PÄÄKIRJOITUS Tapaatko naureskella poliisille?

0

Ilmoittauduin Poliisin lehdistötiedotejakeluun koskien Lounais-Suomea. Tiedotteita alkoi vyöryä kaikilta Suomen poliisilaitoksilta.

Eli kun joku varastaa Kuhmossa potkukelkan, saan siitä tiedon sähköpostiini.

Tavallaan on hyödyllistäkin tarkastella poliisin työtä koko maan mittakaavassa. Ja havahtua esimerkiksi siihen, kuinka paljon huumekuskeja liikkuu syrjäisissäkin maakunnissa. Ja kuinka monet alaikäiset kantavat ja heiluttelevat puukkoa.

Viikoittain olen ymmälläni siitäkin, että aikuiset ihmiset lähtevät poliisia pakoon autolla. Kaasu pohjassa, kaikkia liikennesääntöjä rikkoen. Mitä typeryyttä ja lapsellisuutta! Kiinnikin jää lähes vuorenvarmasti.

Olen lukenut satoja uutisia myös sellaisista henkilöistä, jotka käryävät ratista tavan takaa, joskus jopa päivittäin. Ihmettelen suuresti, miksei näiden henkilöiden ajoneuvoja takavarikoida valtiolle.

Ja katso. Viime viikolla sähköpostiini kilahti poliisitiedote, muistaakseni Itä-Suomesta. Siinä kerrottiin poliisin takavarikoineen ajoneuvon henkilöltä, joka vietti suurimman osan valveillaoloajastaan auton ratissa lipitellen viinaksia. Käryjä oli kymmenittäin.

Samalla tavoin puukot pois ruutukaava-alueilla ja lähiöissä kaikenikäisiltä, ellei ole puuseppä tai rakennusmies. Muuten tonnin sakko. Maailmalla sakotetaan saman verran siitä, että heittää roskia ulos auton ikkunasta.

Vai onko puukon kantaminen Suomessa samanlainen perustuslaillinen kansalaisoikeus kuin Coltin kantaminen Yhdysvalloissa? Jos on, niin laki kannattaa muuttaa.

Poliisitiedotteet kertovat senkin, että poliisilla on kädet täynnä töitä ja että niitä tehdään usein jonkinasteisessa hengenvaarassa.

Tiedämme monien naureskelevan poliisille. Mutta hymy hyytyy, kun joutuu itse rikoksen uhriksi. Silloin roikutaan poliisin housunlahkeessa siihen asti, kunnes virkavallan on jo pakko suunnata seuraavalle rikospaikalle.

Monet poliisin työtehtävistä ovat varsin turhauttavia. Lauantaina tulleessa tiedotteessa kerrottiin, että poliisi otti kiinni 20 henkilöä koronarajoituksia vastustavassa mielenosoituksessa.

Lehdissä voitaisiin erittäin, e-rit-täin selkokielellä kertoa, että vastaavanlaisia rajoituksia – ja paljon tiukempiakin – on voimassa miltei kaikissa länsimaissa kansalaisten terveyden turvaamiseksi.

Ja myös siksi, että kesästä voitaisiin nauttia ilman koronaa.

Todettakoon vielä, että Lounais-Suomen poliisipäällikkö Risto Lammi täyttää 60 vuotta.

Jos hän on yhtä hyvä poliisi kuin isänsä Reino Lammi aikoinaan Ilmajoella, niin ei meillä täällä Lounais-Suomessa ole mitään hätää.

PERTTU HEMMINKI