Älä koskaan syö lihaa suoraan grillistä!

0
Kape Aihinen sanoo, että lihan pitää aina antaa levätä, ja ehdottomasti myös grillauksen jälkeen.

Vanha sanonta ”puhtaus on puoli ruokaa” pätee erityisesti grillaamiseen. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin se, että edellinen grillaaja on jättänyt grillin likaiseksi.

– Grillaa aina puhtaalla grillillä. Grillaaminen on grillaamista, hauduttaminen on hauduttamista. Anna grillin kuumentua aina ihan kuumaksi, ennen kuin aloitat grillaamisen, sanoo HK tuotebrändin keulakuva, ravintoloitsija ja keittiömestari Kari ”Kape” Aihinen.

Lihatuotteiden grillaamiseen Kape antaa muutaman perusvinkin, jotka kannattaa muistaa aina kun grillaa. Grillattava liha pitää ottaa pois pakkauksestaan huoneenlämpöön ennen grillaamista, jotta liha ehtii temperoitua. Grillattava tuote – oli marinadissa tai ei – kannattaa aina öljytä. Liha ei tartu kiinni kunhan grilli on puhdas ja varmasti riittävän kuuma.

– Älä syö lihaa koskaan suoraan grillistä, vaan anna lihan aina vetäytyä. Hyvä tapa on kääriä liha folioon ja antaa sen vetäytyä lihan koosta riippuen muutamasta minuutista aina kymmeneen minuuttiin. Vaikka kaksi kertaa niin kauan kuin mitä grillattiin.

Lihan vetäytyessä on hyvä puhdistaa grilli valmiiksi seuraavaa grillauskertaa varten.

Isompien lihojen grillaamisessa kannattaa käyttää lihalämpömittaria. Pitää myös muistaa, että lihan sisälämpötila nousee aina vielä myös vetäytymisen aikana.

Grillaus

on trendikästä



Kape Aihinen alleviivaa, että grillatessa lihan pinnat grillataan kuumassa grillissä kiinni ja kypsennys voi tapahtua sitten matalassa lämmössä haluttuun lämpötilaan. Toinen Kapen vinkki on tehdä tämä käänteisesti: kypsennä liha miedossa lämmössä grillissä, uunissa tai sous vide -laitteella ja grillaa tämän jälkeen kuumassa grillissä herkullinen ruskistunut pinta.

Käänteinen ruskistaminen sopii erityisen hyvin isompiin ja luullisiin lihapaloihin. Halutun kypsyyden voi varmistaa käyttämällä lihalämpömittaria.

– Porsaan lihan sopiva kypsyys on 60- 65 astetta. Joulukinkun 77- 82 astetta. Possun lihasta pitää hakea itselle sopiva kypsyys, rutikuivaa porsasta ei syö kukaan, neuvoo Aihinen.

Koronavuoden aikana kotimaan matkailu ja ennen kaikkea luonnossa retkeily ovat tulleet suosituiksi.

Herkulliset eväät ovat tärkeä, joskus jopa tärkein osa retkeilyä. Makkaran paisto valmiilla nuotiopaikoilla tai ruoan laittaminen kannettavalla grillillä kuuluvatkin monien retkipäivään. Edelleen yleisin grillattava retkieväs on makkara, mutta retkelle voi pakata mukaan myös valmiiksi kypsennettyjä ruokia, jotka sitten vain lämmitetään.

Kun valikoi grillattavaksi tuotteita, joissa on makuja maailmalta, voi Kapen mukaan matkailla kauemmaksi ihan siinä grillin äärellä. Makumuistothan tunnetusti liittyvät lomamatkoihin.

Grillaaminen on ohjelmanumero



Yksi nouseva grillaustrendi on valita jotain tiettyä puulajia oleva hiili tai briketti grilliin. Savustuslastun voi valita myös tietystä puulajista tuomaan haluttua oikeanlaista savuaromia kalalle tai lihalle. Grillattavan lihan makua voidaan näin hienosäätää grillihiilen puulajin mukaan. Grillihiiliä on myynnissä esimerkiksi seuraavista puulajeista: omenapuu, kirsikkapuu, tammi, vaahtera, leppä ja hikkori.

Sosiaalinen grillaus on yhdessä grillaamista ja syömistä parhaimmillaan. Samaan tapaan, kun kokoonnutaan fondue-padan ympärille, voidaan kokoontua pöytägrillin äärelle.

Tällaiseen sosiaaliseen grillaamiseen sopivat hyvin erilaiset nopeasti kypsyvät lihan palat ja viipaleet sekä erilaiset vihannekset. Ideana on, että jokainen voi kypsentää ja herkutella useilla, jopa eri tavalla maustetuilla lihoilla.

Grillaustutkimus paljastaa



Lihaisammat grillimakkarat ovat suuressa suosiossa. Laadukkaat, artesaanityyppiset makkarat ovat kasvattaneet tasaisesti suosiotaan ja siipikarjapohjaisten makkaroiden kauppa käy myös. Grillijuustot ja halloumi kasvattavat suosiotaan

Broilerin ja porsaan lihan grillaaminen tulee näiden jälkeen ja todella moni höystää grillausta pekonilla, jonka suosio on kasvanut jopa 25 prosentilla edellisestä tutkimuksesta. Markkinoille on tullut myös maustettuja pekoneja.

Kolme neljästä grillaajasta grillaa myös erilaisia kasviksia. Soijanakit ovat jopa suositumpia kuin mitä kasvisruokavaliota noudattavien määrä edellyttäisi.

Yli puolet (55 %) HKScanin grillaustutkimukseen vastanneista käyttää kaasugrilliä. Hiiligrilli on toiseksi suosituin (32 %) ja sähkögrilli kolmanneksi suosituin (30 %) grilli.

Grillaustutkimuksen mukaan kasvava trendi on myös erilaisten, uusien grillausvälineiden hankkiminen.

Savu ja maku yhteinen nimittäjä nouseville grillityypeille, joita ovat Smoker -savustin grilli, Kamado -keraaminen hiiligrilli, BBQ-savustusgrilli, automatisoitu pellettigrilli ja Ofyr ”design” -avotuligrilli.

Melkein joka kymmenes grillaaja myös savustaa.

lähde: HKScan