Tilat ja rokottajat ovat valmiudessa kun isompia rokote-eriä alkaa tulla

0
Rokotteita odotetaan maahan huhtikuusta alkaen kiihtyvällä tahdilla. Paikallisesti on myös tehty suunnitelmat miten rokotuksia laajennetaan.

PAIMIO,SAUVO

Mikäli maahan tulevat rokotemäärät nousevat muutaman viikon kuluessa merkittävästi, myös rokotukset vauhdittuvat. Johtava lääkäri Nora Hagelberg Paimion-Sauvon terveyskuntayhtymästä sanoo, että tähän on varauduttu ja asiasta on käyty neuvonpitoa sairaanhoitopiirin kanssa.

Rokotusten osalta on tehty eri skenaarioita sen pohjalta, millaisia rokotemääriä tulee, mutta suunnittelu on hankalaa niin kauan, kun kaikki on vielä epävarmaa. Nyt esimerkiksi tiedetään, että viikolle 13 on luvassa 280 rokotetta, joten sitä varten on avattu jakoon oikea määrä rokoteaikoja.

Varautuminen joukkorokotusten kiihtyvään tahtiin on Hagelbergin mukaan kunnossa.

– Rokottajia on rekrytoitu lisää ja rokottajaresurssia vahvistetaan myös sisäisin siirroin.

Hänen mukaansa rokotuspaikkana tulee edelleen toimimaan pääterveysaseman kokoustila Kivijalka, jossa on kaksi rokotuspistettä.

– Kun joukkorokotukset alkavat, rokotuksia suunnitellaan annettavaksi myös iltaisin ja lauantaisin. Ehkä jos tulee tilapulaa, rokotuksia voidaan antaa myös Sauvossa, mutta se selviää sitten kun tiedetään mitä rokotteita tulee ja miten niitä on säilytettävä.

Hagelberg korostaa, että rokotusten suunnittelu on melkoista palapeliä, ja siinä on otettava huomioon myös rokotteiden säilyvyys ja säilytettävyys. Liikaa hän ei voi kuntalaisille rokotuksista lupailla, koska se herättää hämmennystä, jos rokotemäärät eivät toteudukaan.

Hän korostaa, että kaikki kuntayhtymään tähän mennessä saadut rokotteet on eteenpäin annettu, yhtään ei ole jäänyt käyttämättä.

Astra-Zenecan rokotteen turvallisuuteen liittynyt kohu on hiukan näkynyt sillä tavoin, että rokotteen turvallisuudesta on tullut kyselyjä ja joitakin yksittäisiä rokotusaikoja on peruttu.

– Jos joku on jättänyt tulematta, hänen tilalleen on otettu toinen.

Rokotustilanne nyt

Paimion ja Sauvon alueilla kaikki koronatyötä alueella tekevät terveydenhuollon ammattilaiset on rokotettu, samaten iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilöstö. Yli 80- vuotiaiden rokotukset ovat käytännössä valmiit, ja seuraavan ikäluokan rokotukset käynnissä. THL:n torstain tilastojen perusteella paimiolaisista on rokotettu kertaalleen nyt 12,7, sauvolaisista 14,7 ja kaarinalaisista 11,7 prosenttia.

75-79-vuotiaiden koronarokotukset ovat käynnissä, ja 70-vuotta täyttäneiden rokotusajat tulevat varattavaksi viikon kuluttua torstaina. Rokotusaikoja jaetaan siis aina torstaisin joko nettisivun kautta osoitteessa https://paimio.terveytesi.fi tai puhelimitse 02 4746400.

Riskiryhmiin kuuluvien 16-69-vuotiaiden henkilöiden rokotusten aloitus on nyt alkamassa huhtikuulla THL rokotuslinjauksen mukaisesti. Alle 70-vuotiaiden 1. riskiryhmään kuuluvien rokotukset ovat käynnissä.

Jos ja kun rokotemäärät kasvavat niin koko aikuisväestön rokotusten arvioidaan meilläkin alkavan laajamittaisesti touko-kesäkuussa sitä mukaan miten rokotteet riittävät. Tällöin ei enää katsota ikää vaan rokoteaikoja voi sitten varata ajanvarauksella kaikki 18-69 vuotiaat.

FAKTA

 

Epidemiatilanne pahenee, mutta valoakin on

Tällä viikolla koko maassa testataan noin 150 000 henkilöä ja todetaan noin 5000 tartuntaa. Tämä on 3,2 prosenttia testatuista. Varsinais-Suomessa tartunnat lisääntyvät edelleen voimakkaasti ja ilmaantuvuusluku on nyt 226.

Rajoitustoimet hidastavat epidemiaa, mutta eivät riittävästi. Siksi rajoitustoimista ei myöskään THL:n mukaan ole varaa tinkiä.

Kaksikolmasosaa todetuista tartunnoista todetaan nyt pääkaupunkiseudulla. Virusmuunnokset aiheuttavat tartuntapurskeita satunnaisesti myös muualla.

Vieraskielisten osuus tartunnansaaneista on suhteessa korkeampi. Sen taustalla on kielitaidottomuudesta johtuva tiedonkulun ongelmallisuus, kulttuuriset elintapaerot sekä muun muassa se, että monien vieraskielisten työ- ja elinolosuhteet ovat sellaiset, että heillä ei ole etätyömahdollisuuksia niin laajalti ja he tekevät työtä, jossa etäisyyksien pitäminen voi olla hankalaa. Näin he myös kohtaavat tartuntamahdollisuuksia herkemmin.

Neljännes tartunnoista todetaan tällä erää alle 20-vuotiailla. Viime aikoina tartuntojen kasvu on noussut selkeästi myös ikäluokassa alle 60-vuotta.

Koska valtaosa sairastuneista on nuoria, he selviävät herkemmin ilman sairaanhoitoa, mutta väistämättä myös sairaalahoidon tarve on edelleen kasvussa. Tehohoito kuormittuu, koska osa hoitoajoista on viikkojen mittaisia.

Yli 70-vuotiaiden osalta tartuntojen määrä on vähentymässä, mikä johtunee siitä, että rokotukset ovat edenneet. Koko maassa yli 80-vuotiaista yli 75 prosenttia on rokotettu ja yli 70-vuotiaistakin jo yli 40 prosenttia.

Jäljitys onnistuu 59 prosentissa todetuista tartuntatapauksissa maanlaajuisesti 75 prosenttisesti. Kolmannes tällä hetkellä todetuista tartunnoista todetaan jo karanteenissa olevilta, mikä käytännössä tarkoittaa, että he eivät ole karanteenissa olleessaan välittäneet tautia eteenpäin.

Hyvä merkki, että hoivalaitosten asukkaiden tartuntamäärät ovat selkeästi tulleet alas. Rokotukset ja hygieniatoimenpiteiden vaikutus näkyy.

Mikään mikä liittyy rokotusten toimituksiin ei ole varmaa. Seuraavien neljän viikon aikana tilanne on näillä näkymin se, että yli 70-vuotiaat on rokotettu ja iso osa myös nuoremmista riskiryhmistä.

Varmuuksia ei anneta, koska tarvitaan uusia myyntilupia, toimitusten päivämääriä ja erien suuruustietoja.

Rokotuksissa noudatetaan kansallisia ohjeita. Käytössä on kolme rokotevalmistetta: Pfizer-BioNTechin Comirnaty, Moderna ja AstraZeneca. Tehosteannos annetaan aina samalla valmisteella kuin ensimmäinen annos on annettu. Huhtikuun aikana rokotemäärien odotetaan kasvavan merkittävästi Biontec-Pfeiferin rokotetoimituksien kasvun myötä.

THL:n ja STM:n infossa korostettiin, että kansalaisilta odotetaan edelleen kontaktien vähentämistä myös oman lähipiirin kesken. ”Vieläkin menee liian lujaa”, totesi ministeri Krista Kiuru.

Sulkutoimien onnistuminen on kaiken a ja o. Keinot nyt vähissä, liikkumisrajoitusten valmistelu edelleen valtioneuvoston valmistelussa. Mitään rajoitustoimia ei ole suljettu pois.

lähteet: V-S koronakoordinaatiotyöryhmä, THL:n ja STM:n tiedotustilaisuus 17.3. Mika Salminen, Liisa-Maria Voipio-Pulkki, Krista Kiuru, Asko Järvinen