Epävarmuudessa kohti toista tynkäkautta

0
Peimari Unitediin täksi kaudeksi Turun Interistä siirtynyt Daniel Tuominen harjoitteli potkutekniikkaansa a-junioreiden treeneissä. Valmentaja Tiago Santos tarkkailee suoritusta taustalla.

Sauvo

Peimari Unitedin miesten edustusjoukkueen ensimmäinen sarjapeli Naantalin VG-62:sta vastaan on vielä toistaiseksi merkitty Palloliiton otteluohjelmassa tulevalle sunnuntaille. Sitä, kuten ei myöskään seuraavaa ottelua 7.5. Rauman Pallo-Iiroja ei varmuudella päästä pelaamaan ajallaan koronarajoituksista johtuen.

Tällä hetkellä sen enempää joukkueen valmentaja, portugalilainen Tiago Santos kuin pelaajat eivät tiedä, milloin jalkapalloa päästään pelaamaan.

– Kukaan ei tiedä. Sen tiedämme, että ainakaan ennen 15.5. ei pelata yhtään ottelua, mutta tuskin ihan pian sen jälkeenkään. Palloliitto on ilmoittanut, että kun ryhmissä päästään harjoittelemaan normaalisti, on ensimmäinen peli edessä aikaisintaan kahden viikon päästä, Santos sanoo.

Se tarkoittaisi sitä, että miesten Kolmonen starttaisi siis aikaisintaan kesäkuun alussa, mutta sekin kuulostaa seuran puheenjohtaja Olli Dahlin mielestä optimistiselta.

– Vaikea nähdä, että vielä silloin päästäisiin pelaamaan. Nythän viimeisin ympäripyöreä tieto oli, että aikuisten harrastetoiminta normalisoituisi kesä-heinäkuussa. No, jos se tarkoittaa kesäkuun alkua niin silloinhan menisi melkein juhannukseen ennen ensimmäistä peliä. Eli toinen tynkäkausi peräkkäin, Dahl laskee.

Edellistäkin

vaikeampi talvi


Jos korona sotki viime kauden harjoittelun maaliskuun puolivälistä eteenpäin, ei virus ole mahdollistanut jalkapallon treenaamista kunnolla nyt koko talven aikana. Peimari Unitedin edustusjoukkueet ovat harjoitelleet yhdessä isolla ryhmällä viimeksi lokakuussa, jolloin sarjakausi päättyi.

– Kun kontaktit kiellettiin, aloimme juosta. Kävimme juoksulenkeillä vuoroin Sauvossa ja Turussa, ja juoksimmekin parhaimmillaan 11–12 kilometrin lenkkejä yhdessä. Pääsimme kyllä hyvään juoksukuntoon ennen tammikuuta, jolloin sekin harjoittelu yhdessä kiellettiin, Santos valittelee.

Toisaalta samassa veneessä ovat kaikki Suomen amatöörijoukkueet. Se tulee joukkueen laitapuolustaja Andreas Sundmanin ja Turun Interistä saapuneen Daniel Tuomisen mukaan väkisin alkukauden peleissä.

– On se varmasti alkuun aika hapuilua, kun kontaktia ei ole saanut ottaa kuukausiin. Nyt onneksi olemme muutaman viikon päässeet treenaamaan muiden juniori-ikäisten pelaajien kanssa pienryhmissä, Tuominen miettii.

Sundman korostaa, ettei korona ole tehnyt tänä keväänä hankalaksi ainoastaan pelaamista.

– Kun siihen yhtälöön lisätään vielä, että lukio-opetus on ollut lähes pelkästään etää, on se ollut aika raskasta. Toivottavasti asiat normalisoituvat pian, hän sanoo.

Neljän viikon harjoitusjakso toiveissa


Viime kaudella jalkapallojoukkueet pääsivät harjoittelemaan normaalisti kesäkuun alussa, ja ensimmäinen sarjapeli tuli vastaan runsaan kahden viikon treenien jälkeen. Sellainen treenimäärä nollatilanteesta lähdettäessä altistaa Santosin mukaan loukkaantumisille ja on turha riski. Siksi hän haluaisi, että joukkueet saisivat harjoitusaikaa vähintään kuukauden ennen ensimmäistä sarjaottelua.

– Neljä viikkoa olisi riittävästi. Siinä ajassa saisimme lihakset totutettua kontakteihin ja kaksinkamppailuihin. Toivottavasti tänä vuonna tehdään järkeviä päätöksiä.

Kokonaisuutena kaudesta 2021 on tulossa sekä tynkä- että jonkinlainen välikausi Peimari Unitedille ainakin miesten edustusjoukkueen osalta. Tavanomaisesti ryhmää on vahvistanut kolmesta neljään portugalilaispelaajaa menneinä vuosina, mutta talven Peimari-Liigan keskeytyminen heti alkuunsa ja treenikauden typistäminen on tehnyt niin ison loven seuran kassaan, ettei vastaavia panostuksia nyt tehdä.

Ainoa ulkomailta saapuva vahvistus on maalivahti Carlos Madureira .

– Ensisijainen tavoite on tällä kaudella kasvattaa nuoria pelaajia Kolmosen vauhtiin ja uusia sarjapaikka ensi kaudeksi. Mutta kuten aina, lähdemme viemään kautta läpi ottelu kerrallaan ja kuka tietää, mihin se johtaa. Ei meitä kukaan veikannut viime kaudellakaan sarjan voittajaksi, Santos muistuttaa.