Munia voi värjätä luonnonväriaineilla

0
Munat on keitetty vedessä, jossa on ollut yhtä aikaa sipulin- tai punasipulinkuoria, kurkumaa tai mustikkaa. Lisäksi keitinliemeen on lorautettu etikkaa väriä sitomaan.

Pääsiäismunia voi värjätä lukuisilla eri tavoilla, joko tyhjennettyinä kuorina tai keitettyinä. Helpoiten värjäys onnistuu, kun laittaa kananmunien kanssa yhtä aikaa keitinliemeen kiehumaan jotain väriainetta. Jos munat tulevat vielä tämän jälkeen syötäviksi, tulee väriaineen olla myös syötäväksi kelpaavaa. Useilla jo valmiiksi kaapista löytyvillä raaka-aineilla saa kuitenkin värjättyä monenlaisia munia. Lorauta väriaineen kanssa keitinliemeen hiukan etikkaa, tai hiero sitä valmiiksi munan pintaan, jolloin munan pinnasta tulee vastaanottavaisempi väriaineelle ja väri pysyy pinnassa paremmin.

Tutuin luonnonväriaineista on todennäköisesti sipulinkuoret. Sipulinkuorella saa munista värjättyä vaalean rusehtavan, hiukan samanvärisen kuin ruskeat kananmunat ovat luonnostaan. Punasipulin kuorilla saa aikaan hiukan tummemman sävyistä ruskeaa.

Kun pakastemustikoita laittaa munien kanssa kiehumaan samaan veteen, tulee munista kauniin sinertävän violetteja. Kirkkaan keltaisen lopputuloksen saa puolestaan tehtyä jauhetulla kurkumalla, jota ripotellaan keitinliemeen ruokalusikallinen tai pari. Mausteliemen kannattaa antaa kiehua parin minuutin ajan ennen munien lisäämistä, jotta mauste on kunnolla lionnut veteen.

Värjäämisessä voi kokeilla myös esimerkiksi punakaalia tai persiljaa, joilla saa sinertävän ja turkoosin lopputuloksen. Jos värikkäämpiä sävyjä kaipaa, voi keitinliemeen lisätä myös elintarvikeväriä.