Villasukat jalkaan ja lenkille!

0
Heidi Liikkanen (vas.) vei tammikuussa ystävänsäkin kokeilemaan villasukkajuoksua. Kuvassa hänen lisäkseen Merita Seppälä, Leena Taipale ja Johanna Käkönen.

PAIMIO

– Parasta siinä on varmasti vapauden tunne. Villasukissa on myös hyvä pito ja epätasaisella pinnalla kaikki jalan lihakset aktivoituvat. Kun jalassa on pelkkä sukka, niin se muovautuu pinnan mukaisesti, paimiolainen Heidi Liikkanen kuvaa.

Nyt puhutaan tämän talven hittilajista, villasukkajuoksusta, jonka pariin Liikkanen löysi heti tämän talven ensimmäisillä lumilla tammikuussa. Lajia voi toki harrastaa kävelyvauhtiakin, mutta tärkeintä on, että jalassa on kengän sijaan pelkät villasukat – tai useammat.

– Kuulin tästä ensimmäistä kertaa kun näin naapurini lenkillä toisen naapurini kanssa ja he esittelivät villasukkiaan. Päätin heti, että tuota pitää kokeilla. Olin ollut juuri takareiden operoinnissa, enkä saa juosta, mutta ajattelin, että kävellen laji on juuri sopivaa myös kuntoutusmielessä, Liikkanen kertoo.

Kun Liikkanen pääsi ensimmäistä kertaa itse kokeilemaan lajia, ensimmäisenä yllätti nimenomaan vapauden tunne.

– Mutta olihan se noloa kulkea ilman kenkiä. Yritin aluksi valita reittejä, joilla en törmäisi muihin ihmisiin ja käydä lenkillä esimerkiksi myöhään illalla. Mutta nopeasti siihen kyllä tottui, hän naurahtaa.

Kolmet sukat päällekkäin


Liikkanen kertoo, että lenkille lähtiessä villasukkia kannattaa laittaa jalkaan kahdet tai kolmet päällekkäin.

– Huomasin, että alle ei kannata laittaa urheilusukkaa, koska se siirtää kosteutta villasukkiin ja se aiheuttaa sen, että villasukkien pohjat paakkuuntuvat lumesta. Parasta on kun laittaa alle ohuet puuvillasukat ja niiden päälle säästä riippuen kahdet tai kolmet villasukat, hän kertoo.

Yhdet villasukat olisi hyvä olla myös pitkävartiset.

Paras sää villasukkalenkkeilyyn on pikku pakkanen, mutta kovemmallakaan pakkasella ei tule kylmä kun sukkia on tarpeeksi ja pysyy liikkeessä. Sen sijaan lähellä suojasäätä villasukkailu ei onnistu.

– Kokeilin lenkkeillä vähän kostealla lumella ja silloin lumi paakkuuntui vain jalkapohjiin, Liikkanen toteaa.

Villasukat villitsevät


Villasukissa lenkkeillessä maastolla ei ole juurikaan väliä, mutta runsaasti hiekoitetulle jalkakäytävälle Liikkanen ei suosittele menemään.

– Lenkkipoluilla on kiva mennä välillä tasaisella polulla ja välillä hangella, hän kuvaa.

Hän itse tekee yleensä noin kuuden kilometrin lenkin kerrallaan, pari kertaa viikossa.

– Pyrin joka päivä liikkumaan, mutta nyt vähän hiihto on vienyt voiton, hän sanoo.

Liikkanen on huomannut, että villasukat ovat villinneet muitakin erityisesti sosiaalisessa mediassa ja hänkin tuntee ainakin kymmenkunta paikkakuntalaista, jotka joko harrastavat lajia tai ovat sitä ainakin kokeilleet.

Hän sai houkuteltua villasukkalenkille myös 11- ja 13-vuotiaat tyttärensä, jotka innostuivat lajista myös.

Liikkanen kannustaakin kokeilemaan lajia rohkeasti.

– Kannattaa vain edetä rennosti ja antaa kaikille aisteille mahdollisuus, hän sanoo.

Liikkanen kertoo, että villasukissa lenkkeily on tuntunut hänestä alusta saakka hyvältä.

– Se tuntuu jotenkin koko kehossa, kun askel ottaa vastaan eri tavalla kuin kengät jalassa. Hirmu hyvä tunne siitä tulee ja endorfiinit erittyivät. Eikä haittaa, vaikka ihmiset pitäisivät vähän kylähulluna, hän nauraa.