Vapaaehtoisia kaivataan avustamaan koronarokotuksissa

0
Tuula Holtti (vas.) toimi vapaaehtoisena rokotusavustajana kun massarokotukset alkoivat 1.3. Paimion terveyskeskuksessa. Kati Lehtimäki (oik.) toimii yhtenä rokottajista. Holtti vastaa vapaaehtoisena SPR:n Turun itäisen alueen (johon myös Paimio kuuluu) korona-valmiuden koordinoinnista.

PAIMIO

Paimion terveyskeskuksessa alkoivat koronan massarokotukset maanantaina. Punaiselta Ristiltä on pyydetty apua koronarokotusten avustamistehtäviin. Nyt Punainen Risti kaipaakin uusia vapaaehtoisia avustamaan rokotuksissa.

– Tehtävä on hyvin yksinkertainen. Rokotuspaikalla vapaaehtoinen neuvoo asiakkaita löytämään oikeaan paikkaan ja huolehtii, että asiakkaat pitävät turvavälit. Rokotettavan pitää rokotuksen jälkeen odottaa 15 minuuttia ennen kuin pääsee lähtemään, niin vapaaehtoinen katsoo, ettei silloinkaan tule turhaa ruuhkaa, kertoo Jaana Paasonen SPR:n Varsinais-Suomen piiristä.

Vapaaehtoinen myös tarjoaa paikalle tulijoille käsidesiä ja maskeja, mikäli asiakkailla ei ole omaa mukana.

Vapaaehtoisia tarvitaan arkipäivisin 8–16 välisellä ajalla. Vapaaehtoisvuoro kestää 2,5–4 tuntia, ja tarve on aina yhdelle vapaaehtoiselle kerrallaan.

– Vaikka vain yhteenkin vuoroon voi tulla vapaaehtoiseksi, kaikki apu on eteenpäin, Paasonen sanoo.

Hän kertoo, ettei Paimiossa ole tällä hetkellä juurikaan paimiolaisia vapaaehtoisia, vaan vapaaehtoiset ovat tulleet esimerkiksi Kaarinasta.

– Toivomme nyt erityisesti paimiolaisia vapaaehtoisiksi, kun heillä matka on kuitenkin lyhyempi. Jokaiseen vuoroon olisi hyvä saada yksi vapaaehtoinen. Muuten terveyskeskus joutuu irrottamaan hommaan yhden omista työntekijöistään ja se on tietysti aina pois jostain muusta toiminnosta, Paasonen huomauttaa.

Vapaaehtoisen tehtävä soveltuu henkilölle jolla on halu auttaa ja joka on täysi-ikäinen. Muita ennakkotietoja tai taitoja ei tarvitse olla, mutta osallistumishetkellä vapaaehtoisen on oltava täysin oireeton erilaisista flunssaoireista. Fyysiseen toimintaan ei voi osallistua, mikäli on saapunut ulkomaanmatkalta alle 14 vuorokauden kuluessa tai olet ollut lähikontaktissa epäillyn koronavirustapauksen kanssa. Vapaaehtoisen ei tarvitse olla myöskään minkään yhdistyksen jäsen.

Mukaan auttamaan Paimion koronarokotuksiin voi ilmoittautua Lyyti-järjestelmässä: https://rednet.punainenristi.fi/node/59732

Kun on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi, järjestelmän kautta pääsee valitsemaan työvuorot, joihin ilmoittautuu.

Ilmoittautumisen jälkeen vapaaehtoiselle lähetetään linkki omiin tietoihin ja ohjeet työvuoroihin ilmoittautumisesta.

Jos järjestelmän käyttö on hankalaa tai kaipaa lisätietoa vapaaehtoisena toimimiseen, voi apua kysyä Tuula Holtilta, joka vastaa vapaaehtoisena Turun itäisen alueen korona-valmiuden koordinoinnista: tuula.holtti@gmail.com