Paikalliset vaaliviranomaiset lupaavat että vaalit ovat terveysturvalliset – ehdokaslistoja jätettiin jo

0
Varsinainen vaalipäivä on tällä tietoa sunnuntai 13. kesäkuuta.

PAIMIO

Korona-ajan suositukset ja rajoitukset lisäävät kuntavaalien käytännön järjestelyitä, mutta äänestysmahdollisuus pystytään silti järjestämään sujuvasti ja terveyden kannalta turvallisesti. Näin vakuuttivat vielä viime viikolla niin Paimion kuin Sauvon keskusvaalilautakuntien kokeneet sihteerit Armi Vihervirta ja Maria Peippo .

Sitten tilanne muuttui ja vaalit siirrettiin viikonlopun kuluessa kesäkuulle. Ehdokaslistojen alkuperäinen jättö oli tämän viikon tiistaina, ja kaikki paikalliset puolueet päätyivät jättämään listat jo nyt, sillä mikäli ehdokkaita löytyy lisää, niitä voi täydentää aina 4.5. asti. Eduskunta vahvistaa vaalien uuden aikataulun myöhemmin.

Sauvossa syntyi erikoinen tilanne, kun yksi perussuomalaisten listalla mukana ollut ehdokas kävi peruuttamassa kirjallisesti suostumuksensa Maria Peipolle, mutta ministeriön ohjeiden mukaan peruutus voidaan huomioida vasta 4.5. jälkeen. Toimituksessa linjasimme, että tätä ehdokasnimeä ei nyt julkisteta, koska hän itse on kerran ilmoittanut paikallisesti ettei halua olla ehdolla.

Kaarinan osalta ehdokastietoja emme voineet vielä kertoa, koska keskusvaalilautakunta ei ehtinyt toimittaa sille jätettyjä ehdokaslistoja torstaina puoleenpäivään mennessä. Kerromme ne myöhemmin.

Mutta yhtä kaikki, varsinainen vaalipäivä on tämän hetkisen tiedon mukaan 13.6. ja ennakkoäänestys alkaa jo toukokuun puolella. Paikalliset vaaliviranomaiset lähtevät siitä, että huhtikuulle suunnitellut tavat vaalien järjestämiseen ovat voimassa silloinkin.

– Oikeusministeriön ja THL:n ohjeita noudatamme eli käytetään maskeja ja käsihuuhdetta ja molempia on äänestäjille tarjolla heti ovella, pidetään turvavälit ja vaalitoimitsijoilla on suojapleksit pöydillään, listaa Paimion kaupungintalon kuntavaalien tähän mennessä suunniteltuja järjestelyjä Armi Vihervirta.

Paimiossa kaupungintalossa järjestetään sekä ennakkoäänestys että myös varsinaisen vaalipäivän äänestys.

– Otamme käyttöön yhdensuuntaisen liikenteen eli parkkialueen puolelta tullaan kaupungintalolle sisälle ja äänestämisen jälkeen poistutaan kirkon puoleisesta ovesta.

Samansuuntaiset suunnitelmat on tehty myös Sauvossa. Siellä ennakkoäänestyspaikaksi on valikoitunut aiemman Palvelukeskuksen sijasta Seurala, koska siellä voidaan käyttää kahta ulko-ovea.

– Omaa kynää voi käyttää. Muuten kynät desinfioidaan parin tunnin välein. Pinnoista viruksen ei pitäisi juurikaan tarttua, joten kynä ei varsinaisesti ole ongelma, kun muistaa hyvän käsihygienian. Esimerkiksi ennakkoäänestys kestää korkeintaan viisi minuuttia, joten 15 minuutin altistumista ei pääse tapahtumaan, kertoo Maria Peippo.

Varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikkoja Sauvossa ovat tutut kaksi, Karunan Kallioranta ja Sauvon yläkoulu.

Jos äänestystilanteissa syntyy jonoja, lähetetään vaalivirkailija ohjaamaan ja valvomaan turvallisia etäisyyksiä.