Sauvon kuntavaaleissa naisten ja ylipäätään uusien ehdokkaiden esiinmarssi

0
Viime kesän kynnyksellä koronan torjuntakeinoksi riitti Sauvon valtuustossa vielä pelkkä etäisyyksien kasvattaminen. Syksyllä siirryttiin kunnallispolitiikassakin maskiaikaan.

SAUVO

Vaikka valtakunnan politiikassa keskusta rämpii ja SDP on pääministeripuolue, niin sauvolaisessa kuntapolitiikassa edetään ihan omalla uralla. Keskusta jätti keskusvaalilautakunnalle täyden listan, eli peräti 31 ehdokkaan nimet, kun taas SDP:n listalla on aiempaa vähemmän eli vain viisi ehdokasta.

Kesäkuulle siirretyissä kuntavaaleissa sauvolaiset voivat valita isommasta ehdokasjoukosta kuin neljä vuotta sitten, sillä tähän mennessä Sauvon kuntavaaleihin on asetettu 79 ehdokasta, kun heitä neljä vuotta sitten oli 61. Kaikista tähän mennessä asetetuista ehdokkaista lähes puolet on naisia, keskustan isolla listalla heitä on peräti 16. Vihreiden ehdokkaat ovat kaikki naisia.

Jonkinmoisena yllätyksenä voi pitää sitä, että pääministeripuolueen eli sosialidemokraattien ehdokaslista on supistunut neljän vuoden takaisesta yhdeksästä viiteen.

Neljä vuotta sitten valtuustoon valituista seitsemän ei ole enää ehdolla, näiden mukana Sauvosta jo pois muuttanut ja valtuustopaikasta luopunut vihreiden ääniharava Greta Rossi . Konkariluopujia ovat Mari Kesälä , Risto Ervelä, Mauri Kanervo ja Jouko Högmander . Valtuuston puheenjohtajanakin ehti pari vuotta toimia Jari Hakkarainen , joka hänkin muutti pois Sauvosta.

Yrittäjä Pertti Huuhka ei asettunut enää ehdolle, mutta tuttu sukunimi voi valtuustossa säilyä, sillä tytär Pirita on keskustan ehdokas ja miniä Sanna vihreiden.

Kokoomus ja Kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet jo tehneensä vaaliliiton.

Kaikkien ehdokkaiden keski-ikä on reilut 51 vuotta. Ehdokkaista vanhin on tänä vuonna 77-vuotias Marja Itälä ja nuorin jatkokautta hakeva Touko Kankaanranta , jonka syntymävuosi on 1998. Molemmat ovat ehdokkaina keskustan listalla.

Sauvon valtuustoon valitaan 21 valtuutettua, joten valituksi näissä vaaleissa tulee useampi kuin joka kolmas.

Keskusta

maatalousyrittäjä Ismo Anttalainen, koulutusyrittäjä Jaana Elo, talouspäällikkö Pirita Huuhka, eläkeläinen Marja Itälä, parturi-kampaamoyrittäjä Noora Kanervo, putkimies Touko Kankaanranta, lehtori pastori Risto Kantonen, FT yrittäjä Seppo Katajainen, kansanedustaja lakimies Esko Kiviranta, terveyskeskuslääkäri Jaakko Kivisaari, erityisluokanopettaja Emilia Koski, maalari Henri Laaksonen, koulutusyrittäjä FM Perttu Laaksonen, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja hammashoitaja Sari Laaksonen, sairaanhoitaja Elina Lehtinen, maatalousyrittäjä Riikka Lehtinen, terveyskeskuslääkäri LT Saila Loikas, talousasiantuntija Eliisa Miller-Jukka, toimistonhoitaja eläk. Saila Myllykylä, yrittäjä Laura Parkkunen, valtiotieteiden kandidaatti Santeri Pessi, kirjanpitäjä yrittäjä Iryna Peuravaara, komentaja evp.linja-autonkuljettaja Pauli Rastas, apteekkari Kaisa Rauhala, maanviljelijä metsätalousinsinööri Juuso Rihko, maanviljelijä Janne Riski, teknikko Markku Saarinen, ylitarkastaja VTM Satu Simelius, kirkon nuorisotyöntekijä Timo Sjöblom, myyjä yrittäjä Terje Suominen, tietojärjestelmäasiantuntija Sami Virta.

Kokoomus

maatalousyrittäjä Kimmo Heikkilä, purkutöiden johtaja Jukka Itälä, varainhoitaja Jaana Kaarilahti, teollinen muotoilija opettaja Katri Knuutila, sairaanhoitaja maatalousyrittäjä Mari Lehtikankare-Toivonen, yrittäjä kampaaja Katja Martineero, maatalousyrittäjä Erkki Paaskunta, koneinsinööri yrittäjä Atte Paloniemi, yrittäjä Kimmo Seppälä, yrittäjä Jari Suominen, agrologi AMK Johan Söderholm, rakennusmestari Ari Valvikko, merikapteeni Juha Vähä-Kurki, fysioterapeutti Tiina Yli-Halla.

Perussuomalaiset,

ylikonstaapeli Jarkko Ahonen, esimies kuljetussuunnittelija Tatu Gratschev, lähihoitaja erityislastenkodinohjaaja Jani Hallikas, yrittäjä Tony Järvelä, vanhempi rikoskonstaapeli eläk. Antti Kankaisto, koulutettu hieroja tarjoilija Vera-Maria Korhonen, tietotekniikan insinööri taloussihteeri Juha Koski, MuM kanttori Silvia Koski, siivousteknikko lähihoitaja Päivi Louhi-Paasonen, yrittäjä Petri Paasonen, perhepäivähoitaja Kirsi Taskinen, toimitusjohtaja taksiliikenneyrittäjä Markku Taskinen, yrittäjä Kimmo Virtanen, liikuntapaikkahoitaja Mika Wikström.

Vasemmistoliitto

yrittäjä Jaana Kirsi, sairaanhoitaja Susanna Korte, palveluneuvoja eläk. Pekka Kuosmanen, taksinkuljettaja yrittäjä Max Lundström, koneistaja yrittäjä Pertti Niemelä, sosionomi AMK, VTM Mia Nikulainen, lastenkodinohjaaja Marko Pekkarinen.

Vihreät

insinööri AMK yrittäjä Elina Colliander, yrittäjä muotoilija Laura Hannula, yrittäjä liiketalouden perustutkinto Dunja Hermans, markkinointimerkonomi, ravintola- ja hotelliesimies Sari Hopponen, lähihoitaja Sanna Huuhka.

SDP

eläkeläinen Matti Leinonen, perhehoitaja lähihoitaja Hanna Mäkirinne, sairaanhoitaja AMK Saija Antson, sosiaaliohjaaja sosionomi AMK Eeva-Kaarinan Sundberg, muurari laattamies Kenneth Finnholm.

Kristillis­demokraatit

kouluttaja Juhani Laulajainen, opettaja insinööri Mika Rauhala, toimittaja yrittäjä Marjo Puhakka.

KUNTAVAALIT SAUVOSSA

valtuutettuja 21, ehdokkaita 79

nykyisin: keskusta 8, kokoomus 5, SDP 3, PS 2, vasemmistoliitto 2, vihreät 1

( juttuosuudesta korjattu Marja Itälän etunimi pe 12.3.klo 8.25)