PAIMIO
Paimion frisbeegolf-rata laajenee Alvar Aallon tien toiselle puolelle, Varasvuoren juurella olevaan metsään. Tätä varten metsässä tehtiin puiden raivaustöitä tällä viikolla. Raivaamista ei kuitenkaan tehty tavanomaisella tavalla metsätyökoneilla, vaan paikalla kävi työskentelemässä hevosmetsuri kahden hevosensa kanssa.
– Tämä ei vahingoita metsän pohjaa samalla tavalla kuin jos metsään mentäisiin työkoneilla, sanoo Paimion viheraluemestari Kaisa Salonen .
Hevosmetsuri tuli Paimioon Ikaalisista saakka, Åfeltin työhevoset -yrityksestä. Yrittäjä Miika Åfelt kertoo, ettei Suomessa ole hänen lisäkseen montakaan hevosmetsuria.
– Sellaisia on, jotka tekevät töitä itselleen omassa metsässään, mutta kaupallisia toimijoita en ainakaan tiedä muita kuin oman yritykseni.
Itse suunnitellut laitteet
Åfeltin työhevoset -yritys on perustettu jo vuonna 1994. Aluksi työtä tehtiin vanhalla perinteisellä kalustolla, minkä jälkeen käyttöön otettiin Ruotsissa valmistettua nykyaikaisempaa kalustoa. Pian Åfelt alkoi kuitenkin itse suunnitella omia metsävaunujaan. Niitä yritys valmistuttaa nykyisin itse sekä omaan käyttöön että jonkin verran myyntiin myös ulkomaille. Yksi niistä löytyy jopa Walesin prinssin metsiä hoitamasta.
Åfelt kertoo, että pääasiassa he tekevät töitä Ikaalisen alueella sekä jonkin verran myös Turun alueella.
– Ja esimerkiksi Porvoon kaupungin puistometsää olemme käyneet hoitamassa jo 20 vuoden ajan.
Åfeltin lisäksi yrityksessä toimii tarvittaessa alihankintana kaksi muuta metsuria.
Metsä- ja peltotöiden lisäksi Åfelt käy kesäaikaan hevosvankkureineen kiertämässä eri tapahtumissa ja järjestää esimerkiksi hääajoja.
– Kesäaikaan kierretään markkinoita ja talviaikaan keskitytään metsurihommiin, Åfelt kuvaa.
Percheron-hevosia
Åfelt kertoo, että hevonen on hyvä työntekijä metsässä, sillä se on suhteellisen kevyt, mutta jaksaa kuitenkin vetää raskaita kuormia.
– Oikeanlaisessa maastossa jopa moninkertaisesti oman painonsa verran. Keskimäärin kaksi hevosta jaksaa vetää kuitenkin noin 3000 kilon kuormaa.
Metsävaunussa on lisäksi pieni apumoottori, joka voidaan ottaa tarvittaessa hevosten avuksi.
Åfelt sanoo, että työhevoset on totuteltava työntekoon jo pienestä.
– Olen itse aloittanut kouluttamaan jo maitovarsasta. Yksivuotiaana voi alkaa totutella valjaisiin ja kaksivuotiaana harjoitella ajamista, hän kuvaa.
Åfeltin työhevoset ovat percheron-hevosia, jotka hän on hakenut yksivuotiaina Pohjois-Saksasta.
– Meillä on yhteensä kuusi hevosta, yksi on eläkkeellä, yksi on poni, kaksi tammaa ja kolme oria. Pääosin oreja käytetään työntekoon, mutta tammojakin voi käyttää silloin kun niillä ei ole varsomisaika, Åfelt kertoo.