Rantolaan luvassa kalastajille tasanteita

0
Rantola on pienimuotoinen, vetovoimaltaan hyvä kesäparatiisi, missä on kysyntää monenlaisille vapaa-ajan palveluille. Kuvassa näkyvä pengertie sijaitsee aivan Rantolan ytimessä.

SAUVO, KARUNA

Karunan kyläyhdistyksellä on tavoitteena elävöittää kylän keskustana toimivaa Rantolan aluetta. Nyt suunnitelmat kohdistuvat kylää halkovalle pengertielle, joka on suosittu kalastuspaikka.

– Tarkoituksena on rakentaa pengertien reunaan polku ja kummallekin puolelle tasanteita, joista pääsee turvallisesti kalastamaan. Itse pengertie ei tule kasvamaan, vaan tasanteet ja polku rakennetaan rantaviivan mukaisesti, Karunan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Juha Vähä-Kurki kertoo.

Tasanteiden tarkoituksena on lisätä turvallisuutta ja näin helpottaa liikkumista ja kalastamista alueella. Keskelle pengertietä rakennettavat tasanteet pyrkivät myös ohjaamaan kalastamista kauemmas rantakiinteistöistä. Myös parkkipaikkaongelma tullaan ratkaisemaan.

– Sauvon kunta on lupautunut luovuttamaan maata Maaluntien ja Purjetien risteyksestä ylimääräisen parkkipaikan tekemiseksi. Se sijoittuu nykyisen bussipysäkin taakse. Paikkoja tulee 7–8 autolle. Kalliorannassahan on valtavasti parkkitilaa, mutta ihmiset eivät jaksa kävellä sieltä.

Pengertien tasanteiden lisäksi paikalle kaavaillaan myös rantaviivan suuntaista laituria, jossa kalastus ja lyhytaikainen maihinnousu voisi tapahtua. Laiturin rakentaminen koetaan haasteelliseksi, sillä paikka on matala ja avoin.

– Laituri voidaan toteuttaa kivimurskeellakin, mutta lopullista päätöstä tästä ei ole.

Vetovoimaa kylälle



Suunnitelmaan on suhtauduttu positiivisesti alkumetreiltä lähtien. Varsinais-Suomen ELY-keskukselta on näytetty vihreää valoa projektille ja lopullista lupaa odotetaan nyt Pirkanmaan ELY:ltä. Rahoitus hoidetaan kyläyhdistyksen omasta kukkarosta, mutta Leader Varsin Hyvästä on tarkoitus selvittää myös avustusta. Myös maan- ja vesialueen omistaja Tuomo Dravantti oli heti myötämielinen kuullessaan projektista.

– Idea oli tuttu, sillä itsekin olen sitä miettinyt ja Karunan Urheilijoiden kanssa asiaa on aikoinaan pohdittu. Kyllä tuo louhikko saisi vähän tasaisempi olla, että lapsiperheiden olisi turvallista kalastaa, Dravantti toteaa.

Kaksikko kertoo alueella käyvän kalastamassa muun muassa koululaisia joka vuosi ja kummaltakin löytyy omakohtaista kokemusta siitä miten hankalaa louhikossa on pienten lasten kanssa kulkea, saatikka pysyä paikoillaan.

– Tämä pengertie on kaunis paikka ja kalastus on suosittu harrastus. Sauvossa ei ole muualla vastaavia ja tämä on hyvä kalapaikka. Uskomme tämän lisäävän alueen vetovoimaa entisestään ja vaikuttamaan näin mahdollisesti tonttimyyntiin sekä tuovan alueen yrittäjille euroja, Vähä-Kurki markkinoi.

Karunassa on tapana laittaa asiat tapahtumaan, ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, syksyllä projekti olisi valmis.

– Karunan kyläyhdistyksellä on seuraava hanke jo meneillään työnimellä Meritori, joka tulee sijoittumaan Kalliorannan satamaan. Tehdään nyt kuitenkin yksi projekti kerrallaan ja kerrotaan Meritorista lisää, kun se tulee ajankohtaisemmaksi, Vähä-Kurki sanoo.