Iloa ja väriä pyhäpäiviin: Kasvien vuosirytmi sekaisin ja oksat vihertämään

0
Syreeninoksaan lehdet ilmestyivät noin viikossa. Kuvat: Sari Merilä.

Hyötäminen on puutarhanhoidossa käytetty vanha keino, jolla kasvien vuosirytmi saadaan sekaisin ja kasvi saadaan kukkimaan väärään aikaan. Tunnetuinta on keväällä kukkivien sipulikukkien, kuten hyasintin ja amarylliksen hyötäminen jouluksi kukkaan.

Näin keväällä hyötäminen saa lehtipuiden tai pensaiden oksat vihertämään, jopa parhaassa tapauksessa kukkimaan.

Omenapuunoksissa ei näkynyt vielä viikon jälkeen vihreää, mutta kukat olivat selvästi puhkeamassa lähiaikoina.

Hyvä vinkki on, että oksat leikataan silloin kun lämpötila on plussan puolella. Näin oksat kestävät siirron paremmin.

Leikkaamiseen kannattaa käyttää teräviä oksasaksia. Myös imupintojen viiltäminen tehdään terävällä puukolla tai veitsellä.

Oksat on hyvä jättää vuorokaudeksi ensin vähän viileämpään paikkaan, niin ne välttyvät lämpöshokilta.

Oksat voi upottaa yöksi haaleaan veteen ammeeseen tai vatiin. Toinen konsti on laittaa ne haaleaan veteen vaikka ämpäriin ja kostuttaa hyvin suihkun alla tai sumutinpullolla. Muovipussilla verhoaminen auttaa kosteuden säilymistä.

Sen jälkeen oksat voikin asetella maljakkoon ja odotella silmujen puhkeamista. On hyvä sumuttaa oksia usein, sillä silmut kuivuvat helposti kuivassa sisäilmassa.

Viherrys alkaa näkyä parhaimmillaan jo muutaman päivän päästä.

 

FAKTA

Oksiin lehdet maljakossa

-leikkaa oksat terävillä oksasaksilla mieluiten, kun lämpötila on plussan puolella (kestävät paremmin siirron sisälle paremmin)

-viillä oksien tyveen terävällä veitsellä tai puukolla noin viiden sentin vino viilto ja kuori oksaa hiukan (imukyky paranee)

-oksat virkoavat, kun upotat ne yöksi tai vaikka vuorokaudeksi haaleaan veteen ammeeseen tai isoon vatiin, tai suihkuta kosteiksi, aseta ämpäriin ja huputa esimerkiksi muovipussilla

-asettele oksat maljakkoon (nyt voit käyttää lämmintä vettä)

-aseta maljakko mieluiten epäsuoraan valoon (ei patterin välittömään läheisyyteen)

-viillä oksiin uusi imupinta ja vaihda maljakon vesi muutaman päivän välein

-sumuttele samalla oksia vedellä, jotta nuput jaksavat aueta

-jos et viitsi vaihtaa vettä tarpeeksi usein, saat pysymään sen puhtaana tällä sekoituksella: lisää litraan vettä 2 rkl viinietikkaa, 2 rkl sokeria ja ½ rkl kloriittia (desinfiointi-/valkaisuaine), voit lisätä veteen myös leikkokukkavirkistettä

 

TEKSTI JA KUVAT: Sari Merilä

Jos pääsiäisenä oksissa ei vielä näy vihreää, voi kimpun koristella vaikka pääsiäismunilla. Juhlapyhien jälkeen härpäkkeet voi sitten riisua ja nauttia nupuista ja viherryksestä.