Muistetaan mässäillä myös positiivisilla uutisilla

0

Edellisellä viikolla Suomi kipusi 113 maan kansainvälisessä ruokaturvaindeksin (GFSI) vertailussa ykkössijalle. Vertailussa otettiin huomioon 59 indikaattoria, joita ovat muun muassa turvallisuus, saatavuus, kohtuuhintaisuus sekä luonnonvarojen sietokyky.

Varsinkin ympäri maailmaa jylläävän Covid-19:n aikana saavutus on todella hieno ja siitä on syytä olla ylpeä. Ruoka on toki erittäin arkinen, mutta kuitenkin elintärkeä asia. On helpottavaa asua maassa, jossa vaikeinakin aikoina voi luottaa ruuan turvallisuuteen ja saatavuuteen.

Kunniaa ja kehuja on usein vaikeaa ottaa vastaan. Vähän nolostuttaa, eikä oikein tiedä mitä pitäisi sanoa. Suomalaisten elintarvikkeiden laatu on kuitenkin niin iso asia, että se ansaitsee tulla huomioiduksi. Helposti sitä ei ole saavutettu, vaan sen eteen on tehty paljon töitä.

Kuitenkaan jostain syystä nämä positiiviset uutiset eivät usein päädy läheskään yhtä laajasti ja isosti otsikoihin, kuin negatiiviset. Tosin, olemme tottuneet Suomen tason elintarviketurvallisuuteen. On helppo pitää sitä itsestään selvyytenä ja luoda keskustelua vain, jos ilmenee poikkeamia. Tämä pätee toki usein monessakin asiassa, sillä jostain syystä negatiivisista asioista saa mehevämmät otsikot ja paremmat juorut. On helpompi keksiä moitittavia ja parannettavia asioita, kuin arvostaa jo olemassa olevaa. Tässäkin asiassa saatetaan ajatella että ruoho on vihreämpää jossain muualla, mutta nyt on syytä todeta että näin ei olekaan.

Ruoka herättää aina paljon tunteita ja mielipiteitä, onhan kyseessä sentään jokapäiväinen asia. Ostoskoriin valitaan mieleiset elintarvikkeet, itse toimin tässä useinkin päivän fiiliksen ja nälän johdattelemana. Jokainen noudattakoon parhaaksi näkemäänsä ruokavaliota, mutta nauttikaamme laadukkaasta suomalaisesta ruuasta ja mässäillään edes joskus näillä positiivisillakin uutisilla!

Noora Leino

Kirjoittaja on mukana alkutuotannossa.