Laki liikkumisrajoituksista eteni – voi koskea meitäkin

0

PAIMIO,SAUVO Hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen liikkumisen ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta pahimmilla epidemia-alueilla. Liikkumisrajoitukset – jotka voivat koskea Turun lisäksi myös naapurikuntia tai Turun seutua – ovat tulossa voimaan aikaisintaan pääsiäiseksi.

Erityisesti liikkumisrajoituksilla pyritään puuttumaan yksityistilaisuuksissa tapahtuviin kontakteihin, kuten juhliin ja illanistujaisiin. Rajoitusten välttämättömyyttä perustellaan sillä, että erikoissairaanhoidon kantokyky uhkaa ylittyä.

Ruokaa ja lääkkeitä voi jatkossakin noutaa, mutta ylimääräiset ostelut halutaan saada kuriin. Omalle tai pitkäaikaisesti vuokratulle mökille voi lähteä – vaikka sitten pääsiäisen viettoon – mutta lyhytkestoisemmat matkat ovat kontaktien välttämisen vuoksi vältettäviä.

Ulkonaliikkumiskiellosta ei ole kyse. Ulkoilla saa, vaikka alueelle olisikin voimassaolevia liikkumisrajoituksia.

Poliisi valvoo


Välttämätön asiointi on se sana, jota asiassa nyt laajalti viljellään. Pääviesti on, että oleillaan kotona ja oman perheen piirissä, ulkoillaan lähialueella ja asioinnissa hoidetaan vain välttämättömimmät asiat.

Voimaan on tulossa maskien käyttöpakko sisätiloihin ja joukkoliikenteeseen. Suosituksia tältä osin on jo ollut voimassa muun muassa seudullisessa julkisessa liikenteessä.

Poliisi valvoo liikkumista ja voi pyytää rajoitusalueella liikkuvilta ihmisiltä selvitystä heidän liikkumiselleen. Käytännössä poliisi arvioi liikkumisen tarvetta tapauskohtaisesti,. Lakiesityksessä on useita kohtia, millä perusteella liikkuminen olisi sallittua, joten näihin vetoaminen voi tilanteen mukaan olla peruste liikkumiselle.

Maskittomuudesta voi saada 40 euron rikesakon. Myös liikkumisrajoituksen rikkomisesta voidaan määrätä sakkoa.