Valtiolta lisää tukea öljystä luopumiseen – Moni täkäläinen on jo laittanut toimeksi

0
Yhä useammalla on mahdollisuus harkita valtion avustuksen turvin öljylämmityksen vaihtoa johonkin ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon. (Arkistokuva)

KAARINA, PAIMIO, SAUVO

Valtion avustus pientalojen öljylämmitysjärjestelmistä luopumiseen meni kaupaksi niin hyvin, että rahaa tarvitaan lisää. Tälle vuodelle onkin tulossa vielä runsaan 18 miljoonan euron potti.

Tukia jakavassa Pirkanmaan ELY-keskuksessa on laskettu, että viime vuodelle varattu 28 miljoonaa euroa riittää noin 7 000 kotitaloudelle. Noin 95 prosenttia talouksista on hakenut 4 000 euron tukea. Sitä myönnetään, kun omakoti- tai paritalon öljylämmitysjärjestelmä vaihdetaan kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma–vesilämpöpumppuun. Loput ovat hakeneet pienempää 2 500 euron tukea, jota saa muihin lämmitysmuotoihin, joissa ei käytetä fossiilisia polttoaineita.

Eniten tukia ilma–vesilämpöpumppuihin

Pirkanmaan ELY-keskukseen tulleista hakemuksista noin 65 prosenttia on sellaisia, joissa öljylämmityksen tilalle tulee ilma–vesilämpöpumppu. Seuraavaksi eniten, noin 20 prosenttia tukea on haettu maalämmölle.

Ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä kertoo, että Turun seudulla tukia on haettu varsin vilkkaasti. Syynä on ollut ilmeisesti aktiivinen tiedottaminen. Esimerkiksi Kaarinasta on tullut 132 hakemusta, Paimiosta 38 ja Sauvosta 17.

Maaliskuun alkuun mennessä ELY-keskukseen oli tullut runsaat 11 000 hakemusta. Niistä noin 5 000 oli käsitelty.

Käsittelyaika jopa puoli vuotta

Valtion tämän vuoden talousarviossa on nyt 9,4 miljoonan euron määräraha, jolla edelleen tuetaan pientalojen öljylämmitysten vaihtamista ympäristöystävällisempiin järjestelmiin. Sen lisäksi lisäbudjettiin on vielä tulossa 9 miljoona euroa.

Aikaisemman määrärahan loputtua ELY-keskukseen tulleet hakemukset siirtyvät jonottamaan uutta avustusmäärärahaa. Pirkanmaan ELY-keskus käsittelee koko maan avustushakemukset saapumisjärjestyksessä. Käsittelyaika on neljästä kuuteen kuukautta.

Avustusta voi hakea niin kauan kuin määrärahaa riittää, kuitenkin enintään syksyyn 2022 asti. Avustusta voidaan myöntää takautuvasti kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen.