Lukuvinkkejä Minna Canthin päiväksi

0
Minna Canthin elämästä on kirjoitettu paljon.

Tänään vietetään Minna Canthin päivää sekä tasa-arvon päivää. Päivää voi juhlistaa esimerkiksi lukemalla Canthin itse kirjoittamia teoksia, joista tunnetuimmat lienevät näytelmät Anna Liisa, Työmiehen vaimo ja Papin perhe. Minna Canthin elämään voi perehtyä myös lukemalla Canthista kertovia opuksia, joita on viime vuosina julkaistu lukuisia. Tässä muutama lukuvinkki:

Minna Maijala: Punaiset kengät. Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta. Otava, 2019.

Kirjallisuushistorijoitsija Minna Maijala on keskittynyt tutkimaan erityisesti Minna Canthia. Punaiset kengät on esseeteos, jossa Maijala käsittelee Canthin inspiroimana esimerkiksi rakkauden määrittelyä eri aikoina, naiskirjailijoiden asemaa vuosikymmenten saatossa sekä esimeriksi masennuksen tai ADHD:n käsittelyä eri aikoina. Varsinaisesti Minna Canth on tässä teoksessa sivuosassa, mutta Maijalan pohdintoja käydään Canthin hengessä; pohtihan Canth itse jo sata vuotta sitten esimerkiksi mielenterveyden ongelmia ja naisen asemaa.

Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi? WSOY, 2019.

Aholan teoksessa esitellään teemoittain Canthin elämää ja sitä, miten kukin elämän osa-alue, kuten lapsuus, köyhyys, rakkaudet tai naisten asema ovat vaikuttaneet Canthin omiin teksteihin.

Teos sisältää paljon otteita Canthin näytelmistä, lehtiartikkeleista sekä kirjeistä, jotka valottavat Canthin elämää ja ajatuksia.

Minna Rytisalo: Rouva C. Gummerus, 2018.

Rouva C. on fiktiivinen romaani Minna Canthista, joka perustuu tositapahtumiin. Teos kertoo Minna Canthin nuoruudesta ja avioliittoajasta Jyväskylässä, eli ajasta ennen kuin Canth muutti Kuopioon ja alkoi kirjoittaa näytelmiä. Teos luo eläväksi ajanjakson Canthin elämässä, josta on tiedetty kaikkein vähiten.

Teos voitti Suuren journalistipalkinnon Vuoden kirja -kategorian vuonna 2019.

Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni: Minna! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot. Teos, 2018.

Lasten kuvakirja Minna Canthin elämästä kuuluu Suomen supernaisia -kirjasarjaan. Teos jatkaa siitä, mihin Rouva C. päättyy, eli kertoo Canthin elämästä Kuopiossa seitsemän lapsen yksihuoltajaäitinä, kauppiaana ja kirjailijana.

Teos on kirjoitettu lapsille ymmärrettäväksi, mutta tarjoaa myös aikuisille faktatietoa Canthin elämästä.