Vuosi 2020 oli taloudellisesti Sauvon paras miltei miesmuistiin

0
Pienenä lohdutuksena kunnille koronapuhuri toi tullessaan kahisevaa valtion kassasta.

SAUVO

Sauvon kunnan tilinpäätösluvut saavat harvoin aikaan riemunkiljahduksia, mutta lähiaikoina Sauvon kunnanvirastolla lienee aihetta tavallista parempiin pullakahvitteluihin.

Sauvon kunnan taloutta koskevat ennakkotiedot vuodelta 2020 ovat nimittäin todella lupaavia. Jopa enemmänkin. Sauvon talouden tunnusluvut laittavat – kaiken koetun niukkuuden jälkeen – miltei haukkomaan henkeä.

Näillä näkymin tilikauden tulos kohenee edellisvuoteen verrattuna lähes kahden ja puolen miljoonan euron verran. Lopullisia tilinpäätöstietoja joudutaan kuitenkin vielä jonkin aikaa odottelemaan.

Erinomaisen tuloksen taustalla ovat koronasta johtuvat muhkeat valtionosuudet, mutta on siellä jonkin verran muutakin. Esimerkiksi se, että vuoden 2020 kunnallisverokertymä on 3,0 prosenttia suurempi kuin vuonna 2019 ja että yhteisöveron tuotto kunnalle oli 10,7 prosenttia parempi kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana.

Yhteensä Sauvolle kertyi vuodelta 2020 verotuottoja 11,6 miljoonaa euroa. Verokertymä on 2,3 prosenttia – euroissa mitattuna runsaat 260 000 euroa – parempi kuin vuonna 2019.

Sauvon tulos vuodelta 2020 tulee näillä näkymin olemaan noin 1,74 miljoonaa euroa plussan puolella. Vuosi 2019 meni pakkaselle 716 000 euron verran.

Valtio oli avokätinen

Sauvolle tilitettiin vuonna 2020 valtionosuuksia yhteensä noin 6,29 miljoonaa euroa, joka on 34,6 prosenttia eli lähes 1,62 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019.

Verotulomenetysten kompensaation osuus on 1 572 389 euroa ja harkinnanvaraisen valtionosuuden osuus 410 000 euroa.

Vuonna 2020 kuntien koronatuet maksettiin valtionosuuksina, jotka ovat kunnille yleiskatteista, verotuloon verrattavaa tuloa. Kunnat ovat saaneet käyttää tuen vapaasti peruspalvelujensa rahoittamiseen eikä tuen käytöstä ole tarvinnut raportoida.

Valtion koronatukipaketti on kohentanut Suomessa monen kunnan taloutta. Selkeitä hyötyjiä ovat olleet miltei koronavapaat kunnat, kun taas ne kunnat, joita korona on pitkällä aikavälillä pahasti kurittanut, ovat saattaneet tuesta huolimatta ajautua talousvaikeuksiin.

Hallituksen taholtakin on myönnetty, että joidenkin kuntien saamat tuet ovat olleet ylimitoitettuja.

Toisaalta tukia maksamalla on ehkäisty kuntien laajamittaiset irtisanomiset ja varmistettu muun muassa se, ettei koronatestauksissa säästellä rahapulan johdosta.

Kunnille valtionosuutena myönnetty koronatuki kompensoi myös sitä, että koronavuonna 2020 kunnille kertyi toimintatuottoja vähemmän kuin niin sanottuina normaalivuosina.

Sauvon väkiluku kasvoi hiukan

Viime viikon maanantaina koolla ollut Sauvon kunnanhallitus merkitsi vuoden 2020 tilinpäätösnäkymät tiedokseen. Samalla merkittiin tiedoksi tuoreimmat väestötiedot.

Vuonna 2020 Sauvossa syntyi yhteensä 19 lasta, kuolleiden kuntalaisten määrä oli 34.

Kuntien välinen nettomuutto oli Sauvon eduksi +18 ja nettomaahanmuutto +5.

Sauvon kunnan asukasluku vuoden 2020 päättyessä oli 2 953. Muutos vuoden alusta lukien oli +8 asukasta.