Ravintolat palaavat tuttuun ulosmyyntiin

0
Ravintola Femmessä Kirsi Vähämäki jatkaa keväältä tuttua lounasten pakkaamista.

PAIMIO

Paikalliset ravintolat ovat jo varautuneet siihen, että ovet on pistettävä kiinni. Kyselykierros osoittaa, että luvassa on keväältä tuttu tapa toimia, eli isompia ja pienempiä ruoka-annoksia myydään ulos.

Monet yrittäjät ovat kuitenkin harmissaan ja yritystoiminta tiukoilla. Tuorlan Majatalon Marja Vaiste kertoo lomauttaneensa henkilökuntaa, sillä takana on taloudellisesti erittäin raskas vuosi koronarajoitteineen.

– Tällaiset päätökset eivät ole koskaan helppoja. Toivottavasti sulku ei kestä kolmea viikkoa kauempaa, ei voi muuta toivoa.

Cafe Astan Risto Hyvönen on lomauttanut lähes koko henkilökunnan. Hyvönen kritisoi sekavaa sulkutiedotusta ja sanoo sulun olevan taas kova isku monien aiempien perään.

– Ymmärrän sulkutarpeen anniskelupaikoissa, mutta kahviloiden ja lounaspaikkojen laittaminen samaan koriin tuntuu epäreilulta. Ravintolasulku kun ei tätä koronaongelmaa ratkaise. Viime aikoina suurimmat tartuntaryppäät ovat telakka- ja rakennusaloilta vierstyöläisineen. Niihin ei kukaan ilmeisesti uskalla koskea.

Noutaen ja kuljetuksilla tilaten

Noutoruokaa Tuorlan Majatalosta on mahdollista noutaa kevään tavoin ja myös lounasruuan kotiinkuljetuksia jatketaan.

– Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeistuksen mukaan asiakas saa ruokaa noutaessaan kerätä sen itse linjastolta, mutta ravintolaan ei saa jäädä syömään. Toki keräämme ruuan myös valmiiksi, jos asiakas niin haluaa, kertoo Vaiste.

Lounaan voi tilata valmiiksi joko sähköpostilla, soittamalla tai verkkokaupan kautta.

– Kuljetamme niin yrityksiin kuin yksityisillekin. Tässä tilanteessa kotiinkuljetuksissa toimimme usein niin, että soitamme asiakkaan ovikelloa ja sovitusti jätämme lounaskassin oven taakse. Näin vältymme suoralta kontaktilta. Toki kuljettajilla on kasvosuoja ja jotkut oikein odottavat, että saavat vaihtaa muutaman sanan ”aidon ihmisen” kanssa.

Vaiste lupailee lisäksi vielä erilaisia kotiin noudettavia ruokapaketteja, kuten viikonlopun brunssipaketteja tai saunaillan eväitä sisältäviä juttuja. Kakkuja ja muita leivonnaisia voi tilata kuten normaalisti.

Wanha Primadonna palaa samaten keväältä tuttuun tapaan toimia.

– Take away-meiningillä jatketaan. Annoksia voi noutaa arkisin klo 10-13, kertoo Miia Salomaa-Nurmi .

Paimiossa Cafe Asta toimii sulun aikana pelkästään leipomon myymälänä.

– Leivomme lähes koko valokoimaamme. Toivomme, että asiakkaamme hankkivat tuoreet paikalliset leivonnaiset meiltä, kuten kevään sulunkin aikana tekivät. Näin he auttavat nopeaan normaaliin palaamista, sanoo Hyvönen.

Myös liikenneasema Nesteellä siirrytään ruuan ulosmyyntiin. Päivittäin saa lounasta sekä ruoka-annoksia pakattuna mukaan. Saatavilla on myös edullisempi perhelounas sekä yrityksille räätälöity isompi lounasvaihtoehto tilauksesta.

– Tarjoamme myös kahta erillistä tilaa työmaaruokaloiksi eli yhdessä tilassa voi ruokailla yhden yrityksen työntekijät samanaikaisesti. Tilasta ei peritä erillistä vuokraa, sanovat yrittäjät Sirpa ja Seppo Varjus .

– Lisäksi on saatavilla aamupalapaketti, joka on kätevä ottaa mukaan ja syödä vaikka autossa.

Subway ja Kotipizza toimivat normaalisti.

Varjukset sanovat, että turvaväleistä ja hygieniasta pidetään edelleen erityistä huolta.

– Viime keväältä tämä kaikki on henkilökunnallemme tuttua ja pyrimme palvelemaan asiakkaitamme tässä hankalassa tilanteessa mahdollisemman hyvin ja turvallisesti.

Ravintola Femmen Kirsi Vähämäki kertoo niinikään, että lounaita myydään annoksina ulos, ja valikoimaan palaavat myös tilattavat lounassalaattiannokset. Hänkin on joutunut turvautumaan lomautukseen ja palvelee nyt pitkälti yksikseen.

Vista Kebab Housen yrittäjä Sahin Temel kertoo, että heillä myyntitilanne on tällä erää jopa hyvä. Paimion äskettäinen koronatilanne vaikutti heillä jo aiemmin niin, että 80 prosenttia ruuasta myydään take away-myyntinä.

– Arvelisin toiminnan jatkuvan samanlaisena sulkuaikana, silloin myymme ainostaan take-away ja katsotaan miten se käy.