Uusi kerrostalo paraatipaikalle Hadvalantien varteen

0
Timo Saarikko (vas.), Rami Alavirta ja Petri Elonen taustallaan Koy Piikkiön Kirkonkulman vuonna 1973 valmistunut kerrostalo, jonka alakerrassa on neljä liikehuoneistoa. Kuvassa oikealla näkyvä matala, huonokuntoinen liikerakennus tullaan purkamaan.

KAARINA

Piikkiössä on jo jonkin aikaa ollut vireillä tavanomaista kiinnostavampi rakennushanke: asuinkerrostalon toteuttaminen paraatipaikalle Hadvalantien varteen.

Paitsi kiinnostavaksi myös monisyiseksi hankkeen tekee se, että toteutuessaan rakennus sijaitsee miltei vastapäätä Piikkiön upeaa harmaakivikirkkoa.

Tällä hetkellä voimassa olevassa asemakaavassa Hadvalantien puoleisen julkisivun enimmäiskorkeudeksi on määrätty 9,5 metriä.

Nykyinen kaava sallii esimerkiksi L-kirjaimen muotoisen 2–3 kerroksisen talon siten, että rakennuksen pitempi kaistale noudattelee Hadvalantien reunaa.

Kaavamuutoksen hakija Asunto Oy Piikkiön Kirkonkulma toivoo kuitenkin, että alueelle voitaisiin rakentaa viisikerroksinen pistetalo ilman liikehuoneistoja.

Mieluummin

korkea kuin pitkä


Korkeampi, mutta pituus- ja leveysmitoiltaan pienempi asuinkerrostalo sopisi taloyhtiön intresseihin paremmin muun muassa pysäköintiratkaisujen ja kokonaistaloudellisuuden kannalta.

– Näillä kahdella vaihtoehdolla on iso hinnanero, isännöitsijä Rami Alavirta vahvistaa.

Asunto Oy Piikkiön Kirkonkulman hallituksen puheenjohtaja Petri Elonen ja jäsen Timo Saarikko nyökyttelevät vieressä.

– Emme ole saaneet sellaista palautetta, että korkeampi vaihtoehto olisi ongelma, he sanovat.

Elonen, Saarikko ja Alavirta tietävät kuitenkin, että alueella on toimittava hienovaraisesti. Suunnittelualueen pohjoispuolella sijaitseva, vuonna 1755 rakennettu Piikkiön myöhäisgoottilainen kirkko on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä

Asunto Oy Piikkiön Kirkonkulman tontilla on vuodesta 1973 saakka ollut yksi asuinkerrostalo. Sen kerrosluku on kuusi ja yhteenlaskettu pinta-ala 2 200 kerrosneliömetriä.

– Haetaan viisikerroksista tuohon kulmaan, sanoo Saarikko osoittaen tontin sitä kulmaa, jossa Hadvalantie ja Myllytie kohtaavat.

Rakennusoikeutta

on jo riittävästi


Saarikko kertoo seisoneensa muutamaankin otteeseen kirkon edustalla katsellen ja tuumaillen.

– Olen päätynyt sille kannalle, että pitkä Hadvalantien suuntainen julkisivu muuttaisi maiseman luonnetta enemmän kuin toivomamme kapea viisikerroksinen ratkaisu, sanoo Saarikko ja muistuttaa kirkon sijaitsevan korkeammassa maastokohdassa kuin Koy Piikkiön Kirkonkulma.

Kirkonkulman tontilla on jäljellä rakennusoikeutta toiset 2 200 kerrosneliömetriä. Se riittää kumpaan tahansa uudisrakennus-vaihtoehtoon.

Uuden kerrostalon toteuttamisessa lähtökohtana on, että nykyisen kerrostalon vieressä tyhjillään oleva huonokuntoinen liikerakennus puretaan.

As. Oy Piikkiön Kirkonkulma – jonka asujaimistossa on useita ikäihmisiä – toivoo, että uudisrakennushanke toisi yhtiölle vakavaraisuutta nykyisen talon tulevia kunnostustarpeita varten.

– Loppupeleissä asukkaat päättävät, miten toimitaan. Kaavamuutoksen kannalla on tähän saakka oltu yksimielisesti, Petri Elonen kertoo.

Taloyhtiöllä

riittää malttia


Asunto Oy Piikkiön Kirkonkulmaa koskeva asemakaavan muutos on Kaarinan kaupungin kuluvan vuoden kaavoitusohjelmassa tunnuksella A23004 Piikkiön keskustan asemakaavan muutos .

”As. Oy Piikkiön Kirkonkulma hakee omistamalleen tontille kaavamuutosta, jotta asemakaavan mukainen jäljellä oleva rakennusoikeus olisi mahdollista sijoittaa tontille eri tavalla ja toteuttaa taloudellisesti järkevällä tavalla”, kaupungin verkkosivuilla todetaan.

Lisäksi todetaan, että ”alueen pohjoispuolella sijaitsee Piikkiön kirkko, joka on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY), ja asemakaavan muutoksen yhteydessä tulee selvittää rakentamisen vaikutukset RKY-alueeseen”.

Kaavasuunnittelija Jani Laasanen Kaarinan kaupunkikehityspalveluista pahoittelee, että As. Oy Piikkiön Kirkonkulman kaavahankkeen etenemistä on Piikkiötä koskevan mittavan osayleiskaavatyön johdosta jouduttu hieman odottelemaan. Mutta mitenkään unohduksissa asia ei ole.

Isännöitsijä Rami Alavirta, työnantajanaan kaarinalainen Maininki Kiinteistöpalvelut Oy, kertoo, ettei taloyhtiön kärsivällisyys ole koetuksella.

– Yhtiön toiveena on toki, että asiaan saadaan ratkaisu, mutta meillä ei ole mitään tarvetta hoputtaa. Ymmärrämme hyvin kaavoittajan kiireet, hän sanoo.

FAKTA


Piikkiön keskusta on Turun ydinkaupunkialueen lähialueen keskus, joka kasvaa edullisen sijaintinsa vuoksi.

Piikkiön aluekeskuksen on arvioitu kasvavan vuoteen 2035 mennessä noin 1 500 asukkaalla.

Eräs keskeinen seikka Piikkiön lähivuosikymmenien kasvun kannalta on mahdollinen lähijunaliikenne: linjataanko Turku–Helsinki kaksoisraide nykyiseen maastokäytävään vai toteutetaanko rataoikaisu.

Mahdollisuuksien rajoissa on sekin, että vanhaan maastokäytävään jää paikallisjunaliikenne, ja pikajunat porhaltavat moottoritien kupeessa.

Asunto Oy Piikkiön Kirkonkulma on vain kivenheiton päässä rautatiestä.