluovutuksilla Turun kaupunkikonsernin Arkea Oy:lle 1. toukokuuta 2016 eli lähes viisi vuotta sitten. Osana ratkaisua Paimion kaupungin ja kuntayhtymän ruokahuollon ja siivouksen työntekijät siirtyivät ”vanhoina työntekijöinä” Arkean palkkalistoille.

Nyt Arkean aika Paimiossa on päättymässä. Paimion yksiköiden työntekijät on irtisanottu. Uudeksi viisivuotiseksi palvelutuottajaksi on mittavassa kilpailuttamisessa valittu monikansallinen ISS.

Tarjousten viimeinen jättöajankohta oli 16. helmikuuta 2021. Määräaikaan mennessä saapui kolme tarjousta, jotka kaikki olivat tarjouspyynnön mukaisia ja täyttivät asetetut vähimmäisvaatimukset.

Säästöjä syntyy odotetusti

Hinta- ja laatupisteiden perusteella Paimion tekninen lautakunta päätyi 2. maaliskuuta valitsemaan Paimion kaupungin ruoka- ja siivouspalveluiden palveluntuottajaksi vuosille 2021–2026 kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen jättäneen ISS Palvelut Oy:n.

Sopimukseen sisältyy tilaajan eli kaupungin yksipuolisesti päättämän option käyttömahdollisuus. Se on mallia 1+1 vuotta.

Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän yhtymähallitus teki tahollaan saman ratkaisun eli päätti vaihtaa Arkean ISS Palveluihin. Kuntayhtymän osalta kilpailutukseen sisältyi myös välinehuolto.

ISS Palvelut voitti kilpailutuksen kokonaispisteissä kanssakilpailijansa melko selvästi, joskaan ei ylivoimaisesti. Hinnaltaan ISS on edullisin.

Paimion kaupungin tekninen johtaja Juha Saarinen kertoo, että saatujen tarjousten hintataso täytti kaupungin ja kuntayhtymän asettamat odotukset.

– Nyt kyseessä oli aito kilpailutus, jonka myötä pääsimme asetettuun taloudelliseen tavoitteeseen. Laskelmiemme mukaan seuraava viisivuotiskausi on Paimiolle selvästi nykyistä, kesällä päättyvää viisivuotiskautta edullisempi, Saarinen kommentoi.

Paimion kokoisen kaupungin ruokahuolto- ja siivouspalvelujen kohdalla puhutaan huomattavista summista. Jo pelkästään vuositasolla liikutaan miljoonissa euroissa.

Kaupunki otti henkilöstöriskin

Kilpailuttamisen kohdalla Paimion kaupunki on ottanut tietoisen, mutta melko huomattavan riskin.

Kääntöpuolena aidon kilpailutuksen suomille eduille on, ettei kilpailuttamisessa ole ollut mahdollista turvata henkilöstön asemaa.

Paimion kaupunginjohtajan Jari Jussinmäen mukaan kilpailuttamisessa ei ole ollut esillä – ”eikä olisi voinutkaan olla” – mitään henkilöstöön liittyvää.

– Kaupunki on tässä pelkästään tilaajan roolissa. Meillä ei valitettavasti ole mitään kerrottavaa henkilöstöön liittyen. Niistä asioista on kysyttävä ISS Palvelut Oy:ltä, kaupunginjohtaja totesi tiistaina puoliltapäivin.

Paimion kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 3. kesäkuuta, ettei Paimio käytä mahdollisuuttaan kahden vuoden mittaiseen Arkea-optioon. Kaupunginhallitus totesi, että kyseinen päätös on samalla konserniohje Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymälle.

Samassa yhteydessä kaupunginhallitus päätti, että kaupungin ruoka- ja siivouspalvelut kilpailutetaan siten, että uusi sopimuskausi alkaa 1.7.2021.

Kaupunginhallitus ei ollut tuolloin yksimielinen. Hallituksen jäsen Sari Murto (sd.) ehdotti Timo Virran (sd.) kannattamana, että ”selvitetään kaupungin oman tuotannon hinta kilpailutuksessa ja huomioidaan oman tuotannon taloudelliset ja laadulliset kriteerit kilpailutustilanteessa”.

Murron ehdotus jäi äänestyksessä tappiolle äänin 7–3. Murron ja Virran lisäksi oman tuotannon hinta- ja laatukriteerien selvittämisen kannalla oli ainoastaan Tomi Nieminen (vas.).

Kaupunginjohtajan pohjaehdotuksen eli kilpailuttamisen – ilman mahdollisen oman tuotannon selvittämistä – puolesta äänestivät Eira Alander (kesk.), Sanna-Maija Ansio (kok.), Timo Ilola (kok.), Kimmo Jalonen (kd.), Marika Mular i (vihr.), Joona Uusitalo (kesk.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jukka Hongisto (kok.).

Kilpailutuksessa hävinnyt Arkea joutuu irtisanomaan

Nykyinen toimija Arkea Oy on tuonut vuosien kuluessa mukavasti säästöjä Paimiolle. Yhtiö menestyi kohtalaisen hyvin Paimion kaupungin ja Paimion–Sauvon kansanterveyskuntayhtymän ruokapalvelu- ja siivouskilpailutuksessa. Ei kuitenkaan niin hyvin, että olisi kyennyt solmimaan uuden sopimuksen kaupungin ja kuntayhtymän kanssa.

Voiton vei ISS Palvelut Oy. Hopea- ja pronssisijoja ei jaettu.

Kilpailutuksen lopputuloksen looginen seuraus on, että Arkea irtisanoo henkilökuntansa Paimiossa. YT-neuvottelut on varmuuden vuoksi käyty jo viime vuoden puolella.

Kesäkuun loppuun mennessä Arkea-työsuhde päättyy Paimiossa 70–80:ltä ruokahuollon ja siivouksen työntekijältä.

Kuntayhtymän osalta kilpailutukseen sisältyivät myös välinehuollon tehtävät.

Hallituksen listalla, ei valtuuston

Taloudellisesti kannattavaksi osoittautuneen, mutta jossain määrin riskialttiin ulkoistamisen liikkeelle panevana voimana on ollut kaupunginjohtaja Jussinmäki ja Paimion kaupunginhallitus.

Jussinmäki on toimenkuvansa mukaisesti laatinut päätösehdotukset kaupunginhallitukselle.

Paimion kaupunginvaltuusto ei ole ollut tilaisuudessa ottaa asiaan kantaa vuonna 2020 eikä myöskään vuonna 2021.

Virkansa puolesta laajaa kilpailuttamista ovat valmistelleet Paimion kaupungintalolla tekninen johtaja Juha Saarinen, palvelupäällikkö Ulla Komulainen , vs. kiinteistöpäällikkö Tero Aaltonen ja kuntayhtymän sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen . Heistä viimeksi mainittu Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän yhtymähallituksen esittelijän roolissa.

KOMMENTTI

Kuka lohduttaisi irtisanottua?

Kunnallislehti olisi erittäin mielellään kertonut oheisen kilpailutus-uutisen yhteydessä, että kilpailutuksen voittanut globaali ISS Palvelut Oy tarjoaa työpaikan mahdollisimman monelle – ellei peräti kaikille – Arkeasta irtisanotuille paimiolaisille ja Paimiossa työssä käyville henkilöille.

Henkilöstön palkkaamiseen liittyvää tietoa yritettiin onkia kuluvalla viikolla ISS Palveluista puolentoista työpäivän ajan puheluin, sähköpostein, soittopyynnöin ja tekstiviestein. Useimpiin kyselyihin ja soittopyyntöihin ei reagoitu millään tavalla. Kävi jopa niin, että puhelinkeskus oli haluton yhdistämään puhelua, koska toimittaja ei raportoinut keskuksen työntekijälle etukäteen puhelun sisältöä.

Viimein keskiviikkona kello 16.42 tuli sähköpostiviesti. Se oli tiivistetysti sellainen, että kiitos yhteydenotosta ja aktiivisuudesta, mutta meillä ei ole kerrottavaa.

Yrityksellä on toki oikeus päättää itse tiedottamisestaan. Tällä kertaa jätettiin tiedottamatta siitä syystä, että päätöksen valitusajasta on vielä jokusia arkipäiviä jäljellä.

Eihän asiassa muuten mitään probleemaa olisi, mutta kun Kunnallislehden toimitukseen on kiirinyt tietoja, että todella moni Arkean irtisanomislapun saaneista on huolissaan – suorastaan peloissaan – mahdollisen työttömyyden johdosta.

Koska kukaan ei ole vieläkään kertonut, että työt jatkuvat – edes todennäköisesti – on ymmärrettävää, että pelko hiipii mieleen. Varsinkin kun pitkä korona-aika on muutenkin herkistänyt mieliä.

Tuntuu epätodennäköiseltä, että kilpailutuksen voittanut ISS Palvelut ryhtyisi palkkaamaan Paimion ruokahuoltoon ja siivoukseen väkeä ensi sijassa jostain muualta kuin nykyisten työntekijöiden joukosta. Lienee yhä lupa luottaa, että Suomessa toimivat yritykset kantavat yhteiskuntavastuuta.

Vaikka onhan se niinkin, että nykyiseen bisnesmaailmaan on pesiytynyt koko lailla myös epäeettisyyttä.

Sitäkin moni miettii – jopa Paimion kaupunginhallituksessa – että millä keinoin on mahdollista tehdä tilaajan kannalta niin edullisia tarjouksia, että mega-säästöjä syntyy vielä giga-säästöjenkin päälle. Se on melkein kuin taikuutta.

Silmänkääntötemppu, saattaa joku tuumia alkavassa kuntavaalihuumassa.

PERTTU HEMMINKI