Koronanyrkki: Maakunnan yli 70-vuotiaat rokotettu ennen huhtikuun loppua

0

Koronatilanne on edelleen vakava Varsinais-Suomen alueella, sanoi Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä tiistaina.

Koronan ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa kahden viikon seurantajaksolla on nyt 245,4. Edellisen seurantajakson ajan ilmaantuvuusluku oli 250,8. Eilen uusia tapauksia todettiin 42, kun aikaisemmin niitä on ollut jopa 100 päivässä.

– Tilanne on silti edelleen huolestuttava. Ilmaantuvuus on kymmenkertainen verrattuna siihen, mitä se oli vuosi sitten keväällä pahimmillaan, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Positiivisten osuus testatuista on hieman laskenut. Positiivisten osuus oli viime viikolla 5,4 prosenttia, edellisellä viikolla 5,8 prosenttia.

Perhe ja lähipiiri ovat edelleen merkittävimmät tartunnan lähteet, mutta näissäkin ryhmissä tartunnat ovat vähentyneet viime viikon aikana.

Taudin jäljittäminen Varsinais-Suomessa on saatu jälleen pienen notkahduksen jälkeen hyvälle tasolle. Viime viikolla kolme neljästä tartunnasta saatiin jäljitettyä.

Myös opiskelijoiden tartuntarypästä Turussa on saatu jäljitettyä.

Etelä-Afrikan variantin muunnos, joka löydettiin opiskelijoiden joukosta Turusta viime viikolla, on havaittu toistaiseksi pelkästään yhdessä ryppäässä. Siinä on todettu 108 positiivista.

– Tauti on ilmeisesti herkästi levinnyt opiskelijoiden joukossa. Onneksi näyttää siltä, ettei se ole ainakaan toistaiseksi levinnyt tämän yhden tautiryppään ulkopuolelle, sanoo Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen.

Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaaloissa on koronaviruksen vuoksi hoidossa 29 potilasta, joista kuusi tehohoidossa.

– Olemme edelleen tiukasti leviämisvaiheessa ja sairaaloidemme kuormitus on korkealla. Liikkumisrajoituksiin ei tällä hetkellä ole tarvetta, mutta on tärkeää, että sekin keino on otettavissa käyttöön, ja tarvittaessa mahdollisimman nopeasti. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Koronarokotusten määrät Varsinais-Suomessa on saatu hyvälle tasolle yli 75-vuotiailla. Rokotukset etenevät nyt nopeasti myös 70–74-vuotiailla. Kaikille rokotuksen haluaville yli 70-vuotiaille saadaan tämänhetkisen arvion mukaan ensimmäiset rokotusannokset annettua viikkoon 15 tai 16 mennessä eli reilusti ennen huhtikuun loppua.

– Rokotusten alueellinen painotus olisi tärkeää ottaa käyttöön. Rokotukset ovat meille tärkeimpiä keinoja korona-ajasta pois pääsemiseksi, Pietilä toteaa tiedotteessa.