Ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään

0
Lukiossa on otettu käyttöön karanteenitila, jossa altistunut oireeton ylioppilaskokelas voi osallistua kirjoituksiin. Koetta valvotaan lasikopista.

PAIMIO

Ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään äidinkielen lukutaidon kokeella. Paimion lukiossa äidinkielen kokeeseen osallistuu saman päivän aikana suurin määrä kirjoittajia.

– Äidinkielen kirjoittajia on yhtä aikaa salissa 65, kertoo lukion rehtori Olli-Pekka Lehtonen .

Muiden kokeiden aikatauluja ylioppilaslautakunta on porrastanut siten, että kirjoituspäiviä tulee olemaan useampi ja näin ollen samassa salissa vähemmän kirjoittajia kerrallaan.

– Matematiikan kokeet järjestetään kahtena erillisenä päivänä, lyhyt ja pitkä matematiikka eri päivinä ja reaalikokeen päiviä on neljä aikaisemman kahden sijaan. Paimiossa kirjoittajia on äidinkielen koetta lukuun ottamatta noin kahdenkymmenen molemmin puolin per kirjoituspäivä, Lehtonen kertoo.

Sali, jossa kirjoitukset järjestetään on kalustettu siten, että kirjoittajien väliin jää kahden metrin turvavälit. Maskit ja käsidesit ovat ahkerassa käytössä.

– Olemme myös porrastaneet saliin menoa, etteivät kaikki pakkaantuisi aulaan yhtä aikaa. Jokaisen pöydälle myös jaetaan kertakäyttöinen pussi, johon käytetyn maskin voi laittaa käytön jälkeen ja varamaskeja jaetaan sellaisille, keneltä se on unohtunut, Lehtonen kertaa turvajärjestelyjä.

Haastavin tilanne virustilanteen kannalta kirjoituksissa syntyy eväitä syödessä, kun maskit on hetkellisesti pakko poistaa.

Paimion lukiossa kirjoituksia varten on otettu käyttöön myös erityinen karanteenitila, jotta henkilö jolla ei ole koronaoireita, mutta hänet on määrätty karanteeniin, voi myös osallistua ylioppilaskirjoituksiin. Lehtonen kertoo, että tiedossa on jo, että karanteenitila tulee olemaan käytössä.

– Tilassa valvoja on lasikopissa valvomassa. Altistuneella tulee olla negatiivinen koronatestitulos korkeintaan kaksi päivää ennen kirjoituspäivää ja tartuntatautihoitaja on kirjoituspäivän aamuna yhteydessä kokelaaseen ja varmistaa oireettomuuden. Oireettomuus on edellytys kokeeseen osallistumiselle, Lehtonen kertoo.