PÄÄKIRJOITUS Naapurin Maija tässä hei, onko Matti kotona? 

0

Tietotekniikan kehittyminen on tehnyt nuorista todellisia moniosaajia. TikTokin hauskat ja kekseliäät videot syntyvät nuorten osaavissa käsissä ihan hetkessä. Instagramin storyt ja reelsit ovat osa nuorten maailmaa, ja tästä maailmasta moni vanhempi on pudonnut kärryiltä. Nuorilla olisi paljon osaamista ja annettavaa työelämässä.

Olen itse onnellinen, että olen syntynyt oikeaan aikaan. Lapsena soitimme lankapuhelimella kavereiden kotiin ja pyysimme kaveria leikkimään. Jouduimme varautumaan siihen, että puheluun vastasi todennäköisesti kaverin vanhemmat. Jokainen osasi esitellä itsensä, kertoa asiansa ja pyytää oikeaa henkilöä puhelimeen. Tämän tärkeän taidon jälkeen teknologia otti harppauksen ja pääsimme pelaamaan matopeliä Nokialla tai luomaan tajunnanräjäyttäviä soittoääniä.

Moni nuori kertoo internetin keskustelupalstoilla, että töiden löytäminen on mahdotonta. Vanhempi sukupolvi päivittelee nuorten laiskuutta, sillä hehän hiihtivät itse kouluun ja töihin kymmeniä kilometrejä, oli sitten kesä tai talvi. Sellaista sinnikkyyttä ei nykyajan nuorista löydy.

Väitän, että nuoret ovat kyllä nykyään todella motivoituneita, osaavia ja sinnikkäitä työntekijöitä. Yksi asia kuitenkin erottaa nämä taitavat tulevaisuuden tekijät muista työnhakijoista.

Heidän sähköpostinsa hukkuvat muiden satojen tai jopa tuhansien hakemusten joukkoon. Kun internetissä kysyy nuorilta, ovatko he soittaneet työnantajille tai menneet paikanpäälle kysymään töitä, ajatus kuulostaa nuorista joko todella oudolta ja yksinkertaisesti kamalalta. Kuitenkin satojen hakemusten joukosta voi jäädä mieleen se yksi tyyppi, joka soitti rohkeasti työpaikalle, esitteli itsensä ja kyseli vaikka lisätietoja työtehtävästä. Yritykset toivovat usein hakemuksia sähköpostilla, mutta kukaan ei kiellä soittamasta perään.

Nuorille opetetaan, kuinka luoda täydellinen ja houkutteleva CV. Kuka opettaisi nuorille puhelimella soittamisen taidon?

Maria Vakkuri